Sari direct la conținut

Trump și trimișii săi au distrus încrederea Europei în SUA. Daunele ar putea fi ireparabile – Analiză CNN

HotNews.ro
Trump și trimișii săi au distrus încrederea Europei în SUA. Daunele ar putea fi ireparabile – Analiză CNN

Nu este un secret faptul că Donald Trump nu este un mare fan al Uniunii Europene. În ultimii patru ani, președintele SUA a vorbit pozitiv despre Brexit și a susținut că blocul a fost creat pentru a „profita de Statele Unite”. Așadar, probabil că nu este o mare surpriză faptul că mai mulți ambasadori ai săi în mai multe națiuni europene s-au comportat în moduri care nu sunt tocmai diplomatice, în sens tradițional, își începe CNN analiza.

La începutul acestei săptămâni, s-a constatat că Pete Hoekstra, ambasadorul SUA în Olanda, a găzduit un eveniment la ambasada sa pentru Forumul pentru Democrație (FvD), un partid de extremă dreaptă, anti-imigrație și anti-UE, care câștigă popularitate în țară. Revista olandeză De Groene Amsterdammer, care a raportat prima dată despre eveniment, a descris-o ca o strângere de fonduri.

Un purtător de cuvânt al departamentului de stat american a declarat pentru CNN că acest eveniment nu a fost o strângere de fonduri, ci o „discuție cu sesiune de întrebări și răspunsuri” cu FvD. Ei au adăugat că în timpul stagiului său în Olanda, Hoekstra a găzduit mai multe astfel de sesiuni pentru diferiți parteneri, sugerând că acest eveniment cu FvD nu a fost nimic neobișnuit.

Nu toată lumea este de acord.

„Ceea ce am văzut din 2016 sunt ambasadori care îl reprezintă pe Trump și interesele sale personale, mai degrabă decât SUA”

„Găzduirea unui eveniment de partid politic, strângere de fonduri sau nu, îl puteți vedea ca un sprijin politic din partea Statelor Unite pentru un anumit punct de vedere. În mod normal, diplomația se referă la interacțiunile guvern-la-guvern, nu promovează puncte de vedere particulare și oferă impresia ca are aliați politici”, a declarat Marietje Schaake, fost europarlamentar olandez și director de politici internaționale la Stanford Cyber ​​Policy Center.

„Administrația Trump a arătat de nenumărate ori că aliații săi sunt euro-scepticii precum Nigel Farage și FvD, nu guvernele zilei”, a adăugat Schaake.

Hoekstra este doar unul dintre unii ambasadori numiți în Europa de Trump, care par să erodeze legăturile transatlantice, să-și înfurie gazdele și să reprezinte interesele personale ale lui Trump în Europa.

„Europa a fost în mod tradițional un loc în care merg numiții politic, dar de obicei se înțelege că reprezintă guvernul SUA”, a spus Tyson Barker, fost oficial al Departamentului de Stat al SUA în Biroul Afacerilor Europene și Eurasiatice. „Ceea ce am văzut din 2016 sunt oameni care îl reprezintă pe Trump și interesele sale personale, mai degrabă decât SUA”.

CNN a raportat recent că Woody Johnson, ambasadorul lui Trump în Marea Britanie, a fost investigat după acuzațiile că și-ar fi folosit poziția pentru a face lobby pentru turneul de golf British Open care se va desfășura pe unul dintre terenurile de golf ale lui Trump.

Întrebat despre acuzațiile specifice, Johnson nu le-a negat și a numit-o „onoare de o viață” să servească în calitate de ambasador. După publicarea raportului CNN, Johnson a scris pe Twitter: „Am respectat regulile și cerințele etice ale biroului meu în orice moment”. Trump a spus că „nu i-a vorbit niciodată lui Woody Johnson despre asta”.

Johnson a fost, de asemenea, deschis în sprijinul său pentru Brexit, sugerând că acesta reprezintă o oportunitate pentru Marea Britanie și SUA să se apropie, susținând că acest lucru ar întări poziția Marii Britanii.

Acest tipar a fost observat și în Germania, unde fostul ambasador Richard Grenell a pătruns pe un teritoriu pe care diplomații îl evită în mod tradițional, cum ar fi declarația de pe Twitter că „companiile germane care fac afaceri în Iran ar trebui să anuleze operațiunile imediat”, în câteva ore de la începerea activității.

Linia dură a lui Trump asupra Iranului a fost deosebit de dificilă de înghițit de UE, întrucât acordul nuclear din care s-a retras Trump a fost semnat inițial sub auspiciile UE, cel mai semnificativ triumf al său pe scena geopolitică.

Grenell a acordat, de asemenea, un interviu trustului de dreapta Breitbart, unde a spus că dorește „să întărească și alți conservatori din întreaga Europă”. Având în vedere rolul unui diplomat de a face față oricărui guvern care reprezintă țara în care se află, este foarte neobișnuit să vorbești atât de fără ambiguități despre preferința ta politică.

Sub președinția lui Trump, SUA și-a consolidat, de asemenea, relația cu țările UE care sunt considerate în general state problemă, amenințând unitatea blocului

În special, Trump l-a lăudat pe premierul ungar Viktor Orban în timpul călătoriei sale la Casa Albă anul trecut. Orban „a făcut o treabă extraordinară în atât de multe moduri. Foarte respectat, respectat în toată Europa. Probabil, ca mine, un pic controversat, dar asta este OK”, a spus Trump la acea vreme.

Orban a petrecut ultimul deceniu prezidând atacuri la instanțele naționale, instituțiile academice, banca centrală și presă. În prezent, UE investighează aceste atacuri și ar putea încă să-l pedepsească pe Orban prin eliminarea unor drepturi la nivelul UE.

Mesajul a fost înțeles cu adevărat la Bruxelles. „A mai rămas oare vreo relație UE-SUA? Există mai multe lucruri care ne unesc. Dar dacă priviți corect, există doar diviziuni”, a spus un înalt oficial al UE.

„Sub Trump, SUA pare că nu pierde niciodată șansa de a încerca să submineze UE. Ei iau măsuri radicale în domenii de interes comun fără să ne consulte, cum ar fi Iranul, mutând ambasada la Ierusalim. Există un sentiment tot mai mare că pur și simplu nu ne putem baza pe SUA în același mod ca înainte „, a adăugat oficialul.

În ochii multora din Europa, ambasadorii numiți în națiunile cheie de Trump sunt în concordanță cu o schimbare mai mare a relațiilor UE-SUA.

„Trump și diplomații săi au dat impresia că vor să pedepsească UE dintr-un motiv sau altul”, a declarat pentru CNN un diplomat german. „Există o dezbatere internă uriașă asupra faptului dacă putem mai colabora cu SUA, chiar dacă [Joe] Biden câștigă, pentru că sunt prea puțin de încredere”.

Diplomatul consideră că declinul relațiilor a început înainte ca Trump să intre în funcție. „Din experiența mea, mulți dintre politicienii mai tineri de acum din DC au o perspectivă asupra politicii externe modelate de 11 septembrie și a războiului împotriva terorii, nu al doilea război mondial. Nu le mai pasă de Germania sau Europa.”

Barker a explicat că această nouă viziune asupra SUA a schimbat felul de relație dorit acum de europeni de la parteneriatul transatlantic.

„Tranziția de la Bush la Obama la Trump a consolidat opinia europeană conform căreia America poate pivota dramatic la fiecare opt ani. Întrebarea este: cum vă protejați împotriva acestui lucru când știți că următorul președinte ar putea fi Kid Rock?”

CNN a contactat Departamentul de Stat al SUA pentru a întreba dacă este de acord sau nu cu afirmația conform căreia diplomația americană din această administrație a tratat UE ca fiind mai puțin aliată decât înainte. A refuzat să comenteze.

Nucleul problemei pentru mulți din Bruxelles este un sentiment din ce în ce mai mare că menținerea sau consolidarea alianței transatlantice este mai puțin o prioritate pentru SUA decât interesele americane din alte părți ale lumii. Există percepția că DC își dorește acum o relație mai tranzacțională cu Bruxelles-ul, care ar vedea în cele din urmă ca europenii să se supună la prioritățile SUA privind comerțul, finanțarea NATO și diplomația.

Pentru un continent care s-a bazat de zeci de ani pe fratele său mai mare, pe măsură ce și-a revenit din unele dintre cele mai sângeroase războaie din istorie, acesta prezintă o realitate potențial alarmantă: Suntem pe cont propriu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro