Sari direct la conținut

Romania mentine taxa vamala la importul de zahar din Moldova

Adevarul

Perioada de aplicare a unei taxe vamale la importul de zahar rafinat originar din Republica Moldova va fi prelungita pana la sfarsitul anului 2005, au declarat agentiei Mediafax surse din Ministerul Economiei si Comertului. De la plata taxei vamale va fi exceptat numai un contingent de pana la 14.

000 tone zahar, cantitate care – pentru a beneficia de aceasta facilitate – va trebui importata din Republica Moldova in intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie 2005 inclusiv, cu o repartizare trimestriala egala.

Sortimentele specifice care vor fi importate din Republica Moldova cu taxa ce urmeaza sa fie stabilita prin Tariful vamal al Romaniei pentru 2005 sunt zaharul rafinat la care s-au adaugat arome sau coloranti, zaharul alb, precum si altele, care contin zahar rafinat.

„Este o masura de salvgardare cu caracter temporar, pentru mentinerea unui echilibru intre oferta interna si importuri pe piata romaneasca a zaharului”, au spus sursele citate. Modul de administrare a contingentului exceptat de la plata taxelor vamale va fi stabilit de Ministerul Economiei si Comertului.

In august 2003, pe fondul cresterii bruste si masive a cantitatii de zahar rafinat importat din Republica Moldova, Guvernul a introdus o taxa vamala de 45%, taxa care, pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2003, a fost majorata la 90%. Masura a fost prelungita ulterior si pe durata acestui an, cu acelasi contingent de 14.000 tone zahar exceptat de la plata taxelor vamale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro