Sefii marilor concerne energetice sustin ca nu ne confruntam cu un soc petrolier global
Saltul record la petrol de la sfarsitul saptamanii trecute a generat o unda de emotie si chiar soc printre politicieni, consumatori si traderi bursieri din intreaga lume, scrie RBK Daily.
Sefii marilor concerne energetice, precum ExxonMobil, Shell, BP, Chevron, ConocoPhillips si Total, au ramasi calmi, pe fondul tensiunii generale creata de noul nivel tarifar atins pe piata aurului negru. In opinia top-managerilor, chiar si in aceste conditii nu poate fi vorba de un soc petrolier global, livrarile putand fi garantate la volumele contractate.
„Nu avem de a face cu o stare de criza, precum cea din 1973. Mai degraba este vorba de o provocare”, crede patronul Chevron, David O’Railey, in opinia caruia principala problema a SUA si a altor state o constituie noile obstacole ridicate de stat pe calea asimilarii noilor zacaminte. La randul sau, presedintele ExxonMobil, Rex Tillerson, a amintit ca mule tari au inceput sa foloseasca propriile rezerve energetice. In opinia lui Tillerson, „nationalismul energetic” ascunde pericolul adancirii in izolationism, in timp ce disponibilitatea la liberalism a propriilor piete ar fi putut deveni un semnal esential penru calmara pietelor petroliere. „Sectorul petrolier are nevoie de comert liber, de garantii legate de dreptul la proprietate si de piete deschise”, a spus el, convins ca doar asa se poate vorbi de o crestere a cotelor de productie.
Daca este sa dam crezare afirmatiilor sefilor marilor concerne energetice, toate nelinistile actuale legate de scumpirea deliranta a titeiului vor fi curand date uitarii. Majoritatea participantilor la dezbaterile desfasurate in cadrul Forumului economic international de la Sankt-Petersburg au prezis ca in urmatorii ani preturile vor cobori considerabil. Conform unui sondaj efectuat printre regii petrolului prezenti in capitala de nord a Rusiei, majoritatea sunt de parere ca, in 2010, barilul de titei nu va costa mai mult de 70-100 de dolari.