Sari direct la conținut

Semnal de alarmă tras de Pentagon: China își extinde rapid arsenalul nuclear, cu mult peste estimările anterioare

HotNews.ro
Focoase nucleare chinezesti, Foto: Greg Baker / AFP / Profimedia Images
Focoase nucleare chinezesti, Foto: Greg Baker / AFP / Profimedia Images

Pentagonul a afirmat miercuri că China își extinde rapid arsenalul său nuclear și că ar putea ajunge să dețină până la 1.000 de focoase nucleare până în 2030 ca parte a noului proiect ambițios de înarmare al Beijingului, relatează CNBC.

Numărul actualizat reprezintă o creștere dramatică față de proiecția făcută de oficialii militari americani anul trecut, care estimau la 400 numărul de focoase pe care China le va avea în decurs de 10 ani.

„În cursul următorului deceniu Repulica Populară Chineză (RPC) țintește să își modernizeze, diversifice și extindă forțele nucleare”, a avertizat Pentagonul într-un raport prezentat Congresului de la Washington.

„RPC investește și își extinde numărul de platforme de livrare a unor focoase nucleare de pe sol, apă și din aer și construiește infrastructura necesară susținerii acestei expansiuni majore a forțelor sale nucleare”, subliniază raportul, adăugând că autoritățile de la Beijing au început construirea a cel puțin trei silozuri care să găzduiască rachete balistice intercontinentale.

Arsenalul nuclear în creștere al Chinei este încă eclipsat de cel al Statelor Unite și al Rusiei. SUA deține în prezent aproximativ 3.750 de focoase nucleare.

Washingtonul a cerut anterior Chinei să se alăture SUA și Rusiei într-un nou tratat de control al armelor nucleare.

Agresivitate față de Taiwan

Raportul redactat de Pentagon a exprimat de asemenea îngrijorări față de atitudinea tot mai belicoasă a Beijingului față de Taiwan, notând că „deși RPC militează pentru o unificare pașnică cu Taiwanul, RPC nu a renunțat niciodată la folosirea forței militare”.

China deține „o gamă de opțiuni pentru campanii militare împotriva Taiwanului”, de la blocade maritime și aeriene la o invazie pe scară largă, mai spun oficialii militari ai SUA.

Luna trecută președintele chinez Xi Jinping a ținut un discurs care a provocat fiori în Taiwan, promițând „reunificarea” cu țara pe care Beijingul o consideră parte a teritoriului său.

„Nimeni nu trebuie să subestimeze neclintita hotărâre a poporului chinez, dorința fermă și puternica ca capacitate de a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială. Istorica sarcină a reunificării complete a țării mamă trebuie realizată, și cu siguranță va fi realizată”, a spus acesta.

Miercuri, generalul Mark Milley, șeful Statului Statului Major al SUA, a declarat însă în timpul unui forum al Institutului Aspen că nu crede că este probabil ca Partidul Comunist Chinez să încerce să cucerească Taiwanul în următorii ani.

„Pe baza analizei mele asupra Chinei, nu cred că este probabil în viitorul apropiat. Asta fiind spus, chinezii construiesc în mod clar și fără echivoc capabilitățile care să ofere această opțiune conducerii naționale dacă aleg să facă asta la un moment dat în viitor”, a spus acesta.

„Dar în viitorul apropiat? Probabil că nu. Dar orice se poate întâmpla”, a afirmat Mark Milley.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro