Sari direct la conținut

Statul roman a acceptat oferta neangajanta depusa de operatorul postal belgian bpost pentru privatizarea Postei Romane

HotNews.ro
Posta Romana, Foto: Hotnews
Posta Romana, Foto: Hotnews

Statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), a acceptat oferta neangajanta depusa de operatorul belgian de servicii postale bpost pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile detinute la Compania Nationala Posta Romana, a anuntat marti ministerul. Acordul inseamna trecerea la urmatoarea etapa a procesului de privatizare, cea de due diligence, premergatoare depunerii unei oferte angajante. In luna septembrie 2014, fostul ministru al Comunicatiilor, Razvan Cotovelea, a declarat ca Posta Romana are nevoie de investitii in tehnologie de 75-100 milioane de euro pentru a furniza servicii similare Postei din Belgia, Germania sau Marea Britanie, bani pe care evident ca statul nu-i poate oferi pentru ca ar fi ajutor de stat.

  • „In urma analizei detaliate a documentelor depuse de compania belgiana bpost, Comisia de Privatizare a concluzionat ca acesta raspunde cerintelor din caietul de sarcini. Invitam ofertantul sa continue procedurile de due-diligence pentru a trece la urmatoarea etapa, cea a depunerii unei oferte ferme de achizitionare a pachetului majoritar la Posta Romana. Reamintim faptul ca operatorul national de servicii postale a incheiat anul 2014 cu un profit substantial, dupa sase ani de pierderi consecutive, si a demonstrat ca poate fi un activ valorors pentru un investitor strategic”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala.

Admiterea ofertantului bpost in etapa de due diligence a procesului de privatizare presupune, in principal, acces la camera de date, intalniri operationale cu managementul companiei si negocierea contractului de privatizare. La finalul acestei etape, bpost va putea depune o oferta finala ferma pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Posta Romana.

  • UPDATE Reprezentantii Postei Romane au precizat pentru HotNews.ro ca este de asteptat ca o oferta angajanta din partea bpost sa fie facuta undeva la sfarsitul lunii iunie 2015

Operatorul belgian de servicii postale bpost a avansat, la finalul lunii septembrie a anului trecut, o oferta neangajanta pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile Companiei Nationale Posta Romana. In paralel cu etapa de due diligence, MSI intentioneaza sa finalizeze conversia datoriilor Postei Romane catre stat in actiuni, decizie care va creste atractivitatea companiei.

Guvernul Romaniei a decis, in 12 decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Postei Romane prin metoda majorarii de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei in actiuni a creantelor statului fata de companie.

Procesul de selectie a investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante.

  • Ce spunea in noiembrie 2014, fostul ministru Cotovelea: Posta Romana are o investigatie la DNA pe contractul cu G4S si pana ce acest dosar penal nu se solutioneaza definitiv si irevocabil nici o alta discutie de natura comerciala nu poate avansa

In luna noiembrie 2014, fostul ministru al Comunicatiilor, Razvan Cotovelea, declara ca sunt mai multe probleme majore in calea privatizarii acestei companii respectiv „o investigatie DNA deschisa in cazul unui contract incheiat intre Posta Romana si firma de securitate G4S, dar si sute de procese comerciale”.

„Eu sunt pozitiv. Am oprit hemoragia financiara incercam sa o aducem pe profit operational. De la Comisia Europeana am obtinut conversia in actiuni a datoriilor Postei la stat, dar datoriile Postei catre privat, pe acelea nu ti le iarta nimeni. Sunt sute de procese pe comercial. In plus, Posta Romana are o investigatie la DNA pe contractul cu G4S si pana ce acest dosar penal nu se solutioneaza definitiv si irevocabil nici o alta discutie de natura comerciala nu poate avansa. Este o nebuloasa pe care juristii de la Posta trebuie sa o solutioneze”, a spus in noiembrie 2014 Razvan Cotovelea.

Posta Romana este o companie nationala infiintata conform Legii 31/1990, si nu o institutie publica. Ea functioneaza pe gestiune economica, ceea ce inseamna ca isi formeaza singura veniturile din contracte comerciale si, prin urmare, se autofinanteaza.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%. Compania detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania. Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile Postei Romane si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro