Sari direct la conținut

Boris Johnson, în pierdere de popularitate, se află în fața unui test electoral important în centrul Angliei

HotNews.ro
Boris Johnson, Foto: Captura YouTube
Boris Johnson, Foto: Captura YouTube

Alegătorii votează joi în centrul Angliei în cadrul unei alegeri parțiale legislative în care premierul Boris Johnson joacă mult mai mult decât un bastion al partidului său conservator, scrie AFP.

Însuși circumscripția rurală din North Shropshire (centrul-vest a Angliei) este în pericol să voteze în favoarea liberal-democraților în timpul acestor alegeri ca referendum pentru șeful guvernului.

O înfrângere l-ar face pe Boris Johnson să intre într-o criză de autoritate, în mijlocul unei epidemii – peste 88.000 de cazuri noi joi, un nou record pentru a doua zi consecutiv – din cauza variantei Omicron.

Deschise de la ora 7:00 (local și GMT), secțiile de votare se vor închide la ora 22:00. Rezultatele sunt așteptate vineri dimineață devreme.

Alegătorii aleg succesorul deputatului Owen Paterson, aflat în funcție din 1997 și care a trebuit să demisioneze din cauza unei afaceri de lobby.

La ultimele alegeri legislative din 2019, a obținut 62,7% din voturi și o majoritate confortabilă de aproape 23.000 de voturi. Dar de data aceasta, buletinul de vot este departe de a fi o simplă formalitate pentru Partidul Conservator al lui Boris Johnson, înconjurat de scandaluri.

Boris Johnson venise în ajutorul lui Paterson încercând să schimbe regulile disciplinare ale Parlamentului, înainte de a da înapoi în fața protestelor chiar și în propria sa tabără.

Acest scandal, care face parte dintr-o serie lungă de cazuri jenante, precum acuzațiile de corupție în partidul său și încălcarea restricțiilor de sănătate, l-a slăbit puternic pe Boris Johnson, la doi ani după triumful său electoral câștigat cu promisiunea de a realiza Brexit.

Popularitatea liderului s-a prăbușit astfel, iar sondajele recente privind intențiile de vot au plasat opoziția laburistă cu câteva puncte înaintea opoziției.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro