Sari direct la conținut

Deschiderea negocierilor de aderare pentru Albania și Macedonia de Nord a fost din nou blocată (surse)

HotNews.ro
Deschiderea negocierilor de aderare pentru Albania și Macedonia de Nord a fost din nou blocată (surse)

Mai multe țări, printre care Franța, au blocat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord, au declarat vineri pentru AFP mai mulți diplomați de la Bruxelles, scrie AFP.

Macedonia de Nord spera să se anunțe deschiderea negocierilor în cadrul reuniunii de marți, la Luxemburg, a celor 28 de miniștri ai Afacerilor Europene din UE, dar Franța consideră „că această țară nu îndeplinește condițiile necesare”, potrivit surselor citate.

Pentru Albania, s-au opus alte trei țări, pe lângă Franța; Danemarca, Olanda și Spania.

Veto-ul francez vine la 8 zile după ce cei patru lideri ai instituțiilor europene au cerut, într-o scrisoare comună, deschiderea negocierilor.

Refuzul a provocat nemulțumirea diplomaților, care au acuzat Parisul că în pericol stabilitatea din Balcani.

UE a mai decis de două ori să amâne deschiderea negocierilor cu cele două țări.

Iar mai mulți oficiali din Macedonia de Nord au avertizat deja că cetățenii lor nu vor accepta la infinit să fie respinși în condițiile în care, la rândul lor, aplică reforme semnificative, în conformitate cu dorințele UE, inclusiv schimbarea numelui țării.

„Cel care blochează procesul de aderare poartă de acum responsabilitatea unei eventuale destabilizări la vecinii noștri”, a declarat un diplomat european.

Franța dorește ca decizia să fie amânată cel puțin pentru anul viitor și ca noua Comisie Europeană să pregătească un nou plan, după ce își preia mandatul.

Adversarii extinderii UE spun că cele două țări riscă să-și aducă problemele în UE. Aceștia subliniază problemele legate de corupție și de justiție, invocând exemplul Bulgariei și României, care nu și-au rezolvat nici acum problemele, deși au aderat în 2007.

Partizanii unei aderări susțin în schimb că reguzul riscă să arunce cele două țări în brațele puterilor externe, cum ar fi China și Rusia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro