Sari direct la conținut

Scurtmetraje romanesti la British Film Institute

HotNews.ro

O serie de scurtmetraje romanesti semnate de Catalin Mitulescu, Cristian Nemescu si Alexandru Solomon au fost prezentate in cadrul festivalului de scurt metraje Eat Our Shorts desfasurat in zilele de 19 si 20 februarie la prestigiosul British Film Institute.

In deschiderea festivalului, Nik Powell, producatorul evenimentului Eat Our Shorts a apreciat cinematograful romanesc drept o ‘forta mondiala’.

Festivalul a prezentat clipuri, scurtmetraje si documentare de la 20 de universitati si scoli de film internationale, printre care Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Selectia a inclus filme semnate de regizorii romani Catalin Mitulescu: Trafic,17 minute intarziere, Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (fragment); Cristian Nemescu: Poveste de la Scara C; Alexandru Solomon: Marele jaf comunist (fragment) si Razboi pe calea undelor (fragment).

Potrivit ICR Londra, in cadrul festivalului au avut loc seminarii dedicate filmului documentar si de scurtmetraj, coordonate de Iosif Balanescu, director artistic Eat Our Shorts, si Andy Glynne, director fondator al Documentary Filmmakers Group si producator la Mosaic Films.

Propunand drept studiu de caz modelul “noului val” romanesc, discutiile au dezbatut integrarea absolventilor de film in industria cinematografica, posibilitatile tinerilor realizatori de film documentar de a inova genul, oportunitati de finantare pentru distributia nationala si internationala a proiectelor cinematografice si potentiale cai de sprijin pentru tinerii cineasti din Marea Britanie si Europa.

Regizorii Catalin Mitulescu, Alexandru Solomon si editorul Catalin Cristutiu au vorbit despre fenomenul cinematografic romanesc actual.

Festivalul s-a incheiat cu Gala Eat Our Shorts care a prezentat: productiile Bucuresti-Viena 8.15 de Catalin Mitulescu, Viata de caine de Alexandru Solomon, Mana lu’ Paulista de Cristian Mungiu; Marilena de la P7 de Cristian Nemescu si Lampa cu caciula de Radu Jude.

Institutul Cultural Roman Londra a sprijinit participarea cineastilor romani la festivalul Eat Our Shorts, urmarind promovarea cinematografiei romanesti in Marea Britanie, in contextul interesului crescand pentru filmul romanesc dupa premiile de la Cannes si alte festivaluri internationale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro