Sari direct la conținut

Rusia bate palma cu Iranul pentru un nou proiect care îi va avantaja și pe aliații lui Putin. „Este un pas important și strategic”

HotNews.ro
Vladimir Putin și Ebrahim Raisi au semnat un acord privind construcția căii ferate Rasht-Astara prin legătură video la Kremlin, Foto: Mihail Klimentyev / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin și Ebrahim Raisi au semnat un acord privind construcția căii ferate Rasht-Astara prin legătură video la Kremlin, Foto: Mihail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian Ebrahim Raisi au supervizat miercuri, prin intermediul unei legături video, semnarea unui acord pentru finanțarea și construirea unei linii de cale ferată iraniene ca parte a unui coridor internațional de transport care să rivalizeze cu Canalul Suez, transmite Reuters.

Calea ferată Rasht-Astara este văzută ca o verigă importantă în cadrul coridorului, menit să conecteze India, Iran, Rusia, Azerbaidjan și alte țări prin intermediul căilor ferate și al mării – o rută care, potrivit Rusiei, poate rivaliza cu Canalul Suez ca rută comercială globală majoră.

„Artera unică de transport Nord-Sud, din care va face parte și calea ferată Rasht-Astara, va contribui la diversificarea semnificativă a fluxurilor de trafic global”, a declarat Putin.

El a mai spus că linia ferată de 162 km de-a lungul coastei Mării Caspice va ajuta la conectarea porturilor rusești de la Marea Baltică cu porturile iraniene din Oceanul Indian și din Golf.

„Fără îndoială, acest acord este un pas important și strategic în direcția cooperării dintre Teheran și Moscova”, a declarat Raisi.

Rusia și Iranul au fost împinse să își consolideze legăturile politice și economice de sancțiunile economice occidentale impuse fiecăruia dintre ele, despre care ambele spun că sunt nejustificate.

De la Revoluția islamică din 1979, care l-a înlăturat de la putere pe șahul Mohammad Reza Pahlavi, susținut de SUA, Iranul a fost ostracizat de Occident, iar economia sa a fost paralizată de o multitudine de sancțiuni.

Iranul deține aproximativ un sfert din rezervele de petrol din Orientul Mijlociu.

Occidentul a impus, de asemenea, un alt set de restricții privind programul nuclear iranian, în timp ce Rusia a fost sancționată din cauza acțiunilor sale în Ucraina.

„Un parteneriat fără precedent”

Iranul şi Rusia „sunt pe cale să îşi amplifice cooperarea militară fără precedent”, a afirmat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, citând în special dorinţa Moscovei de a achiziţiona drone iraniene mai sofisticate, notează agenția France-Presse, potrivit Agerpres.

„Folosim instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a denunţa şi a perturba aceste activităţi şi suntem pregătiţi să facem mai mult”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby.

El a adăugat că Statele Unite vor anunţa noi sancţiuni „în următoarele zile” împotriva unor entităţi sau persoane implicate în aceste tranzacţii între cele două ţări.

„Este un parteneriat militar complet care este dăunător pentru Ucraina, pentru Orientul Mijlociu şi pentru comunitatea internaţională”, a acuzat el în cursul unei întrevederi cu mai mulţi jurnalişti.

„Continuă contactele între Iran şi Rusia cu privire la vânzarea de armament mai sofisticat, în special de drone mai perfecţionate”, a precizat purtătorul de cuvânt, estimând că, din august, Iranul a livrat Rusiei peste 400 de drone, în principal de tip Shahed.

În schimb, Statele Unite nu au „detectat nicio mişcare” legată de eventuala livrare către armata rusă de rachete balistice iraniene.

Iranul vrea să cumpere de la Rusia echipament militar de miliarde de dolari

În sens contrar, în ceea ce priveşte ajutorul militar care merge din Rusia către Iran, Washingtonul a făcut cunoscut că Teheranul, pe lângă avioane de luptă ruseşti, „căută să cumpere alte echipamente militare, printre care elicoptere de atac, radare şi avionul de antrenament cu reacţie Yak-130”, a declarat John Kirby.

„Iranul caută să achiziţioneze echipament militar de câteva miliarde de dolari în total de la Rusia”, a subliniat el.

Guvernul american intenţionează să anunţe în curând noi măsuri „pentru a ajuta guvernele şi companiile să înţeleagă mai bine riscurile prezentate de programul iranian de drone şi practicile ilegale ale Iranului pentru a-şi procura componentele necesare”, a explicat John Kirby.

Scopul, în opinia sa, este de a încuraja luarea de măsuri pentru ca aceleaşi guverne şi companii să nu contribuie „din neatenţie” la fabricarea de drone iraniene.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro