Sari direct la conținut

Spectrul unui nou război comercial: Amenințările lui Trump împotriva Chinei aduc pe roșu bursele asiatice și europene

HotNews.ro
Bursa din Shanghai, Foto: Flickr / Aaron Goodman
Bursa din Shanghai, Foto: Flickr / Aaron Goodman

Noile amenințări ale lui Donald Trump împotriva Chinei, după cinci luni de acalmie, au adus pe roșu bursele asiatice și europene, luni dimineața, scrie AFP. Bursa din Shanghai a cedat peste 5%.

Președintele american a dezgropat securea războiului comercial duminică, când a anunțat brusc o majorare de la 10% la 25% a taxelor vamale pentru importuri de produse din China în valoare de 200 de miliarde de dolari. Măsura ar urma să intre în vigoare vineri.

În urma acestui anunț, bursele chinezești au scăzut: Bursa din Shanghai a închis ședința în scădere cu 5,58% la 2.906,46 puncte, în timp ce Shenzhen, a doua bursă a Chinei continentale, pierdea 7,38% la 1.515,80 puncte. Este cea mai puternică scădere într-o ședință, la Shanghai, din februarie 2016.

Și bursele europene evoluau în scădere: -1,76% la Paris, -1,94% la Frankfurt. Londra era închisă luni.

După o scădere de circa 24% anul trecut, pe fondul confruntărilor comerciale cu Unchiul Sam, bursele din China continentală recuperaseră aproape 30% de la începutul anului, în condițiile în care China și America păreau că se îndreaptă spre un acord.

Dar bursele din Shanghai și Shenzhen au început să scadă la jumătatea lui aprilie. Cele două piețe financiare au scăzut cu circa 10% în cursul ultimelor trei săptămâni.

Bursele încearcă acum să-și dea seama dacă amenințările lui Donald Trump sunt legate de tactica negocierilor sau dacă războiul comercial va reîncepe.

Guvernul chinez nu reacționase luni la afirmațiile președintelui american și nu se știe dacă principalul negociator chinez, Liu He, se va deplasa la Washington pentru o nouă rundă de discuții, miercuri, sau dacă întâlnirea va fi anulată.

Pe piața valutară, moneda Chinei, yuanul, a pierdut până la 1,3% față de dolar, luni dimineața, cea mai puternică scădere de peste trei ani, înainte de a se redresa la jumătatea zilei la 6,7951, în scădere cu 0,89%.

Și petrolul scădea, pe fondul temerilor legate de o încetinire generalizată a cererii globale: barilul „light sweet crude” (WTI), referința americană, pentru livrările în iunie, scădea cu 1,45 dolari la 60,49 în tranzacțiile electronice din Asia.

Barilul Brent, referința europeană, pentru iulie, scădea cu 1,53 dolari, la 69,32 dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro