Sari direct la conținut

​Evazioniștii care nu au fost prinși de ANAF vor plăti un impozit de 70% pe sumele respective, dacă vor fi controlați / Noua cotă se aplică de la 1 iulie 2024

HotNews.ro
Bani, Foto: Agerpres
Bani, Foto: Agerpres

ANAF de la Cluj-Napoca informa recent contribuabilii din zonă că va crește de la 16% la 70% impozitul pe veniturile a căror sumă nu a fost indentificată. HotNews.ro a scris despre acest aspect încă de anul trecut, de când a fost adoptată Legea 296/2023, ba chiar și când s-a aflat în varianta de proiect.

Tot în acea informare a Fiscului scrie că trecerea de la cota de impozit pe venit de 16% la cea de 70% se va face începând cu data de 1 iulie 2024 și se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeași dată.

Așadar, dacă anumite persoane se află în acest moment în control, dar primesc decizia de impunere după acea dată, vor plăti 70%.

Astfel, dacă unele persoane au făcut averi din evaziune, este clar că acei bani nu pot fi justificați și identificați. Cum ANAF nu are dovezi că acei bani au fost obținuți altfel, ci doar niște suspiciuni, va merge pe logica: Nu te-am prins când ai făcut banii, dar îți iau acum 70%.

Prin urmare, persoana respectivă rămâne cu 30%. Specialiștii în fiscalitate cu care HotNews.ro a discutat spun că este vorba despre moralitate: Hoțul neprins e negustor cinstit! Cei care se află în control ar trebui să fie fericiți că rămân cu bani. Dacă au obținut sume mari, acel procent care le rămâne e consistent.

Problema este că nici ANAF nu poate în acele cazuri să dovedească faptul că banii respectivi au fost obținuți din evaziune. De aceea soluția a fost acest impozit.

De cota de 16%, care se află în prezent, au beneficiat în anii trecuți doctori care au luat șpăgi și maneliști. Cazurile nu au fost făcute publice din motive ce țin de secret fiscal.

Ce mai spune ANAF Cluj-Napoca referitor la cota nouă de impozitare

„Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se vor impune cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.

Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor. În prezent, cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror sursă nu a fost identificată este de 16%, doar cu 6% mai mult decât cota standard impusă contribuabililor corecți, fapt care nu este de natură a conduce la echitatea impunerii și conformarea voluntară.

Sancționarea activităților neînregistrate fiscal conform legii contribuie la protejarea mediului de afaceri onest, de interferențele din zona evaziunii fiscale.

Ca urmare, până la data intrării în vigoare a noilor prevederi legale (1 iulie 2024), în vederea conformării, contribuabilii au oportunitatea de a-și declara veniturile și de a-și plăti obligațiile fiscale aferente acestora, evitând situația încadrării acestora în categoria de risc fiscal, cu consecința impunerii cu o cotă de impozitare majorată și a obligațiilor fiscale accesorii aferente acestora”.

Reamintim că evazioniștii prinși beneficiază de o altă lege Ciolacu-Ciucă (L126/2024): dacă au produs un prejudiciu de până la 1 milion de euro scapă de închisoare dacă achită suma, plus o penalizare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro