Sari direct la conținut

SNR vrea cel putin o licenta de televiziune digitala terestra/Pentru extinderea proiectului pilot DVB-T se vor mai investi inca 20-22 de milioane de euro

HotNews.ro
SNR, sediul central, Foto: Hotnews
SNR, sediul central, Foto: Hotnews

​SNR (Radiocom), companie de stat care asigura transmisiile TV pentru Societatea Romana de Televiziune (SRTv), intentioneaza sa castige cel putin o licenta de televiziune digitala terestra (DVB-T) atunci cand acestea vor fi licitate, iar in extinderea la nivel national a proiectului pilot DVB-T este nevoie de o investitie de circa 20-22 de milioane de euro, a declarat marti Doina Micu, sefa departamentului TV in SNR.

Romania s-a obligat la nivel international sa intrerupa complet furnizarea pe cale radio terestra a programelor TV in format analogic, receptionate in prezent de populatie din eter printr-o simpla antena, pana la 17 iunie 2015. Pana atunci, autoritatile propun printr-un proiect de Hotarare de Guvern ca operatorul care transmite in prezent programele televiziunii publice in format analogic (n.a SNR) sa extinda la nivel national proiectul existent care permite transmisia digitala terestra a 15 programe TV in format Standard Definition.

Doina Micu, sefa departamentului TV in SNR, sustine ca multiplexul digital, care va fi extins la nivel national de compania sa, va transmite 12-14 canale TV, canale TV ale TVR si canale TV private care vor fi stabilite de catre CNA.

  • „Toate multiplexele se vor scoate la licitatie simultan si tranzitia se va face prin acest proiect pilot. Ne propunem sa participam la licitatiile ANCOM pentru castigarea a cel putin unei licente de televiziune digitala terestra. Ar fi un minus pentru noi daca nu vom castiga aceasta licenta dar in nici un caz investitia nu va fi pierduta. Investitia va fi continuata fie de catre noi fie in asociere cu titularii de licente, pentru ca e mult mai simplu sa continui o investitie deja implementata decat sa o iei de la zero”, a declarat Doina Micu.

Cat va costa extinderea la nivel national a proiectului pilot al SNR?

  • „Undeva intre 20-22 de milioane de euro. Bugetul este al nostru”, a spus Doina Micu.

SNR are nevoie disperata de extinderea experimentului de televiziune digitala terestra/Investitii de peste 100 de milioane de euro cu garantii de stat risca sa fie pierdute

Amintim faptul ca SNR, operatorul cu cea mai mare retea de transmisie TV terestra din Romania, a facut niste investitii semnificative in ultimii ani, inclusiv in upgradarea emitatorilor pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra.

In luna octombrie, cand CNA a avizat favorabil proiectul de act normativ privind tranzitia la televiziunea digitala terestra, oficialii SNR si ai Ministerului Comunicatiilor au atentionast asupra ac estor investitii care sunt sustinute de garantii guvernamentale.

  • „SNR opereaza in prezent doua retele analogice de televiziune cu acoperire nationala pentru televiziunea publica iar proiectul prevede sa-si contnue dezvoltarea pe o retea digitala care sa permita pregatirea populatiei pentru aceasta tranzitie. In perioada 2002-2008 SNR a derulat o serie de programe de retehnologizare a acestor retele care permite ca printr-o investitie destul de mica sa se realizeze modernizarea acestor emitatori pentru standardul digital de emisiune. Investitia facuta in perioada 2002-2008 a insemnat un efort financiar pentru statul roman pentru ca sunt dezvoltari cu garantii ale Ministerului de Finante iar a nu continua aceasta noua etapa de dezvoltare aduce riscul ca cele doua retele sa devina nefunctionale in digital si o investitie cu credite care trebuie rambursate pana in 2017 sa fie pusa in pericol”, a declarat in fata CNA Gabriel Grecu, directorul general al SNR.

In legatura cu obligatia asumata la nivel european pentru incetarea emisiei analogice terestre la 17 iunie 2015, Gabriel Grecu a mai spus ca „orice intarziere va pune in pericol emisia terestra in Romania pentru ca tarile vecine, incepand din acest an Ucraina, Bulgaria, Moldova vor emite in digital si noi nu vom mai putea emite in analogic din 2015 pentru ca vom crea interferente pentru tarile vecine „.

In fata CNA, Decebal Popescu, consilier al ministrului Comunicatiilor, Dan Nica , a avertizat asupra investitiilor facute pana acum.

  • Deja s-au facut investitii spre aproape de 100 de milioane de euro pentru retelele de acum . Acum vor fi investitii mai mici. Faptul ca se intrerupe doua saptamani un program (n.a TVR 2) pe o anumita zona credem ca este cel mai bun compromis intre un echilibru financiar pe care suntem obligati sa-l mentinem de catre Ministerul de Finante si catre a da acces cetatenilor la informare si la posturile publice asa cum suntem obligati prin Legea 41/1994″, a precizat acesta.

Noua strategie de tranzitie la televiziunea digitala terestra prevede ca extiinderea acestui proiect pilot al SNR, care a fost demarat in 2005, sa utilizeze infrastructura retelei analogice TVR 2. Transmisia analogica pe cale radio terestra a programului public TVR 2 va inceta treptat , pe regiuni , pe masura implementarii proiectului sus mentionat, dupa un calendar agreat de catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA), Autoritatea Nationala de Administrare si Reglementare pentru Comunicatii (ANCOM) si operator.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro