SNR vrea sa ia un credit de peste 5,23 milioane de euro pentru a finanta partial prima faza din reteaua nationala de televiziune digitala terestra
Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) vrea sa ia un credit bancar in valoare estimata la peste 23,3 milioane lei (peste 5,23 milioane euro), in vederea finantarii unei parti a proiectului implementarea retelei nationale a multiplexului digital ‘free to air’, potrivit unui anunt de participare publicat in data de 9 mai in Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Costul creditului are o valoare estimata fara TVA de 3,41 milioane lei. De notat ca tot pentru acest multiplex digital, care va grupa pana la 16 programe TV publice si si private, transmise „free to air” SNR a mai demarat deja doua alte licitatii in valoare estimata la peste 115,64 milioane de lei cu TVA (peste 26,2 milioane de euro).
- Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.
In caietul de sarcini al acestei licitatii se mentioneaza ca „Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. isi propune sa achizitioneze servicii de creditare in vederea finantarii unei parti a proiectului Implementarea retelei nationale a Multiplexului 1, solutia free to air, in conformitate cu licenta detinuta.
Pentru loturile din achizitia credit bancar pentru plata unor produse, servicii, lucrari necesare realizarii si implementarii PROIECT DVB-T2 FAZA I retea nationala de televiziune digitala terestra a Multiplexului 1 – Partea a 2-a, conform licentei detinuta de SNR, valoarea estimata la 23.361.640 lei (5.238.036 euro) solutia de finantare propusa este aceea de credit bancar.
Valoarea finantarii va fi structurata pe mai multe destinatii in conformitate cu necesitatile tehnice evidentiate in loturi, respectiv:
– Lot „echipamente Headend DVB-T2 (reconfigurare Headend pilot DVB-T + sistem billing)”, estimat la 3.654765 lei (819.454 euro),
– Lot „Reconfigurare SDH, estimat la 5859784 lei (1313853 euro)”
– Lot ‘Aparate de masura portabile’, estimat la 2.453.000 lei (550.000 euro)
– Lot „echipamente de electroalimentare”, estimat la 2.087.003 lei (467.938 euro)
– Alte elemente conform Devizului General (lucrari de C+M, taxe, avize, neprevazute, etc.) pentru implementarea solutiilor enumerate mai sus, estimat la 9.307.088 lei (2.086.791 euro).
Pentru mai multe detalii vezi Caietul de sarcini atasat acestui articol.
Amintim ca SNR a castigat trei din cele cinci multiplexuri digitale nationale (in banda UHF) licitate in vara anului trecut de Autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM). Initial SNR a lansat o licitatie de peste 120 milioane de euro pentru implementarea la cheie a tuturor celor 3 multiplexe digitale.
Licitatia a fost un esec, SNR neprimind nici o oferta pana in luna februarie din acest an, cand era termenul limita. Esecul s-a soldat si cu demniterea directorului general, Gabriel Grecu.
La inceputul acestei luni, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a relansat procesul de implementare a unei retele nationale de televiziune digitala terestra, dar momentan numai pentru multiplexul digital cu pana la 16 programe TV publice si private, care vor trebui transmise „free to air”. Pentru acest multiplex, SNR trebuie sa asigure o acoperire de minim 90% din populatia tarii pana la data de 31 decembrie 2016.
Pentru implementarea acestui multiplex, la inceputul acestei luni, SNR a lansat doua licitatii in valoare cumulata estimata la 115,64 milioane de lei cu TVA (peste 26,2 milioane de euro). Finantarea va fi asigurata din credite furnizor.
Intrebati de HotNews.ro daca nu exista riscul de a pune in pericol tot proiectul de implementare a acestui multiplex prin lansarea a doua licitatii pentru un singur proiect, in cazul in care una dintre licitatii ar fi contestata, oficialii SNR au raspuns: „Exista riscul ca la ambele proceduri sa nu participe niciun operator economic”.
- Pentru detalii despre cele doua licitatii citeste si: SNR a relansat licitatia pentru reteaua nationala de televiziune digitala terestra: Valoarea estimata a contractului este de 115,6 milioane lei