Sari direct la conținut

Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană până la finalului anului – rezoluție adoptată de Parlamentul European

HotNews.ro
Vot in Parlamentul European, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
Vot in Parlamentul European, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Plenul Parlamentului European tocmai a votat o rezoluție în care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalului anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană, a anunțat europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan.

Potrivit acestuia, rezoluția a fost adoptată cu largă majoritate – 555 de voturi „pentru”, 49 „împotrivă” și 26 de abțineri.

  • „Aderarea la Uniunea Europeană este lucrul pe care și-l doresc cetățenii Republicii Moldova și este un lucru pentru care autoritățile de la Chișinău au muncit foarte mult în ultimul an, realizând progrese importante în direcția reformelor necesare integrării europene.
  • Federația Rusă dorește să împiedice acest lucru și tocmai de aceea încearcă prin toate mijloacele să destabilizeze situația din țară și să frâneze parcursul european al Republicii Moldova”, spune Siegfried Mureşan.

Ce prevede rezoluția adoptată de PE privind Republica Moldova

  • Conform europarlamentarului român, în rezoluția adoptată Parlamentul European cere:
  • Instituțiile europene să crească ajutorul financiar și tehnic acordat Republicii Moldova în următoarea perioadă, atât pentru implementarea reformelor necesare integrării europene și adoptarea de noi de măsuri de sprijin pentru oameni, cât și pentru combaterea dezinformării, manipulării și a celorlalte forme hibride de agresiune din partea Federației Ruse.
  • Comisia Europeană să vireze Republicii Moldova cât mai repede restul fondurilor din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro adoptată în 2022, precum și sprijinul bugetar de 105 milioane de euro anunțat de Comisia Europeană în noiembrie 2022.
  • Comisia Europeană să propună cât mai repede noul pachet de măsuri de sprijin pentru Moldova solicitat de Consiliul European luna trecută. În același timp, Parlamentul European este în curs de aprobare a unei noi asistențe macrofinanciare de 145 de milioane de euro pentru Moldova, pe care Comisia Europeană a propus-o la finalul lunii noiembrie.
  • Întărirea hub-ului de Securitate al Uniunii Europene din Moldova, inclusiv prin creșterea alocărilor financiare pentru acest hub, precum și crearea unui regim de sancțiuni împotriva oligarhilor care, alături de Federația Rusă, vor să destabilizeze Republica Moldova.
  • Intensificarea relațiilor comerciale ale Republici Moldova cu Uniunea Europeană și deschiderea totală a pieței europene pentru produsele și serviciile moldovenești.
  • Liberalizarea totală a comerțului dintre Uniunea Europeană și Moldova și integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața Unica a UE.
  • Textul rezoluției referitoare la provocările cu care se confruntă Republica Moldova poate fi consultat aici

În 10 aprilie, Maia Sandu le-a cerut cetățenilor Republicii Moldova să iasă în 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, pentru a arăta lumii că sunt „hotărâți și stăpâni în casa lor”, iar singura cale corectă este aderarea țării la Uniunea Europeană.

Maia Sandu a susținut un discurs către națiune, în care a vorbit din nou despre grupările pro-Kremlin care și-au vândut țara și care încearcă să destabilizeze Republica Moldova, ea spunând că este momentul ca poporul să fie unit și curajos și să demonstreze lumii întregi că vrea pace.

Preşedintele Republicii Moldova a spus că țara se află într-un „moment de răspântie” și că viitorul acesteia depinde de puterea poporului de a spune clar şi răspicat ce doreşte.

Ea a anunţat că va convoca, în 21 mai, la Chişinău, „Adunarea Naţională Moldova Europeană”, „pentru a spune lumii că marea majoritate a cetăţenilor ţării aleg calea europeană”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro