Sari direct la conținut

La Stampa: Hoteluri mega luxoase și soțiile acasă: marele spectacol dat de Trump și Kim

HotNews.ro
Donald Trump/ Kim Jong-Un, Foto: Wikipedia
Donald Trump/ Kim Jong-Un, Foto: Wikipedia

Deja faptul că Trump și Kim Jong-un se află atât de aproape unul de celălalt, pe aceeași insulă, este fără precedent. Președintele american care până acum câteva luni declara că deţine „cel mai mare buton nuclear“ îi va strânge mâna „micului om – rachetă“ nord-coreean care îl făcea bătrân prost. Mai e puțin, scrie La Stampa, citat de Rador.

De la Phenian aterizează mai întâi Boeingul 747 Air China plătit de chinezii care doresc linie directă cu summit-ul la bordul căruia se află Kim Jong-un. Apoi alte două avioane, cu miniștrii și influenta sa soră, Kim Yo-jong. După care sunt transportaţi repede cu toţii la St. Regis, hotelul de 8.000 dolari pe noapte, unde se află apartamente de 300 de metri pătrați, cu tablouri de Chagall pe pereţi și candelabre de cristal din Boemia. Gărzile de corp în costum de jogging alergă pe lângă maşina blindată protejându-l pe dictator de paparazzi.

Pentru Kim, aceasta este prima călătorie departe de casă din anul 2011 şi până în prezent. Și este deja un succes, cu redeschiderea dialogului cu Rusia și China.

Ceva mai încruntat, Donald Trump soseşte în grabă de la un summit G7 din Canada, unde aşa cum a spus, şerpuiau „trădătorii“. Vine fără Melania la bordul Air Force One, urcă în super blindata maşină prezidențială și este escortat de 50 de mașini până la Hotelul Shangri-La, în așteptarea unui summit care începe marţi la 9 (14 ora italiană).

Cu el, secretarul de stat Mike Pompeo și expertul CIA în Coreea, John Bolton. Nu, nu are nevoie să se pregătească pentru întâlnire, asigură: „Îmi va fi de ajuns o clipă pentru a-mi da seama dacă este serios: îmi trebuie doar 5 secunde pentru a înţelege dacă îmi place cineva. Voi ști imediat dacă va ieși ceva pozitiv”. SUA sunt ”implicate în denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă a Peninsulei Coreene” aşa cum scrie același Pompeo.

Între timp, delegațiile ambelor părți perfecţionează detaliile finale pentru întâlnirea de mâine dintre cei doi lideri. Trump este încrezător că „totul va decurge foarte bine.“ În cadrul dejunului găzduit de primul-ministru al Singapore, Lee Hsien Loong, magnatul a constatat, aşa cum specifică raportul editat de echipa sa de experţi în mass-media: „am avut o întâlnire foarte interesantă și, în special, cred că mâine va merge foarte bine.“ „Apreciem ospitalitatea, profesionalismul și prietenia voastră“, a adăugat Trump.

Urările Papei Francisc

Sunt puțini cei ce cred că se va ajunge la un acord rapid. Nodul pentru negocierile privind adevărata denuclearizare a Coreei de Nord e greu de desfăcut. Iar dacă totul va decurge bine, va fi nevoie de mai multe reuniuni la nivel înalt. În timpul rugăciunii Angelus, Papa Francisc a binecuvântat summitul, manifestându-şi speranța că discuțiile vor contribui la găsirea „unei soluţii pozitive pentru asigurarea un viitor de pace“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro