Sari direct la conținut

Standard&Poor's a confirmat ratingurile Romaniei. Scaderea TVA, compensata partial de cresterea consumului

HotNews.ro

¬Standard&Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, la BBB-/A-3, cu perspectiva stabila, pe fondul perspectivelor solide de crestere economica, care ar putea anula partial impactul taierilor de taxe anuntate de Guvern, anunta Mediafax. Agentia de evaluare financiara estimeaza ca economia Romaniei va creste in medie cu circa 3% pe an in perioada 2015-2018, sustinuta de avansul consumului intern.

„In 2014, economia Romaniei a crescut cu aproape 3%, sprijinita de cresterea consumului din sectorul privat. Populatia a beneficiat de pe urma scaderii inflatiei, in special pe fondul declinului pretului produselor petroliere, precum si de efectele cresterii veniturilor si scaderii somajului. Apreciem ca aceste efecte vor fi vizibile si pe parcursul anului 2015. Mai mult, estimam ca cererea interna se va consolida in urmatorii patru ani, in conditiile in care nivelul imprumuturilor neperformante va continua sa scada, permitand astfel reluarea creditarii in sectorul privat”, se arata intr-un comunicat al S&P.

Cresterea economica a Romaniei ar putea fi limitata de mentinerea la un nivel scazut a ratei de absorptie a fondurilor europene, de un climat extern incert, amplificat de riscurile geopolitice, precum si de un nivel sub asteptari al investitiilor straine directe. De asemenea, o recuperare sub estimari a creditarii din sectorul privat ar putea mari presiunea pe scadere.

Agentia de evaluare financiara noteaza ca mentinerea calificativelor acordate Romaniei se datoreaza nivelului moderat de indatorare externa si fiscala al tarii, precum si perspectivelor de crestere economica relativ stabile.

„Calificativele sunt constranse de calitatea scazuta a guvernantei, in ciuda eforturilor recente pentru reducerea coruptiei, precum si de un nivel redus al PIB-ului pe cap de locuitor raportat la statele din regiune, de 8.600 dolari, si de rata datoriei in valuta din sectorul privat, care, desi a intrat pe o panta descendenta, se mentine inca la un nivel ridicat, ceea ce poate limita politica monetara”, se arata in comunicat.

Cu toate ca Romania si-a depasit obiectivele fiscale pentru 2014, S&P aprecieaza ca perspectivele pentru acest an sunt mai putin clare, in special in contextul unui mediu politic tensionat, urmare a infrangerii suferite de premierul Victor Ponta la alegerile prezidentiale din noiembrie anul trecut si a calendarului politic din perioada urmatoare, evenimente ce ar putea afecta sectorul fiscal.

Agentia aminteste de reducerea CAS cu 5% in octombrie, scaderea taxei pe constructiile speciale, de la 1,5% la 1%, si cresterea salariului minim.

„Estimam ca incasarile la buget vor fi sprijinite de intarirea cererii interne, care va anula partial impactul unora dintre masurile enumerate. Cu toate acestea, in lipsa unor mijloace clare care sa amortizeze pierderile rezultate la buget si, tinand cont de masurile suplimentare de relaxare fiscala inaintea alegerilor parlamentare din 2016, anticipam ca deficitul guvernamental general se va adanci usor in 2015, la 2% din PIB”, se arata in comunicat.

De asemenea, propunerile Guvernului pentru modificarea Codului Fiscal, printre care scaderea cotei TVA de la 24% la 20% in 2016 si la 18% in 2018, eliminarea taxei pe dividende, precum si reducerea accizelor si a contributiilor sociale, vor afecta veniturile si vor duce la cresterea deficitului.

Agentia de rating noteaza ca unele dintre taierile de taxe propuse au fost deja devansate pentru acest an, inclusiv scaderea, din luna iunie, a cotei standard de TVA pentru alimente si bauturi non-alcoolice, de la 24% la 9%.

„Consiliul Fiscal din Romania estimeaza ca implementarea tuturor propunerilor Guvernului va duce la cresterea deficitului fiscal la 3,7% din PIB pana in 2019, ceea ce ar reprezenta o incalcare a pragului de 3% din PIB care declanseaza procedura UE de deficit excesiv”, potrivit S&P.

S&P mentioneaza ca proiectiile pentru scenariul de baza privind Romania nu iau in calcul toate propunerile pentru modificarea Codului Fiscal, intrucat masurile necesita aprobarea parlamentului.

„Cu toate acestea, am revizuit prognoza privind traiectoria fiscala a Romaniei pentru a include o usoara deterioarare a finantelor Guvernului, in conditiile cresterii incertitudinii politice inaintea alegerilor parlamentare de anul viitor. Estimam ca gradul de indatorare guvernamentala va atinge un virf de 40,7% din PIB in 2017, fata de proiectia anterioara, care presupunea scaderea graduala a datoriei”.

Potrivit agentiei de rating, 75% din datoria guvernamentala este in valuta, in special in euro, ceea ce indica o anumita vulnerabilitate la variatiile cursului de schimb.

Continuarea procesului de consolidare fiscala si a restructurarii intreprinderilor de stat, care ar contribui la scaderea datoriei guvernamentale nete, precum si reducerea vulnerabilitatii sectorului privat fata de fluctuatiile de schimb valutar ar putea conduce la actiuni de imbunatatire a ratingului acordat Romaniei de catre Standard&Poor¬s.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro