Sari direct la conținut

Sorin Grindeanu, ministrul propus la Comunicatii, vrea sa gaseasca solutiile corecte pentru refacerea Legii Big Brother si cea a inregistrarii celor care folosesc retele Wi-Fi si cartele preplatite

HotNews.ro
Sorin Grindeanu, Foto: Hotnews
Sorin Grindeanu, Foto: Hotnews

​Atat in legea stocarii datelor (n.a Legea Big Brother) cat si in legea cartelelor preplatite sunt argumente de ambele parti si una din provocarile pe care le vom avea in perioada urmatoare este sa gasim solutiile corecte astfel incat sa fie asigurate si nevoia de securitate si dreptul la viata privata”, a spus luni Sorin Grindeanu, ministrul validat de comisiile de specialitate din Parlament pentru functia de ministru al Comunicatiilor. Acesta a dat de inteles ca vrea refacerea si aprobarea acestor legi, insa a spus ca prioritatea pe termen scurt este aprobarea Strategiei Nationale Agenda Digitala 2014-2020.

Sorin Grindeanu a precizat luni in cadrul comisiilor de specialitate din Parlament ca a terminat Facultatea la Timisoara, sectia Informatica. Dupa terminarea masterului a ramas in cadrul Universitatii ca si cadru didactic, dupa care din luna mai 2008 a intrat in administratia locala ca viceprimar al Municipiului Timisoara. Din decembrie 2012 este deputat (din partea PSD) si in prezent este membru al Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI.

Sorin Grindeanu este membru PSD din 1996 (pe atunci PDSR). Inainte de a fi viceprimar al Timisoarei, a fost preparator si apoi asistent la Universitatea de Vest Timisoara, Facultatea de Sociologie si Psihologie, si apoi director al Directiei pentru Tineret si Sport din Timis.

Amintim ca in 30 septembrie 2014, membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) au stabilit ca se impune de urgenta o interventie legislativa a Guvernului sau a Parlamentului pentru a reface Legea nr. 82/2012 privind retentia datelor, cunoscuta la Legea „Big Brother”, si Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, care prevede inregistrarea utilizatorilor de cartele prepay si retele wi-fi, aratand ca, in urma declararii acestora ca fiind neconstitutionale, au aparut implicatii negative la adresa securitatii nationale.

  • „La finalul sedintei, CSAT a luat nota de implicatiile negative la adresa securitatii nationale ca urmare a declararii neconstitutionalitatii Legii nr. 82/2012 privind retentia datelor, respectiv a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice. In urma analizei, membrii Consiliului au stabilit ca se impune de urgenta o interventie legislativa a Guvernului sau a Parlamentului Romaniei in vederea restabilirii cadrului legislativ necesar indeplinirii de catre institutiile abilitate, in conditii de legalitate, a responsabilitatilor ce le revin in domeniul securitatii si sigurantei nationale”, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Amintim ca judecatorii Curtii Constitutionale au decis in data de 8 iulie in unanimitate, ca Legea 82/2012, cunoscuta drept legea „Big Brother”, este neconstitutionala. Curtea „a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii nr.82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice sunt neconstitutionale”.

Totodata, in data de 16 septembrie, Curtea Constitutionala a decis ca Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay este neconstitutionala, judecatorii CCR admitand o sesizare a Avocatului Poporului in acest sens. Avocatul Poporului atacase pe data de 9 iulie 2014 la Curtea Constitutionala legea privind identificarea celor care folosesc cartele telefonice preplatite si retele Wi-Fi, pe motiv ca aceasta ar aduce atingere principiului garantarii si ocrotirii vietii intime familiale si private de catre autoritatile publice si principiului proportionalitatii prevazut expres de art. 53 alin. (2) din Constitutie.

Serviciul Roman de Informatii a avertizat in 20 septembrie ca deciziile Curtii Constitutionale de a declara drept neconstitutionale asa-numita Lege BigBrother si Legea cartelelor prepay au creat „un vid legislativ, cu consecinte grave, greu de anticipat, asupra securitatii nationale” si ca aceste consecinte sunt „deja resimitite in reducerea drastica a capabilitatilor operationale, in imposibilitatea institutiilor statului de gestiona riscuri si amenintari iminente la adresa securitatii nationale, precum si in crearea unor vulnerabilitati fara precedent, de natura a afecta siguranta cetatenilor”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro