Sari direct la conținut

Sorin Cîmpeanu anunță că o nouă lege a educației ar putea fi gata până la finalul anului

HotNews.ro
Sorin Cimpeanu, Foto: Captura Zoom
Sorin Cimpeanu, Foto: Captura Zoom

​Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți că își dorește ca până la finalul anului să fie definitivat proiectul unei noi legi a educației, care să o înlocuiască pe cea actuală, ce datează din 2011 și asupra căreia s-au produs aproape 100 de modificări.

„Sperăm să ne încadrăm în acest an cu un proiect de lege al educației, după ce se încheie dezbaterile pe proiectul România Educată. Eu ca ministru îmi doresc o nouă lege a educației”, a declarat Cîmpeanu, în cadrul unei dezbateri privind digitalizarea, organizată de Edupedu.ro

Întrebat ce ar dori să aducă noua legea a educației, Cîmpeanu a răspuns: „În primul rand este vorba de eficientizarea sistemului. Digitalizarea singură nu se poate face. Este nevoie de standardizarea evaluărilor.”

„Legea 1 (Legea educației din 2011 – n.r.) a fost o lege bună, însă sistemele de educatie fiind inertiale au avut mari probleme să țină pasul cu dezvoltarea societății, mai ales din punct de vedere tehnologic. Sunt convins ca si dl ministru Daniel Funeriu (autorul Legii 1 – n.r.) știe că sunt lucruri care, din cauza diferenței de timp de 10 ani, necesită a fi schimbate. Pe de alta parte știm multiplele modificări care au distrus coerența legii”, a mai spus ministrul.

„Vreau să păstrăm absolut tot ceea ce este bun din Legea 1”, a adăugat el.

Acesta a amintit faptul că asupra acestei legi au fost operate aproape 100 de modificări și s-a ajuns în situații în care un articol îl contrazice pe altul. Exemplul dat de ministru este acela al unui articol de lege care prevede că trebuie să existe un consilier școlar la fiecare 500 de elevi, iar altul prevede un consilier la 600 de elevi.

Fostul ministru Daniel Funeriu, autor al Legii 1, a intervenit și a dat la rândul său un exemplu: „În Legea 1 era prevăzut număr maxim de copii la clasă de 25, care era imposibil de evitat. Apoi s-a introdus sintagma „de regulă””.

În ceea ce privește proiectul România Educată, consilierul prezidențial Ligia Deca a precizat că acesta va fi finalizat „în scurt timp”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro