Sari direct la conținut

​Press report: Ce se schimbă la polițele auto. De ce aleg elevii de etnie maghiară licee în limba română. România, țara cu doar 90 de cinematografe, sărbătorește Ziua Cinematografelor

HotNews.ro
Press report, Foto: Profimedia Images
Press report, Foto: Profimedia Images

Procurorul Pîrlog, cercetat disciplinar a 14-a oară, în urma unui interviu De ce aleg elevii de etnie maghiară licee în limba română România, țara cu doar 90 de cinematografe, va sărbători mâine Ziua Cinematografelor● Viaţa în Gibraltar, unul dintre cele mai mici teritorii din lume Mica doză de cultură generală Ce se schimbă la polițele auto din septembrie Moșteanu, USR: Dacian Cioloș a fost o dezamăgire. A vrut toată puterea Moartea asistată, ca drept uman? Interviu cu un medic din Elveția „Familiile mai întâi” – programul prin care Portugalia ajută populația să facă faţă inflaţiei Administrația Fritz, deconturi ilegale către firma de avocatură Schönherr

Procurorul Pîrlog, cercetat disciplinar a 14-a oară, în urma unui interviu

Inspectoarea generala Anca Emilia Andrei a deschis o nouă acțiune disciplinară, a 14-a, pe numele procurorului Bogdan Pîrlog, după ce acesta a dat un interviu pentru Presshub. Emilia Andrei susține că a primit o sesizare de la un anume Dumitru Mihai, individ care a solicitat anchetarea disciplinară a lui Pîrlog după ce a făcut o serie de afirmații care aduc atingere prestigiului justiției. Dumitru Mihai susține că „pe 20 iulie 2022, împreună cu mai mulți prieteni, am citit un articol pe presshub.ro, în care procurorul Bogdan Pîrlog face afirmații grave cu privire la unele decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii, care aduc atingere în mod evident, prestigiului justiției”.

Emilia Andrei a dat curs acestei sesizări și a ajuns la concluzia că „există indicii de săvârșire a abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit a din Legea 3030/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, care impun începerea cercetării disciplinare”.

În interviul din 20 iulie 2022, în care s-a discutat despre votul scandalos din CSM care a stabilit organizarea unui tur 2 pentru alegerile pentru viitorul Consiliu, procurorul Pîrlog a declarat că ceea ce s-a întâmplat în CSM reprezintă o încălcare a legii, că votul ridică probleme penale și că liderul informal al CSM este judecătoarea Lia Savonea, scrie PressHub

De ce aleg elevii de etnie maghiară licee în limba română. Explicația unui profesor de statistică

În unele zone din Secuime sunt grădinițe în maghiară în care numărul total al copiilor îl depășește pe cel al etnicilor unguri din localitate, semn că și românii îi înscriu pe cei mici acolo. Dar odată cu creșterea în vârstă, încep să aleagă școli românești și etnicii maghiari, cu un vârf de înscrieri la liceu.

Explicația stă în rezultatele la examenele naționale, care sunt mai bune la școlile în limba română, spune pentru Școala 9 Dénes Csala, cercetător în statistică și profesor la Universitățile Lancaster, Marea Britanie și „Babeș Bolyai” Cluj Napoca. În același timp însă, crește și numărul celor care aleg să studieze la liceu sau facultate la Budapesta, comparativ cu perioada anterioară aderării la UE.

Aproape 160 de mii de elevi învață în limba maghiară în România, potrivit Institutului Național de Statistică. Într-un studiu recent realizat pentru Institutul de cercetare a minorităților din diaspora, cu sediul la Budapesta, profesorii au descoperit niște tendințe care le-au atras atenția, scrie Scoala9

România, țara cu doar 90 de cinematografe, va sărbători Ziua Cinematografelor pe 10 septembrie

România va celebra pentru prima dată o Zi a Cinematografelor, pe 10 septembrie 2022. Inițiativa aparține Asociației Operatorilor de Cinema și este realizată în parteneriat cu Ministerul Culturii. Ziua Cinematografelor implică reduceri consistente la bilete în sălile de cinema (prețuri de 8-10 lei), însă momentan nu a fost anunțată lista cinematografelor participante.

Ministerul Culturii nu va aloca un buget special pentru această zi, însă a încurajat instituțiile culturale din subordine să marcheze evenimentul. Ironia face că Ziua Cinematografelor va fi celebrată mai mult în muzee, teatre și opere și mai puțin în cinematografe.

De exemplu, Muzeul Național de Istorie a României va organiza nu pe 10, ci pe 9 septembrie, de la ora 16.00, proiecția filmului “Restul e tăcere”, regia Nae Caranfil, în prezența regizorului. Evenimentul nu a fost comunicat foarte clar. Dacă Ministerul Culturii anunță “Ziua Cinematografelor”, MNIR a transmis în comunicatul de presă că va celebra “Ziua Cinematografiei Românești”, scrie Cultura la dubă.

Viaţa în Gibraltar, unul dintre cele mai mici şi disputate teritorii din lume

Atât de disputatul Gibraltar are o suprafaţă de numai 6,8 kilometri pătraţi şi o frontieră terestră, cu Spania, de 1,2 kilometri, ocupând antepenultimul loc ca suprafaţă din lume, după Vatican şi Monaco. Este dominat de celebra Stâncă a Gibraltarului, o creastă de calcar de 426 de metri înălţime şi are aproximativ 34.000 de locuitori, fiind cel de-al şaptelea teritoriu din lume ca densitate de populaţie.

În mod evident, limba engleză este cea oficială, în timp ce spaniola se studiază în şcoli abia după ce elevii împlinesc 12 ani. În fapt, locuitorii vorbesc un amestec între cele 2 numit llanito sau spanglish, cum îi spun aceştia. Moneda oficială este lira din Gibraltar, aflată însă la paritate cu lira sterlină, acceptată şi ea cu braţele deschise oriunde aţi vrea să o cheltuiţi.

Până nu demult economia locală era bazată pe cea militară şi pe bunurile de contrabandă, în special tutun. Transformarea a început după anii `80, când lucrurile au început să se axeze mai mult pe turism, facilităţi maritime şi deja celebrul sector financiar offshore. Gibraltar şi-a creat un renume intenaţional ca paradis fiscal acordând multă vreme companiilor offshore scutiri de impozite şi o mulţime de alte facilităţi fiscale. Şi preţurile din magazine erau unele fără concurenţă, nefiind accizate şi scutite de cele mai multe taxe, scrie Life.ro

Mica doză de cultură generală.

Azi tot despre Pitagora vom vorbi. V-am spus deja că sunt multe de menționat, așa că mai zăbovim olecuță la maestrul Piti. Și vom vorbi azi despre alte câteva ciudățenii legate de el și cultul lui. Primo, despre unul dintre presupușii săi elevi, Zalmoxis.

De la Herodot citire, știm noi că e posibil ca Zalmoxis să fi fost unul din discipolii lui Pitagora. Doar că, inclusiv autorul menționat spune că i se pare prea gogonată povestea auzită de la luntrașii cu care a călătorit el pe Marea Neagră. Dar, noi o lăsăm așa, și veți vedea de ce.

Acum, v-am spus deja că Pitagora avea un cult al lui încă din timpul vieții. Îl venerau ăia de parcă ar fi fost vreun Mesia, iar lui Piti chiar îi plăcea treaba asta. Ba chiar am putea spune că a alimentat-o. Spre exemplu, ne zice istoricul Diogene Laerțiu, citând la rândul lui din Hermippus din Samos, că matematicianul nostru s-a ascuns într-un beci, o hrubă, ceva de genul ăsta, timp de câteva săptămâni.

A lăsat-o pe mă`să să noteze impresiile de afară și, într-un final, țop și el! Le-a zis ălora că vizitase lumea de dincolo, nicidecum că petrecuse printre amfore cu vin și castraveciori murați, iar ăia au căzut pe spate de admirație, scrie Mica doză de cultură generală.

Ce se schimbă la polițele auto din septembrie: constatarea amiabilă va putea fi făcută online

Cele mai importante modificări îi vizează direct pe clienți: introducerea formularului electronic de constatare amiabilă în caz de accident, însă abia din 15 octombrie, așa că șoferii scapă de completarea formularului tipărit, inclusiv de realizarea schemei exacte a accidentului, deoarece noua aplicație va reda dinamica accidentului, cu ajutorul sistemului GPS;

în plus, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul;

constatarea va fi făcută printr-o aplicație care urmează să fie pusă la dispoziție de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) și asigurătorii emitenți ai polițelor; această aplicație a fost promisă pentru 1 septembrie, însă a fost amânată pentru jumătatea lunii viitoare, scrie Europa liberă.

Moșteanu, USR: Dacian Cioloș a fost o dezamăgire. A vrut toată puterea și n-a dobândit-o

Desprinderea actualului partid REPER, condus de Dacian Cioloș, din corpul USR, a lăsat urme adânci în mentalul colectiv al celei din urmă formațiuni, iar seria de plecări recente nu a făcut altceva decât să debusoleze votanții care se identifică cu valorile acestuia. Dincolo de acest aspect, nucleul de bază al USR promite că rămâne să construiască și să livreze pentru românii care au votat acest partid, pregătindu-se pentru o iarnă dificilă din punct de vedere al prețurilor la energie și la bunuri de consum.

„Colaborăm foarte bine cu specialiști din diverse domenii, dintre care unii lucrează cu noi mai direct, alții mai puțin public, însă ne ajută”, a declarat Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt USR.

Acesta a arătat că sunt oameni în toate instituțiile care vor reformă și care vor să schimbe modul de administrare și acele instituții, pentru că înțeleg și dânșii că, dincolo de bunăstarea personală, misiunea fiecăruia este să lase o Românie mai bună pentru copiii lui, scrie Wall-Street.ro

Moartea asistată, ca drept uman? Interviu cu un medic din Elveția despre o procedură controversată: „Când oamenii nu mai suportă durerile, ce fac?”

Pe 23 august 2022, românul Eugen Marin Sabău, 46 de ani, a devenit primul deținut din Spania care a primit dreptul de a fi eutanasiat în spitalul penitenciar din Spania în care se afla. Libertatea a discutat cu dr. Erika Preisig din Elveția, care de mai bine de 15 ani asistă medical oameni care vor să moară.

Medicul din Elveția a acceptat un interviu telefonic cu Libertatea, în care a oferit mai multe detalii despre ce presupune munca sa. O muncă pe care o face din credința că „moartea asistată este un drept uman”. Este și un mod de a reduce și evita sinuciderea, crede ea. Dr. Erika Preisig a decis să asiste medical oameni care suferă de afecțiuni incurabile să-și pună capăt vieții, după ce în 2006 tatăl ei, în vârstă de 82 de ani, a murit asistat.

Bărbatul suferea de o afecțiune incurabilă și cu câteva luni înainte avusese și o tentativă eșuată de sinucidere. A fost prezentă în momentul în care tatăl ei și-a administrat medicamentul. Își amintește că acesta a murit liniștit, în brațele ei. Atunci s-a gândit că moartea nu trebuie să fie una dureroasă, scrie Libertatea.

​h2: „Familiile mai întâi” – programul prin care Portugalia ajută populația să facă faţă inflaţiei

„Au trecut treizeci de ani de când nu am mai văzut o creştere atât de netă şi bruscă a costului vieţii”, a spus premierul portughez Antonio Costa la prezentarea pachetului de măsuri. „Familiile mai întâi” este un program de opt măsuri estimat la la 2,4 miliarde de euro (aproximativ 1% din PIB-ul ţării), care va include în special o reducere a taxelor pe energie.

Guvernul Costa plănuieşte astfel să plătească un cec de 125 de euro de persoană, majorat cu 50 de euro pentru fiecare copil, portughezilor care câştigă până la 2.700 de euro brut lunar. Pensionarii vor primi un supliment echivalent cu jumătate din pensia lor lunară.

Executivul a decis de asemenea reducerea TVA-ului la energie electrică, de la 13 la 6%, şi prelungirea până la sfârşitul anului a reducerii taxelor la carburanţi, deja în vigoare, potrivit RFI.

Uniqa Asigurări, în discuții pentru achiziționarea Garanta Asigurări

Uniqa Asigurări, prima firmă care a renunțat total la RCA de teamă să nu vândă masiv după prăbușirea City Insurance, se află în discuții pentru achiziționarea Garanta Asigurări, au declarat, pentru Economica, surse din piață. Garanta este o societate mică ce are ca acționar majoritar cel mai mare asigurător grec, Ethniki (vândut recent de National Bank of Greece către un fond de investiții) și ca acționari minoritari societăți controlate de statul român, precum și pe Jean Valvis, cunoscutul om de afaceri care în prezent produce Aqua Carpatica sau vinurile de la Domeniile Sâmburești.

Pentru Garanta relația cu Banca Românească (deținută în trecut de National Bank of Greece, ca și Garanta) și firma de leasing a NBG din România au fost cruciale, generând cea mai mare parte a afacerilor. Prin aceste canele, Garanta a vândut asigurări de viață, de credit sau de bunuri, la pachet cu creditele, sau CASCO în cazul firmei de leasing.

Din acest punct de vedere, preluarea sa de către Uniqa ar avea o logică, în condițiile în care și grupul austriac încearcă să își concentreze afacerile de retail pe relația cu Raiffeisen Bank (acționarul său majoritar din Austria), știut fiind că bancassurance este în general un business profitabil. În prezent, arată datele oficiale prezentate pe site-ul companiei, principala linie de business pe care merge Garanta sunt asigurările CASCO, care au adus aproape jumătate din vânzările totale din 2021 (24,2 milioane de lei dintr-un total de 53 de milioane de lei în prime brute subscrise). A doua sursă de business sunt asigurările de bunuri (pierdere financiară) cu aproape 16 milioane de lei, urmate de asigurările de viață cu circa 7 milioane de lei., scrie Economica.

Elevii din familii cu venituri mici vor primi 500 de lei pentru rechizite și haine. Cererile trebuie depuse până sâmbătă

Sprijinul în valoare de 500 de lei, acordat pentru prima oară în anul școlar 2021-2022, se acordă pe suport electronic, respectiv pe card. Pentru elevii care au deja cardul, încărcarea va începe în această lună, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Pentru noii beneficiari, cardurile urmează să fie distribuite și încărcate în cursul lunii octombrie.

Potrivit OUG 133/2020, de ajutorul în valoare de 500 de lei pentru rechizite și haine pot beneficia:

– copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură, adică 298 lei (venitul minim garantat pentru persoana singură este 149 de lei);

– elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de cel mult 50% din salariul de bază minim brut pe țară, adică 1.275 de lei (salariul minim brut pe țară este 2.550 de lei), scrie Avocatnet.ro

Nou șoc pentru agricultură: Importurile de îngrășăminte cresc cu 34% și se scumpesc de 3 ori

Scumpirea gazelor naturale, cu care se produc îngrășămintele chimice, induce noi șocuri pe această piață, ca și în activitatea fermierilor. Importurile au crescut cu 34% în lipsa producției interne și s-au scumpit de 3 ori, iar fermierii spun că se confruntă cu o situație dramatică în absența măsurilor guvernamentale.

Situația are loc pe fondul creșterii drastice a prețului la gaze, care a dus la închiderea temporară a celui mai mare producător de îngrășăminte, Azomureș, care, presat de costurile de producție, a devenit importator.

În primele 5 luni ale anului, importurile au crescut până la mai mult de 1,28 milioane de tone, de la 0,957 milioane în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), scrie Curs de Guvernare

A fost mereu la fel de cald pe timpul verii? Ce spune o expertă

„Mereu a fost cald vara și de cele mai multe ori a nins iarna. (…) doar că acu’ e cu frică, cu breaking-news și coduri roșii”, spune Dan Negru, într-o postare de pe Facebook care din 30 iunie până astăzi a strâns peste 18 mii de reacții și a fost distribuită de șase mii de ori.

„Iulie e numită «luna lui cuptor»! E așa din moși strămoși, de la bunicii și străbunicii noștri, dintotdeauna! Adică e cald, soarele fierbinte, te topești și la umbră!

Astăzi suntem speriați, îngroziți și avertizați de tot ceea ce este mai rău, de o propagandă cumplită, de tot felul de «deontologi», plătiți să susțină public toate stupizeniile pământului!”, îl seconda Codrin Ștefănescu o lună mai târziu, tot pe Facebook, într-o postare care a strâns peste cinci mii de reacții (în general apreciative) și peste 600 de distribuiri, scrie PressOne

Stăruința profesorului de cursă lungă

În drum spre casa Mariei, fata de 9 ani ne arată și ne povestește despre punctele de interes din sat. Trecem pe la școli, magazine, poliție, primărie. Ne oprim în curtea familiei, unde ne așteaptă mama cu fratele mai mic. Curioși și poate puțin stânjeniți, viitorii învățători și profesori îi pun întrebări femeii și o ascultă vorbind despre viața din sat și cum se străduiește să ridice casa, alături de soțul care lucrează cu ziua la pădure.

78 de oameni de toate vârstele și din toată țara au venit la Mironeasa, județul Iași, pentru a cunoaște una dintre comunitățile în care vor lucra în următorii doi ani, cu familii, povești și provocări. Această zi de imersiune comunitară face parte din Academia de Leadership și Pedagogie, ultima etapă în procesul de recrutare pentru o nouă generație de profesori Teach for Romania, înainte de începerea școlii. Ulterior, cei care trec de Academie sunt repartizați în mediile vulnerabile din țară, în școlile unde e cea mai mare nevoie de ei, scrie Scena9

Flavia Boghiu, despre politicieni în prima zi de școală: „Pentru cine contează, de fapt, festivismul?”

Viceprimarul USR de Brașov Flavia Boghiu a scris că, după ce anul trecut a participat la deschiderea școlii și a văzut plictiseala din ochii copiilor, a decis să nu mai meargă la astfel de evenimente.

„Anul trecut am participat pentru prima oară la festivitățile de deschidere a anului școlar în calitate de oficialitate. Așteptând să-mi vină rândul la discurs, mă uitam la fețele copiilor așezati în careu și-mi dădeam seama că, mă scuzați, fix de discursurile unui viceprimar nu le ardea acestora. De abia așteptau să intre în clase, să-și revadă sau să-și cunoască profesorii și colegii. Și-atunci mă întreb pentru cine contează, de fapt, festivismul și participarea unui viceprimar la acest moment în care copiii ar trebui să fie în prim plan?”, s-a întrebat Flavia Boghiu.

Aceasta a menționat că a răspuns că este deschisă la solicitările directorilor de școală privind dotarea unităților de învățământ, că s-a întâlnit cu părinții și le-a ascultat doleanțele și a lucrat cu Inspectoratul Școlar Județean, scrie PressHub

Administrația Fritz, deconturi ilegale către firma de avocatură Schönherr

Administrația condusă de Dominic Fritz a încălcat grav legea în cazul contractului încheiat cu firma de avocatură Schönherr și Asociații SCA, angajată de Primăria Timișoara cu cea mai scumpă ofertă pentru a găsi soluții pentru salvarea Colterm-ului, se arată în ultimul raport al Curții de Conturi, confirmându-se dezvăluirile PRESSALERT.ro făcute pe acest subiect.

Primarul a fost amendat pentru că municipalitatea a încercat să blocheze controlul pe acest subiect. Auditorii au constatat că încă din primul moment a fost sfidată legea – ”nu a fost întocmit și aprobat un referat de necesitate care să cuprindă necesităţile de servicii juridice identificate, precum şi preţul unitar/total al necesităţilor, respectiv valoarea estimată a serviciilor juridice în cauză”, ”deși potrivit art.2 din HCL nr.89/16.03.2021 cu ducerea la îndeplinire a hotărârii, în ce privește caietul de sarcini au fost încredințați Administratorul Public, Serviciul Juridic și Direcția Economică, caietul de sarcini înregistrat sub nr.SC2021- 8766/01.04.2021 (în antet este înscris Primar) nu a fost însușit de către Administratorul Public și Direcția Economică, scrie PressAlert.

Gardul de la „Sava” și leopardul de la „Lazăr”. Lecția de neputință și ipocrizie

Episodul prezenței lui George Simion la festivitatea de deschidere a anului școlar la Colegiul de top „Gh Lazăr” din București pune reflectorul pe cel puțin două probleme grave, cauze ale stării în care a ajuns învățământul românesc.

1.Politizarea. În fiecare an, cohorte de politicieni năvălesc în școli de prestigiu ca să fie văzuți, să emită platitudini și să se asocieze cu ideea de educație de calitate, așa cum încearcă prin doctorate plagiate să se asocieze cu ideea de excelență academică.

George Simion a ales „Gh. Lazăr” pentru că încearcă să se legitimeze și pentru zona de elită. Dar ministrul Educației ce a căutat la Colegiul „Sava”? Gardul, care văd că-l bântuie? De ce ministrul nu a ales o scoală necăjită cu copiii care nu au bani de meditații ca să intre la admiterea pe care o face cadou profesorilor de la „Sava” și din restul colegiilor? Dl Iohannis de ce nu s-a dus acolo unde țipă nevoia și neputința? Niște impostori care nu trăiesc decât din vampirizari de branduri, de școli, de sportivi, de vedete, scrie Spotmedia

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro