Sari direct la conținut

Alăptarea copiilor se recomandă acum până la doi ani și peste, iar tatăl „influențează cât timp va alăpta mama”. Șapte posibile întrebări

HotNews.ro
Primele ore după naștere sunt esențiale pentru conectarea mamă-copil, Foto: © Rohane Clive Hamilton | Dreamstime.com
Primele ore după naștere sunt esențiale pentru conectarea mamă-copil, Foto: © Rohane Clive Hamilton | Dreamstime.com

Laptele matern este cel mai prețios aliment pentru bebeluș. Noi recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății susțin continuarea alăptării copiilor chiar și dincolo de vârsta de doi ani, dacă este posibil. Însă femeile trec prin multe provocări în alăptare și au nevoie de sprijin mai întâi din partea cadrelor medicale, imediat după naștere, și în familie, ulterior, mai ales din partea taților, pentru a reuși să alăpteze. Despre ce beneficii are laptele matern, așa cum arată studiile, și întrebările posibile ale mamelor detaliem mai jos.

Inițierea alăptării și alăptarea prelungită sunt mai bune atunci când tații sunt implicați și știu de beneficiile alăptării, susține dr. Abou Dakn, medic-șef ginecolog la Spitalul Sf. Iosif din Berlin și specialist în conexiunea tată-copil. Un studiu realizat pe 3.500 de femei (inclusiv din România) despre importanța implicării partenerului în procesul de alăptare, a arătat că:

– Femeile care primesc ajutor din partea partenerului sunt mult mai predispuse să continue alăptarea pentru o perioadă mai lungă de timp.

– Implicarea tatălui în procesul de alăptare este o modalitate excelentă pentru conexiunea între tată și nou născut, cu beneficii semnificative pentru bebeluș.

– 76% dintre mame sunt de părere că este nevoie de mai multă informație despre modul în care partenerii își pot împărți sarcinile pe parcursul procesului de alăptare. Mai multe despre cum se poti tații implica în alăptare povestește AICI un tată care a trecut prin această experiență.

Imunitate mai bună, dezvoltare armonioasă

Beneficiile alăptării bebelușului sunt nenumărate. Laptele matern este cel mai ieftin, cel mai curat și perfect adaptat nevoilor copilului. Plus că întărește sistemul imunitar, oferindu-i nutrienții de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă.

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă alăptarea exclusivă la sân a sugarului timp de 6 luni. Însă, chiar și după introducerea diversificării alimentare a celui mic, alăptarea nu ar trebui întreruptă. Specialiștii americani sprijină continuarea alăptării, alături de diversificare, atâta timp cât mama are lapte și-și dorește să-și alimenteze copilul în acest fel. Adică, spun specialiștii americani chiar și până la doi ani și peste.

Recomandările specialiștilor americani sunt în concordanță cu cele ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Specialiștii OMS recomandă inițierea alăptării în prima oră după naștere. Foarte rare sunt cazurile în care o mamă are contraindicații în a-și alăpta bebelușul, mai spun specialiștii în sănătate. Statisticile efectuate până acum arată că 98% dintre mame pot alăpta dacă după naștere primesc sprijin, sunt informate corect și doresc acest lucru.

Sub 40% dintre bebeluși, alăptați exclusiv la sân

Specialiștii OMS mai spun că ar mai fi multe de făcut pentru ca alăptarea exclusivă până la 6 luni să devină o practică curentă în alimentația bebelușilor. La nivel mondial, doar 38% dintre bebelușii între 0 și 6 luni sunt alăptați exclusiv la sân.

Unele studii arată că o alăptare non-exclusivă contribuie cu 11,6% la mortalitatea copiilor sub 5 ani, echivalentul a 804.000 de decese la copii, în 2011.

O altă cercetare a specialiștilor OMS privind efectele pe termen lung ale alăptării indicau faptul că, în 2017, doar 41% dintre bebeșușii de până la 6 luni erau alăptați exclusiv, iar rata alăptării continue până la doi ani era de 45%.

Cu toate acestea, există dovezi clare care arată că alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptării până la 12 luni reprezintă măsura de prevenție cu cel mai mare impact în reducerea mortalității infantile – 13%, potrivit Child Young în Infant and Young Child Feeding. Totodată, alimentația complementară înițiată la 6 luni împreună cu continuarea alăptării s-a clasat pe locul al treilea, potrivit aceleiași surse. Specialiștii au estimat că cele două intervenții pot preveni aproape o cincime din mortalitatea copiilor sub cinci ani, în țările în curs de dezvoltare. Cel mai mare impact a fost legat de reducerea morbidității și mortalității prin diaree și pneumonie.

Plus că alăptarea are efecte benefice nutriționale, fizice și psihologice la copii, care se regăsesc pe întreg parcursul vieții lor.

Recomandările din România

Potrivit Ghidului Asociației de Neonatologie din România, laptele matern este bogat în factori protectori reducând riscul infecțiilor gastro-intestinale ale copilului, infecțiilor respiratorii și la nivelul urechii, a bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat de tip 2, astmului, bolii celiace. Totodată, bebelușii alăptați au un risc mai redus de a deveni obezi în copilărie și la vârsta adultă, comparativ cu cei hrăniți cu formulă.

Un Ghid privind alăptarea al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) recomandă alăptarea la cererea copilului, fără restricții ca frecvență și durată – alăptarea responsivă. ”Numărul supturilor va fi de minim 8/24 de ore în primele 8 săptămâni, inclusiv noaptea. Se recomandă încurajarea nerestricționării frecvenței și duratei alăptării și alăptarea copilului la fiecare 2-3 ore, luându-se în considerare variațiile de la un copil la altul, mai ales când acesta este sănătos. După alăptarea din primul sân se oferă cel de al doilea sân, când copilul pare nemulțumit”, potrivit sursei mai sus citate.

Întrebări posibile și răspunsuri pentru viitoarele mame

Ghidul mai sus citat răspunde mai multor întrebări posibile pe care viitoarele mame le-ar putea avea despre acest subiect:

1. Cât de repede după naștere se poate alăpta copilul?

Răspuns:

– Imediat după ce s-a născut (sau în decurs de 1 oră) pune-l piele-pe-piele peste tine. Chiar dacă bebelușul nu este pregătit să sugă imediat, este bine pentru el să stea piele-pe-piele fără întrerupere timp de 1-2 ore sau până este gata să se hrănească. Statul piele-pe-piele îl va ajuta pe copil: să fie mai calm, să respire mai bine, să se încălzească. Pentru a-l încuraja să sugă poți încerca următoarele manevre: așează-te pe spate cu o pernă care să-ți ridice capul și umerii și stai confortabil; așează bebelușul cu burtica pe pieptul tău; sprijină-i fundulețul și umerii cu mâinile tale.

2.Fumez. Ar trebui să alăptez?

Răspunsuri:

– Dacă puteți, încetați fumatul sau măcar reduceți numărul de țigări.

– DA, chiar dacă fumezi, alăptarea tot reprezintă cea mai sănătoasă alegere pentru bebelușul tău.

– Pentru a scădea riscul pentru copilul tău, alăptatează înainte de a fuma, fumează afară în timp ce copilul stă înăuntru cu familia sau cu prieteni.

– Dacă ai fumat, spală-te pe mâini și schimbă-ți hainele înainte de a-ți lua copilul în brațe

3. Dacă beau ocazional alcool, mai pot să alăptez?

Răspunsuri:

– Cele mai multe mame aleg să nu consume deloc alcool sau să consume o băutură fără alcool. Aceasta este cea mai sigură opțiune.

– Dacă alegeți să consumați ocazional alcool în perioada cât alăptați, este important să planificați dinainte și să alăptați înainte de a consuma alcool.

4. Nu mănânc bine întotdeauna. Pot totuși să alăptez?

Răspuns:

– Da. Chiar dacă nu ai cea mai bună dietă, laptele tău este totuși bun și este mult mai bun decât laptele praf.

5. Pot să iau medicamente în perioada cât alăptez?

Răspuns: Da, cele mai multe medicamente sunt sigure să fie consumate pe perioada alăptării, dar verifică întotdeauna cu medicul tău de familie (sau cu farmacistul dacă nu ai medic de familie).

6. Ce fac dacă am întrebări sau am nevoie de ajutor?

Răspunsuri:

– Vorbește cu un cadru medical (de exemplu asistentul medical comunitar) cu experiență în a sprijini mamele să alăpteze.

– Dacă nu ai medic de familie sau asistent medical comunitar, vorbește cu prietenele sau cu cineva din familie care au alăptat. Poți învăța multe de la alte mămici.

7. Am sânii mici. Va fi posibil să alăptez?

Răspuns: Da. Nu contează mărimea sânilor. Mărimea sânilor unei femei arată, de fapt, cât de multă grăsime conţin. Dar ţesutul gras nu are nimic de-a face cu producţia de lapte. Activitatea hormonilor declanşată de naşterea copilului, dar şi de alăptat în sine, stimulează glandele mamare să producă lapte.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro