Sari direct la conținut

Volvo își va muta producția de mașini electrice din China într-o țară din UE

HotNews.ro
Premierul belgian Alexander De Croo intr-o vizita la fabrica Volvo din Gent, Foto: Didier Lebrun / Imago Stock and People / Profimedia Images
Premierul belgian Alexander De Croo intr-o vizita la fabrica Volvo din Gent, Foto: Didier Lebrun / Imago Stock and People / Profimedia Images

Grupul auto suedez Volvo Cars a început să mute în Belgia producţia vehiculelor electrice (EV) fabricate în China, pe fondul aşteptărilor că Uniunea Europeană va merge înainte cu măsurile contra importurilor subvenţionate de Beijing, a anunţat publicaţia britanică The Times, citată de Reuters și Agerpres.

Compania la care acţionar majoritar este grupul chinez Geely Holding ia în considerare oprirea vânzărilor vehiculelor electrice fabricate în China pentru piaţa europeană dacă UE va impune taxe vamale la importurile de vehicule electrice chinezeşti.

Totuşi, Volvo nu va recunoaşte public mutarea producţiei modelelor EX30 şi EX90 din China în Belgia şi va insista că suspendarea vânzărilor EV fabricate în statul asiatic nu este luată în considerare, a anunţat The Times, citând surse din interiorul grupului suedez.

Producţia anumitor modele Volvo pentru piaţa britanică ar putea fi, de asemenea, mutată în Belgia. Oficialii Volvo nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informaţia.

UE investighează importurile de mașini electrice chinezești în blocul comunitar

Comisia Europeană a lansat în octombrie o investigaţie asupra industriei chineze de vehicule electrice. Ancheta, programată să dureze 13 luni, caută să stabilească dacă vehiculele electrice mai ieftine produse în China beneficiază în mod incorect de subvenţii de stat.

China a denunţat ancheta, pe care a calificat-o drept un „protecţionism pur”, şi a subliniat că probabil va dăuna relaţiilor comerciale sino-europene. Relaţiile dintre China şi UE sunt afectate de legăturile strânse dintre Beijing şi Moscova, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Blocul comunitar caută să-şi reducă dependenţa de a doua economie mondială, în special în privinţa materialelor şi produselor necesare pentru tranziţia verde.

Statele Unite au anunțat luna trecută majorarea taxelor vamale pentru mai multe categorii de importuri din China, inclusiv pentru mașinile electrice, și au îndemnat UE să îi urmeze exemplul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro