Rodipet cere AVAS inchiderea contractului de privatizare. AVAS raspunde ca desfiintarea contractului ramane valabila
Actionarul majoritar al Rodipet, Magnar Two, a inaintat o adresa catre AVAS prin care solicita inchiderea contractului de privatizare precum si iesirea de sub supravegherea Directiei Post-Privatizare, a declarat joi, Florin Lungoci, directorul general adjunct al Rodipet. AVAS anunta insa ca hotararea Colegiului Director privind desfiintarea contractului de privatizare si inscrierea Autoritatii ca actionar ramane valabila.
„Solicitam inchiderea contactului de privatizare si iesirea de sub supravegherea post-privatizare deoarece ne-am indeplinit integral si la termen toate obligatiile asumate in contractul de privatizare”, a spus Florin Lungoci.
Acesta a adaugat ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a facut nicio adresa oficiala prin care sa informeze compania de decizia sa de a desfiinta, cu daune interese, contractul de privatizare a Rodipet. De asemenea, reprezentantul Rodipet a adaugat ca un contract nu poate fi denuntat unilateral printr-o declaratie de presa si fara preaviz legal si cere ca AVAS sa adopte o hotarare in conformitate cu termenii contractului de privatizare si cu prevederile legale.
Totodata, Lungoci a spus ca societatea si-a indeplinit toate obligatiile asumate, desi in comunicatul AVAS se arata ca desfiintarea contractului de privatizare s-a datorat neprezentarii de catre cumparator a dovezilor indeplinirii obligatiilor investitionale scadente, asumate prin contract.
Potrivit datelor prezentate de acesta, actionarul majoritar al Rodipet, a pastrat pentru cinci ani numarul de angajati la 3.200 si a investit peste 20 milioane de euro, iar investitiile au fost raportate anual.
In replica la declaratiile reprezentantilor Rodipet, AVAS a anuntat ca hotararea Colegiului Director privind desfiintarea contractului de privatizare si inscrierea Autoritatii ca actionar ramane valabila. Colegiul Director al AVAS a anuntat la sfarsitul lunii martie ca a decis desfiintarea contractului de privatizare a Rodipet deoarece cumparatorul nu a respectat obligatiile investitionale.
Compania Rodipet a fost cumparata in decembrie 2003 de firma Magnar System Com din Otopeni, in urma unei tranzactii de sase milioane de euro. In 2006, statul a redobandit 45% din actiunile Rodipet in urma conversiei unor datorii de circa 17 milioane de lei, participatie pe care a vandut-o ulterior catre Magnar Two (fosta Magnar System Com), din grupul Awdi.
In urma tranzactiei, Magnar Two detine un pachet de 83,9% din actiunile Rodipet. Restul titlurilor sunt detinute de Supremo Corporation (15,78%), Monalisa Investments (0,1%), ambele facand parte din grupul Awdi, si persoanele fizice Awdi Hassan si Awdi Mehdi, fiecare avand 0,1% din actiuni.