Sari direct la conținut

Roman, maestru iluzionist pe scenele Europei

Evenimentul Zilei

Isi sufleca minecile pina la coate, prinde cu doua degete o moneda, iar cu degetul mare si aratatorul de la cealalta mina imi ia tigara din care fumam si o trece incet prin moneda. Mi le restituie apoi intacte, sub privirea inmarmurita a tuturor celor care, intre timp, se adunasera in jurul mesei din localul unde ma aflam.

Ia o alta tigara aprinsa, o tine intre aratator si degetul mare si o impinge incet in pumnul celeilalte miini. Imi arata apoi palma. Tigara nu e acolo, iar mina nu are nici cea mai mica urma de arsura. Asaza o alta tigara pe scrumiera dintre noi, isi misca lin miinile, iar tigara se ridica usor, oblic si pluteste spre el, pina o prinde intre buze.

Asa l-am cunoscut pe Dorin Hotea, un barbat din Zalau, devenit cetatean francez si maestru iluzionist.

Aveam sa aflu mai tirziu ca numerele pe care ni le-a aratat mie si celor care se aflau in localul acela fac parte din ceea ce se cheama baza iluzionismului. Pentru Dorin Hotea, acesta este modul de viata pe care

l-a ales acum noua ani. “Prima mea demonstratie din care am cistigat bani a fost in ,95, pe holurile Hotelului Hilton din Paris, la o gala de circ. Insa pina sa ajung sa fac iluzionism am trecut prin multe”, ne-a povestit acesta. S-a nascut acum 34 de ani in Zalau, iar prima lui mare iubire a fost pictura. A desenat mult, participind chiar si la expozitii din Statele Unite si Franta.

Pina in 1989 a trecut de doua ori frontiera ilegal. Voia sa traiasca liber, sa duca o viata normala si a fost dispus sa riste mult pentru asta. “Am fost arestat de fiecare data pentru ca mi-am dorit libertatea. Puscaria facuta atunci – cind am fost batut si infometat, tratat ca un animal – a fost una dintre cele mai mari scoli de viata pentru mine”, ne-a mai spus iluzionistul.

Dupa Revolutie, in 1992, a plecat la Paris, implinindu-si visul de a trai in strainatate. “N-o sa uit niciodata cind am ajuns in Franta. Eram singur in mijlocul strazii, cu o plasa de un leu in mina. Asta era tot ce aveam”, isi aminteste el plin de emotie.

Inscris in Academia de Magie din Paris

A ajuns sa lucreze pentru o firma care realiza benzi desenate. Acolo a cunoscut un maestru iluzionist de la care a invatat tainele acestei arte. Si-a dat seama ca de fapt acesta este drumul pe care trebuie sa-l urmeze si a lasat pictura pe locul doi.

Dupa primele reprezentatii, intre el si public s-a creat o legatura speciala, iar circurile au inceput sa-l caute pentru a-l include in spectacolele lor. Asa a devenit unul dintre cei mai iubiti iluzionisti din Franta si a avut spectacole in toate colturile batrinului continent.

Dorin Hotea s-a inscris la Academia de Magie din Paris, unde a avut ocazia sa lucreze cu mari maestri ai circului mondial de la care mai invata inca. Pina acum, spune ca a investit cam 150.000 de euro in iluzionism pentru ca meseria aceasta presupune multe cheltuieli cu recuzita si salariile asistentilor.

Totul se bazeaza pe iluzii optice

Dorin Hotea spune ca nu e nimic supranatural in numerele pe care le face. “Nu e nimic care sa tina de forte peste intelegerea noastra atunci cind jonglez cu cartile de joc si le fac sa pluteasca in jurul meu sau cind inghit o tigara si o scot din ochi. Totul se bazeaza pe iluzii optice, pe indeminare, pe concentrare”, ne-a marturisit iluzionistul.

El spune ca nu poate dezvalui secretele meseriei din cauza unei legi nescrise existente in lumea teatrului: “Ar fi ca si cum m-as insela singur, ca si cum mi-as fi infidel”. Dorin Hotea ne dezvaluie, in schimb, o parte din filozofia lui de viata: “Totul este in creier si totul este o iluzie. Totul, absolut totul”.

El afirma ca, pina la un anumit nivel si in anumite forme, iluzionismul poate fi practicat de oricine, insa exista si pericole mari, unii iluzionisti platind chiar cu viata in timpul spectacolelor. Pentru aceasta arta e nevoie de foarte mult exercitiu, concentrare, o viata stricta, fara tutun si alcool, si, nu in ultimul rind, de bani pentru toata recuzita necesara.

Mai e nevoie si de cunostinte solide din foarte multe domenii, de la fizica si pina la psihologie si arta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro