Sari direct la conținut

„Stocarea de yuani”: Rusia a reluat vineri cumpărarea și vânzarea de valute străine pentru prima dată după invazia Ucrainei

HotNews.ro
Banca Centrală a Rusiei, Foto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia
Banca Centrală a Rusiei, Foto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Rusia a reluat vineri cumpărarea și vânzarea de valute străine pe piața valutară internă, începând cu yuanul, un semn al importanței crescânde a monedei chineze pentru economia rusă, potrivit AFP.

„Banca Rusiei va efectua operațiuni de cumpărare și vânzare de valută pe piața internă la Bursa de Valori din Moscova în instrumentul yuan-rubla”, a anunțat miercuri Ministerul rus de Finanțe într-un comunicat.

Data reluării a fost stabilită pentru vineri, 13 ianuarie.

Rusia a interzis orice tranzacționare pe piața valutară începând cu 20 februarie 2022, în urma lansării ofensivei sale în Ucraina, care a dus la o ploaie de sancțiuni economice și a provocat o cădere a economiei rusești timp de câteva zile.

Stocarea de yuani

De fapt, Rusia, prin intermediul băncii sale centrale, va cumpăra și stoca yuani, o monedă pe care o va folosi apoi pentru a-și echilibra bugetul federal în funcție de variațiile veniturilor din hidrocarburi.

Nu s-a precizat dacă și alte monede vor însoți yuanul în viitorul apropiat.

Până la intervenția sa militară în Ucraina, Rusia a folosit în principal dolari și euro pentru a-și echilibra bugetul. Dar Moscova este acum angajată într-o cursă pentru a-și „elibera” economia de dolar, astfel încât să fie mai puțin dependentă de Washington, rivalul său diplomatic.

Moscova încearcă să își consolideze legăturile cu Asia, în special cu China, încercând să formeze un front comun cu Beijingul împotriva Occidentului.

În declarația sa de miercuri, Ministerul rus de Finanțe a afirmat că dorește să „reducă impactul condițiilor volatile de pe piața energetică asupra economiei și finanțelor publice rusești”, sugerând că revenirea tranzacțiilor valutare ar contribui la limitarea impactului plafonării prețurilor sale la petrol de către țările G7, UE și Australia.

Între 13 ianuarie și 6 februarie, 54,5 miliarde de ruble (aproximativ 800 de milioane de dolari) vor fi scoși pe piața valutară, a precizat ministerul, pentru a compensa scăderea veniturilor din hidrocarburi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro