Sari direct la conținut

Egiptul încearcă să liniștească turiștii îngrijorați de războiul din vecini cu stimulente financiare

HotNews.ro
Turisti la plaja, Foto: Rasoul Ali / Alamy / Profimedia Images
Turisti la plaja, Foto: Rasoul Ali / Alamy / Profimedia Images

Egiptul a început să ofere stimulente financiare pentru a-și ajuta sectorul turistic în contextul îngrijorărilor de securitate din Peninsula Sinai, ministrul egiptean al turismului afirmând că până acum mai puțin de 10% din rezervările făcute în țară au fost afectate de războiul dintre Israel și Hamas, potrivit Reuters.

Turismul, care aduce valută altfel rară în Egipt, urmează să genereze anul acesta încasări de peste 13 miliarde de dolari pentru țara nord-africană, potrivit estimărilor autorităților egiptene.

Ministrul turismului Ahmed Issa a declarat de asemenea într-un interviu acordat de la Londra că obiectivul de a atrage 15 milioane de vizitatori străini în 2023 urmează să fie atins, în pofida amânării unor rezervări către finalul anului din cauza conflictului de la granița de est a țării.

Agenția de rating S&P Global a avertizat luni că o scădere a numărului de turiști din cauza războiului din fâșia Gaza ar putea provoca probleme semnificative economiei Egiptului, Iordaniei și Libanului.

Unii călători precauți și-au amânat deja sau chiar anulat concediile planificate în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, potrivit aceleiași surse.

„Până acum impactul este la clienții care au cumpărat pachete regionale, întrucât sectorul turistic din Israel în esență s-a închis cu totul, deci de aici vedem cel mai semnificativ impact”, a declarat Issa în marja unei convenții pe subiecte legate de turism ce a avut loc la Londra.

„Dar în planul de ansamblu al lucrurilor, dimensiunea totală a rezervărilor, au fost afectate mai puțin de 10% din rezervările făcute în Egipt”, a mai declarat ministrul.

Issa a mai spus că Egiptul oferă 500 de dolari suplimentari ca stimulente pentru zborurile care aterizează în Sharm el-Sheikh, deoarece turiștii care ajung aici pun „cel mai mare număr de întrebări” cu privire la siguranța lor.

Germanii și, mai nou, chinezii sunt printre cei mai numeroși turiști străini în Egipt

Ministrul a mai spus că guvernul lucrează îndeaproape cu agențiile de turism, hotelierii și companiile aeriene pentru a înlătura orice îngrijorări legate de securitate și alte aspecte care ar putea să apară din cauza războiului din vecinătate.

Sharm el-Sheikh se află la aproximativ 360 de kilometri sud de coasta de la Marea Mediterană a Peninsulei Sinai, care se învecinează direct cu fâșia Gaza.

Issa a mai spus că numărul mare de turiști din Germania și China, care de regulă nu este o piață importantă pentru hotelierii egipteni, au ajutat la creșterea totală a numărului de vizitatori cu 7% anul acesta, comparativ cu primele 10 luni din 2022. În jur de 10% din turiștii străini din Egipt provin din Germania, potrivit ministrului.

Anul trecut 62% din turiștii străini sosiți în Egipt au provenit din Europa, în timp ce alți 26% au fost din țările arabe.

Guvernul egiptean speră de asemenea ca anul viitor să fie inaugurat în sfârșit Marele Muzeu Egiptean de lângă piramidele din Giza. Deschiderea muzeului a fost amânată în mod repetat de autorități din cauza întârzierilor cu proiectul masiv.

Issa afirmă acum că marea deschidere ar trebui să aibă loc cândva între lunile februarie și mai ale anului viitor.

„Instalăm în jur de 200 de exponate pe zi în vitrine, finalizăm ultimele retușuri la ghidurile audio”, a mai spus ministrul egiptean.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro