Sari direct la conținut

„Probleme tehnice”. Italia întârzie livrarea de sisteme antiaeriene către Ucraina

HotNews.ro
Antonio Tajani, Foto: DreamsTime / LCVA
Antonio Tajani, Foto: DreamsTime / LCVA

Italia intenționează să furnizeze Ucrainei un sistem de apărare antirachetă pentru a o ajuta să se protejeze împotriva atacurilor Rusiei, dar trebuie să rezolve probleme tehnice înainte ca acesta să poată fi trimis, a declarat marți ministrul de externe Antonio Tajani, transmite Reuters.

Tajani a făcut aceste declarații după ce ziarul italian la Repubblica a relatat luni că o decizie privind furnizarea de noi arme către Ucraina a fost amânată până luna viitoare din cauza tensiunilor politice, a considerentelor legate de costuri și a lipsei de echipamente.

În urmă cu două săptămâni, Volodimir Zelenski a afirmat că Roma ia în considerare furnizarea de apărare antiaeriană după o convorbire telefonică cu premierul italian Giorgia Meloni, în care aceasta a reafirmat „sprijinul deplin” al guvernului său pentru Ucraina.

La scurt timp după aceea, ministrul apărării, Guido Crosetto, a adoptat un ton precaut cu privire la posibilitatea ca Italia să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană precum franco-italianul SAMP/T.

Tajani a declarat că Italia colaborează cu francezii pentru a rezolva problemele înainte de furnizarea sistemului SAMP/T.

„Nu există nicio frână… dar este nevoie de timp, deoarece există probleme tehnice pentru a face echipamentele să funcționeze, comandamentele militare lucrează la acest lucru”, a declarat el la radioul italian.

Citând surse nespecificate, la Repubblica a relatat luni că Meloni, care este o susținătoare fermă a Kievului, s-a confruntat cu o opoziție în privința aprobării unui decret pentru trimiterea de arme în Ucraina din partea aliaților săi de dreapta Matteo Salvini și Silvio Berlusconi. Ambii politicieni au legături vechi cu Moscova.

Dar surse din partidele lor politice respective – Liga lui Salvini și Forza Italia a lui Berlusconi – au negat luni că ar avea probleme cu decretul.

Un alt aspect care frânează decizia este îngrijorarea privind privarea armatei italiene de sisteme de apărare aeriană, scrie la Repubblica, deoarece două dintre cele cinci baterii de rachete sunt deja angajate în Kuweit și Slovacia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro