Sari direct la conținut

Remorci (de Tia Serbanescu)

Curentul

Printre pregatirile pentru ofensiva electorala din toamna se numara si eliminarea celor banuiti de colaborationism cu inamicul. La Constanta, PD-L si-a exclus vegetarienii sedusi de Mazare, iar la Iasi PSD a renuntat la veteranul Solcanu care a demisionat inainte de a fi exclus fiindca flirta cu PD-L. Impresionat de aceasta demisie, dl Geoana a rostit un surprinzator „Amin!” desi nu este foarte credincios – nici macar grupului de la Cluj care l-a sustinut impotriva dlui Iliescu.

Acum dl Geoana a trecut la „tatal nostru”, respectiv dl Iliescu si la etapa patriarhala a politicii unde oferta striveste cererea. Dupa cum se vede, PD-L si PSD isi executa tradatorii chiar daca s-ar putea ca viitorul sa-i contrazica. Unul din baronii PSD, dl Dragnea, s-a exprimat sibilinic in acest sens: „asta nu inseamna ca PSD va face alianta de guvernare cu PD-L, asta nu inseamna ca n-o va face”. Oare cum s-ar chema daca s-ar realiza? Despre alianta tacita PSD-PNL, dl Boc a spus deja ca e „un blat ordinar”.

Adica un pleonasm: blat frumos si tradare cuminte inca nu exista. Si nici oferta de guvernare fara cifre obscene si propuneri aeriene. Intrat intr-un soi de imponderabilitate, dl Geoana si-a propus sa-l retrimita in spatiu pe cosmonautul Prunariu care tocmai confirmase existenta extraterestrilor. Probabil ca la sedinta PSD i-a si vazut. Marea problema a celor trei partide care ameninta Palatul Victoria este insa (in conditiile separarii parlamentarelor de prezidentiale) gasirea unei locomotive in persoana prezumtivului premier.

Or, locomotivele anuntate sunt mai degraba exemplare remorcate. La PSD figureaza dl Geoana care, de cand nu mai e ambasador, nu-si mai nimereste nici locul si nici competenta. La PD-L e citat dl Stolojan, caruia i-a trecut de mult vremea de guvernare si valoarea de intrebuintare. Iar la PNL e dl Tariceanu a carui tractiune se opreste la dl Patriciu. Prizoniere ale propriilor lupte pentru putere, marile partide n-au reusit sa produca personajul necesar pentru functia de premier: tanar, dinamic, scolit in strainatate, cu exercitiu democratic european, pragmatic si profesionist.

Pana si la tineret, cele trei partide au „selectat” numai personaje tip beizadele (Mazare, Ponta, Olteanu, Boureanu). Mizand exclusiv pe capacitatea personajelor de a aduna voturi, cele trei partide si-au bagat si politica la polarizare: au candidati vechi si versati si juni falosi dar gaunosi. Destepti n-aveti? Sau clasa de mijloc nu exista nici in politica?

Curentul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro