Sari direct la conținut

Science Report: O angajată la Google a stabilit un nou record pentru calculul numărului Pi: 31,4 trilioane de cifre în luna a 3-a, ziua 14

HotNews.ro
Iwao, Foto:
Iwao, Foto:

Emma Haruko Iwao a avut nevoie de patru luni ca să-l calculeze pe Pi cu 31,4 trilioane de cifre și a făcut-o exact la timp pentru a termina chiar în ziua specială a acestui număr inimaginabil de lung. Vechiul record era deținut de Peter Trueb din 2016 și era de 22,4 trilioane de cifre. Pi deține un loc special în tărâmul matematicii. Este un număr irațional care continuă la infinit fără repetări și se calculează împărțind circumferița unui cerc la diametrul lui.

Iwao a făcut-o rulând pe calculator la sediul Google din Seattle, unde lucrează ca dezvoltator pentru Google Cloud. Practic a folosit 25 de mașini virtuale Google Cloud pentru a genera numărul uluitor de lung. Este primul record Pi calculat în Cloud. Reușita ei a fost certificată miercuri de Guiness World Records, făcând-o să devină a treia femeie care a stabilit un record în determinarea numărului. Google a făcut anunțul pe 14 martie (3.14), dată cunoscută ca Ziua Pi. Sărbătoarea semi-oficială a numărului unic se celebrează mâncând plăcinte adevărate (N.Red.: Pi se pronunță în engleză la fel ca „pie” – plăcintă).

„A fost visul meu din copilărie să bat recordul mondial de calcul al numărului Pi”, a spus Iwao pentru CNN Business. Ea s-a pregătit pentru aceasta de la 12 ani, când a descărcat prima oară software pentru calculul lui Pi pe calculatorul ei personal din Japonia. Iwao a declarat și că a fost ajutată la calculele finale de Alexander Yee, care a inventat un program pentru calculul lui Pi și al altor constante. Fostul ei profesor, Daisuke Takahashi, și el fost deținător de record pentru Pi, a ajutat-o cu sfaturi și strategii tehnice.

Dincolo de a fi un mod foarte potrivit de a promova produsele cloud ale lui Google, recordul lui Iwao arată cât de mult a avansat tehnologia de cloud computing. Toate cele 31.415.926.535.897 de cifre pe care ea le-a determinat pentru Pi pot fi descărcate de oricine vrea să experimenteze cu datele. În trecut, cine dorea să comunice altora cea mai lungă versiune cunoscută a lui Pi trebuia s-o descarce pe un hard disc și s-o transmită pe mail. “Investim continuu în cloud și devine tot mai bun cu timpul”, spune Iwao. “Sperăm că vom face calcule și mai lungi în viitor”. (CNN Business)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro