Sari direct la conținut

Analiză WP: China își schimbă pas cu pas politica familială după mai bine de trei decenii: Mai mulți copii, ordin pentru limitarea vasectomiilor

HotNews.ro
Copii chinezi, Foto: Bertha Wang / AFP / Profimedia Images
Copii chinezi, Foto: Bertha Wang / AFP / Profimedia Images

Zhao Zihuan, o tânără mamă din orașul chinez Jinan, a avut două avorturi spontane înainte de a naște un fiu anul trecut. Travaliul de șapte ore s-a încheiat cu o operație de cezariană de urgență. Epuizați de îngrijirea copilului, tânăra de 32 de ani și soțul ei au decis că un copil este suficient – așa că în aprilie au început să se întrebe despre o vasectomie. Cu toate acestea, au fost refuzați de două spitale. Un medic i-a spus soțului lui Zhao că operația nu mai era permisă în conformitate cu noile reguli de planificare familială ale țării, scrie Washington Post.

„Am fost speriată și supărată în același timp”, a spus Zhao, care lucrează la o editură. „Dacă rămânem gravide accidental? Nu vom avea de ales decât să avem copilul. Povara va fi prea mare.”

Timp de mai bine de trei decenii, autoritățile chineze au forțat bărbații și femeile să fie supuși sterilizării pentru a controla creșterea populației. Acum, în timp ce guvernul încearcă să inverseze o scădere a natalității, despre care se teme că ar putea amenința stabilitatea socială și economia, spitalele resping bărbații care doresc să facă vasectomii.

Foto: Bertha Wang / AFP /Profimedia Images

„Este o intervenție chirurgicală destul de simplă în teorie, dar spitalele publice aproape întotdeauna vor refuza pacienții, deoarece suntem conștienți de riscurile implicate de a face ceva care nu este aprobat în mod explicit de guvern”, a spus Yang, directorul unui spital din orașul Jingzhou, Provincia Hubei, care și-a dat doar o parte din nume de teamă că va fi pedepsit pentru că a vorbit cu presa străină. „Politica fundamentală este că, acum, China are nevoie de mai multe nașteri.”

China a înregistrat 8,5 nașteri la 1.000 de locuitori în 2020, cea mai scăzută rată din ultimii 70 de ani, potrivit datelor oficiale publicate în noiembrie. Cu una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din lume – cu 1,3 copii per femeie, este sub cea a Japoniei – demografii prevăd că populația Chinei ar putea începe să scadă în câțiva ani.

Totuși, eforturile de a opri tendința – inclusiv relaxarea regulilor de planificare familială, cum ar fi fosta politică a unui singur copil, și oferirea de subvenții în numerar și concediu parental mai lung pentru a încuraja familiile mai numeroase – au eșuat, deoarece mai multe cupluri chineze aleg să nu aibă copii.

China se teme de o scădere a populației / Oamenii se tem însă de o înăsprire a legislației ca în cazul politicii ”copilului unic”.

Legea chineză privind planificarea familiei spune că drepturile de reproducere ale cetățenilor, inclusiv alegerea contraceptivelor, sunt protejate. Nu există nicio interdicție oficială sau restricție specifică asupra intervenției chirurgicale, deși spitalele și medicii care efectuează vasectomii, împreună cu ligaturile trompelor și avorturile pentru femei, trebuie să fie aprobate de departamentele de sănătate la nivel regional. Comisia Națională de Sănătate nu a răspuns întrebărilor trimise prin fax.

Îngrijorarea pentru unele cupluri este că autoritățile ar putea apela la măsuri mai puternice sau restrictive asemănătoare celor folosite pentru a aplica politica copilului unic. Liniile directoare publicate de Consiliul de Stat în septembrie au spus că guvernele locale ar trebui să încerce să reducă numărul de avorturi din „motive non-medicale”.

Douăsprezece spitale publice contactate de The Washington Post, inclusiv facilități din Shanghai, Beijing și Guangzhou, au declarat că nu mai oferă procedura. Șase spitale au spus că încă efectuează operația, dar unul a spus că nu mai este disponibilă bărbaților necăsătoriți.

Cuplurile și bărbații singuri care au solicitat procedura au spus că medicii și personalul spitalului au refuzat, spunându-le că vor regreta decizia mai târziu. Unii au cerut dovada prin documente a căsătoriei și dovezi precum cuplurile au avut deja copii înainte de a continua operația.

”DINK”, stilul de viață al tinerilor care îi sperie pe liderii chinezi

Zhou Muyun, un copywriter de 23 de ani din Guangzhou, a încercat fără succes să facă o vasectomie anul acesta. El și prietena lui Han Feifei, o proaspătă absolventă, se mutaseră împreună și doreau să mențină un stil de viață „DINK” – venit dublu, fără copii.

„Cu cât învăț mai multe despre vasectomii, cu atât mă simt mai sigur de decizia mea. Vrem să facem sex, nu copii”, a spus Zhou, observând că procedura prezintă mai puține complicații decât sterilizarea feminină.

Zhou a fost refuzat de două spitale, iar medicii i-au spus că este prea tânăr.

„A avea sau nu un copil este alegerea noastră și dreptul nostru fundamental. Nu avem nevoie de nimeni care să ne spună cum să trăim”, a spus el.

Unii savanți chinezi spun că procedura chirurgicală nu a fost interzisă, dar descurajată, mai ales după ce autoritățile au anunțat în mai că toate cuplurile ar putea avea trei copii.

„Cu politica celor trei copii în vigoare, medicii au preocupări noi, pe termen mai lung. A efectua intervenția chirurgicală pe un bărbat într-o societate orientată spre familie înseamnă să-i privezi de șansa de a avea copii și nepoți”, a spus Sun Xiaomei, profesor de studii de gen la China Women’s University din Beijing. „Nimeni nu vrea să fie acuzat pentru asta.”

În timpul erei politicii copilului unic, vasectomiile au fost adesea văzute ca tabu în China. Dar au fost mai frecvente în unele provincii, precum Sichuan, Henan sau Shandong, unde oficialii au împins procedura mai agresiv.

Pe măsură ce guvernul a relaxat regulile de planificare familială, numărul de vasectomii efectuate a scăzut de la 149.432 în 2015 la 4.742 în 2019, potrivit datelor oficiale. China a implementat o politică a doi copii în 2016. (Washington Post)

În fața unei crize demografice, China va permite trei copii per familie

China permite cuplurilor căsătorite să aibă, legal, până la 3 copii, după ce au apărut îngrijorări că numărul populaţiei active din cea mai populată ţară din lume scade prea repede, ameninţând obiectivul de creştere a prosperităţii şi de influenţă la nivel global, informează NBC

Legea privind planificarea familială şi populaţia a fost modificată în august, anul acesta, după decenii de eforturi ale Partidului Cominist, aflat la putere, de a dicta dimenisiunea familiilor în conformitate cu directivele politice.

Agenţia de presă Xinhua, organizaţie media de stat, a anunţat în luna mai că schimbarea legii va fi aprobată în timpul unei întâlniri a Biroului Politic al partidului prezidată de preşedintele chinez Xi Jinping.

Xi Jinping vrea o politică familială diametral opusă (Foto: Xinhua / Profimedia Images)

Partidul Comunist a impus limite de naşteri începând cu 1980 pentru a reduce creşterea populaţiei. Declinul natalităţii în ţară este rezultatul, parţial, al politicii 1 copil impuse în 1979.

Conducerea a susţinut mult timp că o astfel de politică este un succes în prevenirea a 400 de milioane de naşteri suplimentare, salvând astfel resurse şi sprijinind creşterea economică.

Cuplurile care nu se conformau erau amendate şi îşi pierdeau locurile de muncă. În anumite cazuri, mamele erau forţate să întrerupă sarcinile sau să fie sterlizate.

Preferinţa de a avea fii îi făcea pe părinţi să ucidă fetiţele, acest lucru ducând la un dezechilibru în raportul dintre sexe.

Restricţiile în planificarea familială au fost relaxate prima dată în 2015, când chinezii au primit permisiunea de a avea până la 2 copii. Dar acea schimbare a influenţat puţin declinul natalităţii.

Vasectomia este un tip permanent de contraceptie masculina. Aceasta presupune sectionarea sau blocarea pe cale chirurgicala a canalelor deferente, mici conducte ce transporta spermatozoizii de la nivelul testiculelor catre penis. Operația însăși este necomplicată, este efectuată sub anestezie locală și ii ia unui chirurg cu experiență 20-30 minute, uneori chiar mai puțin. Ideea este că sarcina vasului deferent este să transporte sperma de la epididim la exterior.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro