Prin arestarea lui Puigdemont, „oul fierbinte“ e la Berlin. Sindicatul poliției germane acuză poliția daneză de lipsă de reacție
De sâmbătă dimineața, Carles Puigdemont se află în arest, în închisoarea din Neumünster, Germania. Sâmbătă seara, în fața închisorii, circa o duzină de activiști au protestat vreme de patru ore, cu bannere pe care scria „Free Puidgemont“ și „Libertate pentru deținuții politici“ . „Totul a decurs foarte linistit“, a spus un purtător de cuvant al poliției. Protestatarii „nu au fost vocali, nu au strigat sloganuri, au vrut doar in liniște să atragă atenția asupra protestului lor“, a precizat acesta.
Fuga fostului separatist catalan a luat sfârșit la granița Germaniei cu Danemarca. Faptul că arestarea sa a fost facută de poliția germană duce la controverse între aceasta și poliția daneză. Sindicatul federal al polițiștilor germani s-a arătat surprins că Puigdemont nu a fost arestat deja în Danemarca. „Politia daneză ar fi trebuit să reacționeze în context european exact așa cum a reacționat cea germană“, a spus președintele de sindicat, Ernst Walter, la Radio Bayern 2.
Walter a precizat că poliția federală nu are libertate de apreciere când e vorba de un mandat de arestare internațional. „Trebuie să punem în aplicare ce decide justiția. Trebuie sa garantăm urmărirea penală“, a adăugat el, pentru N-TV.de.
Ziarul Die Zeit titrează „Conflictul catalan a ajuns, prin urmare, la Berlin“ și pune întrebări referitoare la efectele arestării din 24 martie a lui Puigdemont: „,Cum poate fi apreciată intervenția autorităților germane?“, „Se va tempera sau va escalada conflictul din Spania, în urma arestării din Germania?„
„Cazul se află acum la procurorul general al landului Schleswig-Holstein, care verifică ulteriorul demers“, precizează Frankfurter Allgemeine Zeitung. În primul rand, e vorba de criteriile de extrădare, iar în cursul zilei de luni, Puigdemont va fi înfățișat judecătoriei de circumscripție, cu scopul verificării identității și al emiterii unei decizii judecatorești de reținere. „Suntem doar la începutul verificărilor“, a precizat procurorul general Ralph Döpper, televiziunii NDR.
Daca nu există argumente legale care să împiedice extrădarea, decizia va fi luată ultimativ de procurorul general din Schleswig-Holstein. Prin urmare, în mâna acestui om stă acum „un ou fierbinte“, care, oricum ar decide, pune momentan în dificultate guvernul german și diverse relații la nivel de UE.