Sari direct la conținut

Romania – avertizata de tot mai multe institutii internationale in privinta riscurilor macroeconomice

HotNews.ro

Din ce in ce mai multe institutii internationale au inceput sa avertizeze asupra riscurilor economice la care se expune Romania ca urmare a climatului politic confuz din ultima perioada.

Astfel, compania de evaluare financiara Coface analizeaza, in prezent, posibilitatea de scadere a ratingului de tara, iar grupul Unicredit atentioneaza ca mediul politic confuz si dezechilibrele externe in crestere au facut ca impactul pe termen scurt al recentei crize globale privind lichiditatile sa fie mai puternic in Romania decat in alte state din regiune.

Tot joi si agentia internationala de rating Moody’s si-a exprimat ingrijorarea ca turbulentele politice au impiedicat guvernul sa se concentreze deplin asupra problemelor economice.

Informatia pe scurt:

Unicredit a revizuit negativ estimarile privind cresterea economica si nivelul deficitului de cont curent aferente anului 2007 in Romania

Compania de evaluare financiara Coface ia in calcul posibilitatea scaderii ratingului Romaniei, din cauza deteriorarii conditiilor macroeconomice si a situatiei politice instabile.

Agentia internationala de rating Moody’s recomanda guvernului Romaniei sa reia privatizarile si reformele, mai ales cele ale sectorului juridic, dupa ce a reusit sa treaca cu bine de motiunea de cenzura.

„Impactul pe termen scurt al recentei perturbari cauzate de criza sub-prime din SUA a fost mai puternic in Romania in comparatie cu alte tari din ECE, deoarece mediul politic confuz si dezechilibrele externe in crestere au inceput, in cele din urma, sa fie considerate drept factori de risc”, se arata in ultima analiza a economistilor grupului Unicredit.

Analistii bancari sustin ca dezechilibrele externe ale Romaniei si continua instabilitate politica in contextul scaderii increderii investitorilor in urma recentei perturbari de pe pietele internationale au generat presiuni asupra pietelor de schimb valutar si financiare din Romania.

Diminuarea ritmului de crestere a economiei romanesti, accentuarea inflatiei si cresterea tot mai mare a deficitului de cont curent sunt principalii factori de risc.

Unicredit a modificat negativ estimarile privind cresterea economica si deficitul de cont curent din Romania

In trimestrul doi al acestui an, economia Romaniei a crescut cu o putere mai mica decat cea inregistrata in trimestrul anterior, cresterea in termeni reali a Produsului Intern Brut fiind de 5,6% fata de 6% din primul trimestru. Un impact major l-a avut scaderea considerabila inregistrata la nivelul productiei agricole, care a ajuns la aproximativ -11% pe an in al doilea trimestru. Analistii Unicredit estimeaza pentru acest an o crestere economica de 5,8%.

„Scaderea recenta inregistrata la nivelul productiei agricole, alaturi de riscul unei recolte de toamna slabe, indica nevoia de ajustare in minus a cresterii economiei estimate pentru intregul an, la o crestere reala a PIB de 5,8%”, se precizeaza in analiza Unicredit.

Potrivit NewsIn, nivelul de 5,8% reprezinta o revizuire negativa a estimarii bancii, deoarece in raportul trimestrial anterior estimarea de crestere economica pentru 2007 era de 6% si vine la scurt timp dupa revizuiri similare anuntate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) – de la 6,5% la 6% in prognoza de toamna – si de Fondul Monetar International – de la 6,5% la 6%.

Unicredit mai atentioneaza asupra nivelului de inflatie care a ajuns in august la un nivel anual de 5%, dupa ce in primele sapte luni ale anului inregistrase valori scazute record (in medie, 3,8% pe an), alimentata de cresteri puternice ale preturilor volatile determinate de seceta, in cel de-al doilea trimestru.

Desi preconizeaza o incetinire a ritmului de crestere a preturilor, Unicredit estimeaza pentru sfarsitul acestui an o inflatie de 4,2%, mai mare decat prognoza de 3,9% anuntata de BNR in ultimul raport asupra inflatiei.

Potrivit NewsIn, tot in sens negativ a fost revizuita si estimarea privind nivelul deficitul de cont curent in 2007. Daca anterior, pentru sfarsitul acestui an, Unicredit estima un deficit de cont curent de 11,5% din PIB, acum acesta a fost marit la 12,8%.

Cauzele sunt deficitul comercial tot mai mare si un surplus de cerere, care, potrivit estimarilor economistilor Unicredit, va incuraja mentinerea presiunii in lunile urmatoare.

Coface ar putea micsora ratingul de tara din cauza deteriorarii conditiilor macroeconomice si a crizei politice

Oficialii Coface Romania au anuntat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca ratingul Romaniei ar putea fi scazut de la ‘A4’ la ‘A4-‘ datorita deteriorarii conditiilor macroeconomice si a situatiei politice instabile.

Potrivit NewsIn, directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu a avertizat ieri asupra accentuarii deficitului de cont curent si a faptului ca gradul de acoperire a acestuia de catre investitiile straine directe a scazut semnificativ fata de anul precedent.

Reprezentantii Coface nu sunt insa atat de ingrijorati de nivelul investitiilor straine, cat de lipsa unei strategii pentru atragerea acestor investitii si de dificultatile survenite din instabilitatea situatiei politice.

Moody’s cere Romaniei reluarea privatizarilor si a reformelor

Nu in ultimul rand, oficialii agentiei internationale de rating Moody’s au precizat joi ca Guvernul roman ar trebui sa reia privatizarile si reformele, mai ales cele ale sectorului juridic, dupa ce a reusit sa treaca cu bine de motiunea de cenzura, potrivit agentiei de presa Reuters, citata de NewsIn.

Analistul Moody’s pentru Romania, Kenneth Orchard, nu crede ca turbulentele prin care trece guvernul din Romania vor avea un efect direct asupra macroeconomiei, insa se teme ca situatia recenta a impiedicat executivul sa se ocupe de problemele economice.

„Nu cred ca turbulentele prin care trece guvernul roman vor avea un efect direct asupra macroeconomiei. Sunt ingrijorat de faptul ca aceste turbulente au impiedicat guvernul sa se concentreze in totalitate pe problemele economice”, a precizat analistul Moody’s.

In opinia Moody’s, principalele sectoare unde este necesara aplicarea de reforme sunt educatia, privatizarea, restructurarea companiilor de stat si intarirea luptei impotriva coruptiei.

Moody’s nu vede pericole majore pentru Romania in orizontul apropiat, mizand pe un nivel al cresterii economice de 5,8% in 2007 si de 6,2% in 2008, dar avertizeaza asupra politicii fiscale, prea relaxata in opinia agentiei de rating.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro