Soldatii americani afla istoria Irakului cu ajutorul cartilor de joc
Soldatii SUA ce lupta in Irak isi vor vedea arsenalul propriu imbogatit cu o noua arma: un pachet de carti de joc, ilustrate cu cele mai importante situri arheologice. Miscarea Pentagonului are ca scop educarea trupelor astfel incat, pe viitor, sa nu mai bombardeze vestigii arhitectonice vechi de mii de ani.
Planul Pentagonului este de a proteja cele peste 11 mii de de situri arheologice imprastiate pe toata suprafata Irakului.
La mai bine de patru ani dupa ce Muzeul National irakian a fost pradat de antichitati nepretuite si sute de cladiri de o valoare inestimabila au fost distruse de bombele americane, trupele SUA vor primi 40 de mii de pachete de carti de joc, aproximativ unu la patru soldati.
De asemenea, cartile vor contine si indemnuri si sfaturi pentru vitejii SUA: “Ocoliti situl, nu treceti cu masina prin el” sau intrebari retorice precum “Acest sit a supravietuit timp de 17 secole. Iti va supravietui si tie?”
Pilotii de pe bombardiere au fost sfatuiti la randul lor sa arunce bombe mai cu grija.
Unul din cele mai faimoase incidente de acest gen s-a petrecut in 2003, cand un pilot american a gasit de cuviinta sa-si “parcheze” elicopterul pe o cladire din fostul oras Babylon, iar un grup de 2000 de soldati a campat in curtea acesteia.
Anul trecut, Donny George, unul dintre cei mai prolifici arheologi ce au lucrat in irak, a parasit tara declarand ca insecuritatea crescanda face imposibila conservarea vestigiilor.