SNR vrea sa ia un credit de pana la 5 milioane de euro pentru achizitia primelor doua licente de televiziune digitala terestra din Romania
Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) vrea sa contracteze un credit bancar de pana la cinci milioane de euro, pe o perioada de cinci ani, pentru achizitionarea primelor doua licente de televiziune digitala terestra din Romania, potrivit unui anunt publicat miercuri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Pentru aceste servicii bancare, compania detinuta de stat a lansat o procedura de negociere accelerata, valoarea estimata a contractului fiind de 1,2 milioane euro (fara TVA).
Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente din partea ofertantilor prin care sa se incheie acest contract de credit bancar pentru plata licentelor de televiziune digitala terestra este 26 iulie 2010.
Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 2 august, in aceeasi zi urmand sa se deschida si ofertele depuse.
Conform informatiilor din caietul de sarcini, rambursarea creditului se va face in maximum 5 ani de la semnarea contractului de finantare in transe trimestriale egale; data primei rambursari va fi primul trimestru din 2012, ulterior termenului de trecerea la transmisia digitala – utilizarea efectiva a licentelor.
- Ce promite SNR: 14 programe TV vor putea fi receptionate de cel putin 80% din populatie pana la sfarsitul anului 2011
SNR mentioneaza in caietul de sarcini ca „initiaza ample proiecte investitionale pe televiziunea digitala in cadrul strategiei nationale de digitalizare, propunandu-si sa castige doua licente ce vor fi scoase la licitatie si sa fie principalul jucator pe piata televiziunii digitale in Romania avand in vedere traditia de broadcaster, infrastructura si know-how-ul de care dispune, cat si prevederile Legii 41/1994 republicata, ca Lege organica prin care societatea este obligata sa presteze aceste servicii”.
Ce va face daca va castiga licitatiile?
„Implementarea a doua multiplexe la nivel national se va face in 80 de amplasamente proprii, iar pe fiecare multiplex vor putea fi transmise sapte programe la nivel national ce vor putea fi receptionate de cel putin 80% din populatie pana la sfarsitul anului 2011„, se arata in document.
- Sindicalistii SNR se plang de disponibilizari mascate si spun ca fara cel putin una din aceste licente compania ar putea falimenta
Sindicalistii din SNR au avertizat marti ca in cadrul societatii se incearca disponibilizarea mascata a circa 800 de angajati, contrar prevederilor din legislatia muncii si a Contractului Colectiv de Munca.
Mai precis, Federatia Sindicatelor Radiocomunicatii, care reprezinta interesele a peste 1.500 de angajati SNR (Radiocom) a atentionat ca Ordonanta de Urgenta cu programul de modernizare, reorganizare si reducere a cheltuielilor SNR promovata de ministerul Comunicatiilor si adoptata in luna mai din acest an, in care se prevede relocarea a 763 de salariati incalca legislatia.
Mai mult, Constantin Campeanu, presedintele acestei federatii a precizat pentru HotNews.ro ca fara macar unul din cele doua multiplexe, SNR ar putea intra in faliment ca urmare a datoriilor pe care le are de achitat.
In pofida insistentelor HotNews.ro, pana la acest moment oficialii Ministerului Comunicatiilor si ai conducerii SNR nu au facut nici un comentariu fata de aceste acuze.
Receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV ar trebui sa inceteze pana la 1 ianuarie 2012, conform obligatiilor asumate de Romania fata de UE. In schimb autoritatile promit o noua platforma de difuzare a semnalului TV, complementara platformelor de emisie prin cablu sau satelit, respectiv platforma digitala terestra.
Castigatorii primelor doua multiplexe de televiziune digitala terestra (n.r un multiplex este un grup de servicii – de radiodifuziune, TV si multimedia, transmise digital pe cale radio terestra), prin care romanii vor putea receptiona gratuit 14 posturi TV in format digital ar trebui sa fie desemnati in toamna acestui an, iar caietele de sarcini au fost deja cumparate de 7 companii: RCS&RDS, Romtelecom, TDF S.A.S., Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), Media Sat, Osterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS) si General Satellite Sofia.