Sari direct la conținut

Romania ar putea fi afectata de reducerea livrarilor de gaze din Ucraina catre Polonia

HotNews.ro

Incepand cu luna aprilie, Ucraina ar putea reduce livrarile de tranzit de gaze in Polonia, a avertizat cotidianul Gazeta Wzborcza, citat de RBK Daily. Potrivit informatiilor redactiei, guvernul de la Kiev a interzis firmei RosUkrEnergo sa mai furnizeze gaze la export. In acest sens, analistii polonezi prognozeaza o reducere a furnizarilor de gaze atat pentru Polonia, cat si pentru Romania, Ungaria si Slovacia.

In opinia expertilor, RUE nu are capacitatea necesara de a-si onora obligatiunilor contractuale si de a compensa deficitul de materii prime. Aceasta misiune va reveni, dupa toate probabilitatile, Gazpromului. Primul ministrul al Ucrainei, Iulia Timosenko va bloca tranzitul de gaze destinat RUE pe tertoriul tarii incepand cu 1 aprilie, a anuntat publicatia citata. Asta in conditiile in care concernul polonez PGNiG a semnat cu RUE un contract pentru 2,3 miliarde de metri cubi de gaze pe an, concernul ucraineano-elvetian fiind, dupa Gazprom, al doilea furnizor de gaze al Poloniei.

In opinia mass-media de la Varsovia, executivul ucrainean poate influenta situatia energetica din Romania, Ungaria si Slovacia, unde ajunge gazul tranzitat prin Ucraina. In total, RUE furnizeaza partnerilor sai europeni circa 7,5 miliarde metri cubi de gaze pe an. „Eventualitatea reducerii de catre Ucraina a livrarilor de gaze destinate tarilor care au incheia contract cu RUE se apropie de 100%”, crede directorul Centrului ucrainean pentru studii energetice, Konstantin Borodin.

RUE nu poate asigura aprovizionarea cu gaze din cauza actiunilor guvernului Ucrainei. Naftogaz nu poate furniza gaz independent pentru ca este impiediat de acordul interguvernamenal din 4 octombrie 2001, conform caruia compania nationala se obliga sa nu exporte mai mult de 1 miliarde de metri cubi de gaze pe an, carburant realizat din productie proprie, fara acordul Gazprom, in caz contrar societatea ucraineana fiind nevointa sa plateasca o taxa de export considerabil mai ridicata. Ca atare, deficitul de gaze va trebui compensat de Gazprom din rezervele sale, scrie cotidianul RBK Daily.

Directorul firmei de consultanta East European Gas Analisys, Mihail Korcenkin, crede ca, dimpotriva, nu va exista nici o anomalie legata de livrarile de gaze catre partenerii europeni ai RUE. „Pur si simplu, Gazprom va anula cotele de export ale RUE si va vinde gaze fara intermediari”, sustine Korcenkin. Expertul a precizat ca o astfel de posibilitate este prevazuta in acordul cu Naftogaz din 12 martie, nefiind insa stipulate termenele concrete de transpunere in practica a unei asemenea actiuni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro