Sari direct la conținut

Romtelecom pierde avantaje concurentiale – numai numere de 10 cifre pentru toti abonatii telefoniei fixe si numere scurte si pentru furnizorii alternativi

HotNews.ro

Incepand cu data de 3 mai 2008, toti abonatii serviciilor de telefonie fixa din Romania urmeaza sa beneficieze de acelasi tip de numerotatie. Numerele vor avea 10 cifre si vor cuprinde prefixul national „0”, indicativul de arie geografica si numarul local. Schimbarea va afecta in principal abonatii Romtelecom, care sunt apelati in retea prin formarea numarului local de 6 cifre in provincie, respectiv de 7 cifre in Bucuresti. Dan Georgescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii, spune ca masura inlatura un avantaj concurential detinut pana acum de Romtelecom.

„Principala schimbare este in cazul Romtelecom, pentru ca ceilalti furnizori de telefonie fixa au folosit numerotatia completa din momentul in care au intrat pe aceasta piata”, a declarat miercuri, Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

Potrivit acestuia, masura a fost luata datorita necesitatii unuui plan de numerotatie unitar, care sa elimine avantajele detinute pana acum de Romtelecom.

„Un plan national de numerotatie trebuie sa fie unitar. Ori este numerotatie inchisa si toata lumea formeaza la fel, ori este numerotatie deschisa, caz in care nu trebuie sa fie avantajat un anumit furnizor, cum era cazul in Romania, unde numai in reteaua Romtelecom se puteau forma numere scurte. Este clar ca furnizorul care beneficia de numere scurte avea un avantaj concurential fata de ceilalti furnizori alternativi”, a spus Georgescu.

Furnizorii alternativi vor putea solicita numere scurte. 112 ramane neschimbat

Schimbarile vor viza si formatul actual al numerelor scurte, „aparand o diferenta clara intre numerele pentru servicii de interes public la nivel national (ora exacta, informatii privind abonatii Romtelecom, deranjamente Romtelecom etc.) si numerele prin care se furnizeaza servicii de interes general la nivel local – in judete (Jandarmerie, taxi, „alo, domnule primar”, diferite servicii de deranjamente utilitati etc.).

Numerele scurte pentru servicii de interes public la nivel national vor avea patru cifre si la formarea lor se va adauga cifra 1 inaintea numarului actual. (exemplu: 1958 pentru „Ora exacta”, indiferent de judet). Numerele pentru furnizarea unor servicii de interes general la nivel local vor fi formate din sapte cifre, cuprinzand prefixul urmat de numarul actual (exemplu: 0248956 – Jandarmeria din Arges).

Problema numerelor scurte este un alt capitol la care Romtelecom a fost pana acum avantajata. Daca pana acum furnizorii alternativi precum RCS&RDS sau UPC nu aveau posibilitatea de a detine numere scurte, in curand vor avea aceasta ocazie.

„La numerele scurte, Romtelecom a avut prin traditie o serie de numere scurte acordate, respectiv cele de 3 cifre cu 9 in fata, care erau folosite numai de Romtelecom. La nivel national erau folosite numai 8 numere de catre Romtelecom de genul informatii abonati, ora exacta etc, iar prin schimarile pe care le vom face, prin introducerea cifre1 inainte de 9 se creaza posibilitatea folosirii a 100 de astfel de numere si daca furnizorii cer le putem acorda si acestora numere de 4 cifre de interes national”, a explicat Dan Georgescu.

Cat despre numerele scurte pentru furnizarea unor servicii de interes general la nivel local, autoritatea de reglementare a anuntat ca, incepand cu 12 mai 2008, furnizorii alternativi interesati pot depune cereri pentru acordarea licentei. Este posibila alocarea a 8.500 de astfel de numere.

Numarul unic pentru apeluri de urgenta, 112, isi va pastra formatul actual.

60.000 euro pentru 5 milioane de pliante de informare a populatiei

Schimbarea modului de formare a numerelor va avea o perioada de tranzitie, urmand ca actiunea sa se desfasoare in doua etape. In perioada 3 mai – 31 iulie 2008 toate numerele pentru servicii de telefonie fixa vor putea fi apelate atat in formatul actual, cat si in noul format, iar abonatii vor fi informati printr-un mesaj vocal sau prin transmiterea de mesaje scrise cu privire la modificarea modului de formare a numerelor.

In perioada 1 august – 30 septembrie 2008, la fiecare apel catre numerele in format vechi, abonatii vor fi informati, prin intermediul unui mesaj vocal sau prin transmiterea de mesaje scrise, cu privire la noul format al numarului, dar apelul nu va mai fi finalizat. De la 1 octombrie, la apelarea unui numar in vechiul format, utilizatorii vor fi anuntati ca numarul nu exista.

Informarea abonatilor se va face atat de catre ANRCTI cat si de catre Romtelecom. In ceea ce priveste ANRCTI, oficialii autoritatii au anuntat ca in a doua parte a perioadei de tranzitie, cinci milioane de pliante informative vor fi distribuite de oficiile postale din intreaga tara. Bugetul alocat acestei actiuni de informare este de 60.000 de euro.

Mai multe informatii despre noua modalitate de formare a numerelor de telefonie fixa

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro