Sari direct la conținut

Șeful Carrefour evocă un „tsunami” al economisirilor în Franța: Consumatorii nu își mai permit produse esențiale

HotNews.ro
Alexandre Bompard, presedintele și CEO-ul Carrefour, Foto: Isa Harsin / Sipa Press / Profimedia Images
Alexandre Bompard, presedintele și CEO-ul Carrefour, Foto: Isa Harsin / Sipa Press / Profimedia Images

Alexandre Bompard, președintele și directorul executiv al Carrefour, a avertizat marți guvernul francez că clienții și-au tăiat drastic cheltuielile, inclusiv pe cele legate de produse esențiale, și că retailerii se confruntă cu un „tsunami” al economisirilor, relatează Reuters.

Bompard este unul dintre directorii francezi din sectorul comerțului cu amănuntul care urmează să se întâlnească miercuri cu ministrul francez al finanțelor Bruno Le Maire pentru a discuta criza costului traiului care afectează Franța, la fel ca alte țări europene.

Șeful Carrefour a precizat că va solicita guvernului francez „un moratoriu de un an de zile în privința aplicării legii Descrozaille”, aceasta limitând promoțiile pe care firmele le pot oferi produselor de înfrumusețare, îngrijire și igienă.

„Ne confruntăm cu un tsunami al economisirilor în Franța. Când produsele esențiale nu mai sunt accesibile, când oamenii rămân fără bunuri esențiale, trebuie acționat”, a declarat Bompard într-un interviu acordat marți postului de radio Franceinfo.

Șeful Carrefour acuză o lege care avantajează doar 3 companii

Legea Descrozaille urmează să intre în vigoare în luna martie a anului viitor, ea limitând la 34% reducerile pe care comercianții le pot oferi pentru produsele menționate de șeful Carrefour. El a dat exemplu în acest sens că în prezent lanțul de supermarketuri oferă un discount de 60% la pudra de spălat.

Această lege criticată de CEO-ul Carrefour a fost gândită de autoritățile de la Paris pentru a echilibra relația dintre retaileri și producători în negocierea prețurilor.

Însă limitarea discounturilor la 34% a fost pe larg criticată de vânzătorii cu amănuntul, aceștia invocând faptul că le limitează puterea de negociere cu marii producători.

Bompard a declarat pentru Franceinfo că legea ajută doar 3 multinaționale de mari dimensiuni: Henkel, Unilever și Procter & Gamble.

Guvernul francez pune noi presiuni pe retaileri și producători să reducă prețurile

Comentariile sale vin după ce Bruno Le Maire a anunțat în luna martie că a obținut asigurări din partea a 75 de producători din sectorul alimentar că vor reduce prețurile pentru sute de produse. Însă luna trecută un adjunct al său a declarat că până în prezent doar aproximativ 40 dintre producători și-au respectat acest angajament.

Le Maire a dat însă noi asigurări marți că va crește presiunile asupra sectorului.

„Suntem pe calea cea bună. Prețurile scad acum deoarece am intervenit, deoarece am pus presiuni pe retaileri și producători și deoarece vom continua să facem asta”, a spus el.

„Mă întâlnesc mâine cu retailerii și în ziua de după cu producătorii (…) cu un singur obiectiv: accelerarea scăderii prețurilor”, a subliniat el.

Ministrul francez al finanțelor a precizat că va solicita în cadrul acestor întrevederi extinderea gamei de produse pentru care vânzătorii și producătorii să depună eforturi în vederea reducerii prețurilor.

În luna mai el a amenințat industria alimentară cu introducerea unei taxe „clawback”, acuzând că aceasta obține profituri mari într-o perioadă în care francezii se confruntă cu o creștere record a costului de trai.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro