Retelele de socializare nu fac destul pentru a proteja viata privata a minorilor – raport CE
Doar doua site-uri de socializare din noua au setari standard care nu permit accesarea profilurilor minorilor decat de persoanele din lista lor de contacte autorizate, arata un raport al CE care recomanda retelelor sociale sa ia in serios responsabilitatea pe care o au fata de utilizatorii foarte tineri. Comisia Europeana vrea pana la finele anului sa elaboreze o strategie gandita sa faca interntul mai sigur pentru copii si pregateste o serie de recomandari in acest sens.
Conform unei noi serii de teste efectuate la solicitarea Comisiei Europene, doar doua site-uri de socializare din noua (Habbo Hotel si Xbox Live) au setari standard care nu permit accesarea profilurilor minorilor decat de persoanele din lista lor de contacte autorizate.
Cu toate acestea, cea mai mare parte a site-urilor ofera tinerilor informatii privind siguranta adaptate varstei, recomandari si/sau materiale educative destinate in mod specific minorilor; de asemenea, site-urile respective raspund la solicitarile de asistenta. Sapte site-uri au raspuns la solicitari de asistenta, din care majoritatea in mai putin de o zi.
Doua site-uri (Dailymotion si Windows Live) se asigura ca minorii nu pot fi contactati in mod automat decat de prieteni prin intermediul mesajelor publice sau private. Pe toate site-urile testate minorii pot primi cereri de prietenie de la oricine. Pe sase dintre site-urile testate, profilurile minorilor pot fi accesate direct de prieteni ai prietenilor. Toate site-urile testate pun la dispozitie o versiune prescurtata si mai usor de inteles pentru copii a conditiilor de utilizare sau a codului de conduita.
„Tinerii se bucura de retelele de socializare online, care le aduc mari beneficii, insa ei nu sunt mereu suficient de constienti de existenta anumitor riscuri, cum ar fi manipularea psihologica. Site-urile retelelor de socializare trebuie sa ia in serios responsabilitatea pe care o au fata de acesti tineri. Intentionez ca, pe parcursul acestui an, sa abordez aceste aspecte printr-o strategie menita sa faca internetul mai sigur pentru copii, sub forma unei combinatii de masuri de protectie si de responsabilizare.„, spune Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil cu Agenda digitala, a declarat in legatura cu acest subiect:
Raportul analizeaza mai indeaproape implementarea programului ¬Principii pentru retele de socializare mai sigure in UE¬ prin blogging (Skyrock) si platforme de jocuri (Xbox Live), platforme de vizualizat fotografii si filme (YouTube, Dailymotion, Flickr), lumi virtuale (Habbo Hotel, Stardoll), platforme care au unele functionalitati de socializare (Windows Live) si platforme care permit crearea de profiluri personale in acelasi timp cu posibilitatea incarcarii de blogari, fotografii si actualizari ale profilului (Yahoo! Pulse). Testele au fost efectuate in perioada martie ¬ iunie 2011.
Comisia reanalizeaza modul in care sunt protejati minorii de manipulare psihologica si hartuire pe internet in cadrul obiectivului stabilit de Agenda Digitala pentru Europa pentru a spori increderea in internet. Comisia va include rezultatele celor doua anchete privind implementarea Principiilor pentru retele de socializare mai sigure in cadrul unei initiative globale menite sa responsabilizeze si sa protejeze copiii atunci cand folosesc tehnologii noi. Initiativa respectiva este programata pentru o data ulterioara in cursul acestui an.
Pana in prezent, douazeci si una de companii au semnat Principiile pentru retele de socializare mai sigure: Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani, Google, Hyves, Microsoft Europe, MySpace, Nasza-klasa, Netlog, One, Rate, Skyrock, VZnet Netzwerke, Stardoll, Sulake, Tuenti, Yahoo! Europe si Zap. Wer-kennt-wen a aderat in noiembrie 2010, dar nu a fost inclusa in evaluarea curenta.
Cel mai recent raport cuprinde urmatoarele constatari:
– Doar Habbo Hotel si Xbox Live au setari standard prin care se asigura ca datele personale si identificabile ale minorilor pot fi accesate in mod automat doar de persoanele din lista lor de contacte autorizate, indiferent de cat de multe informatii personale sunt postate in profilurile lor.
– In cazul celorlalte sapte site-uri testate, rezultatele au aratat ca setarea automata permite afisarea unei cantitati mari de informatii personale ¬ inclusiv informatii adaugate de catre utilizatori dupa inregistrare ¬ care sunt vizibile pentru utilizatorii care nu sunt pe lista de contacte autorizate ale minorului. Informatiile respective nu au dus neaparat la identificarea rapida a minorilor, insa acest lucru ar fi posibil.
– Pe sase dintre site-urile testate, profilurile minorilor pot fi accesate direct de prieteni ai prietenilor. Utilizatorii neinregistrati pot avea acces la profilurile minorilor prin intermediul blogurilor acestora, al unui film sau al unei fotografii pe care minorul le-a postat pe internet. De indata ce se ajunge la blogul unui minor, la filme postate de acesta, fotografii, librarii video sau galerii foto (de exemplu, printr-un motor de cautare extern sau printr-un link trimis prin e-mail etc), accesul la profilul minorului respectiv este permis.
– Opt din cele noua site-uri testate ofera informatii privind siguranta, recomandari si/sau materiale educative destinate in mod specific minorilor (toate cu exceptia site-ului Windows Live). Pe site-ul Windows Live informatiile oferite se adreseaza mai degraba parintilor sau tutorilor, insa pot fi intelese cu usurinta si de tineri.
– Dailymotion, Flickr, Habbo Hotel, Yahoo! Pulse, Skyrock, Stardoll si YouTube ofera informatii privind siguranta pentru parinti si copii intr-un mod care le face usor de inteles si de gasit.
– Doar in cazul unuia dintre cele noua site-uri testate se poate obtine acces in mod automat la profilurile minorilor in urma cautarii de nume cu motoare de catare externe sau interne (de exemplu, Google, Bing sau Yahoo!).