Sari direct la conținut

Fost ministru francez acuzat de tentativă de viol

HotNews.ro
Justitie Franta, Foto: David Stockman / Zuma Press / Profimedia
Justitie Franta, Foto: David Stockman / Zuma Press / Profimedia

Un fost ministru francez, Damien Abad, acuzat de violențe sexuale de către trei femei, a fost inculpat joi la Paris pentru tentativa de viol a uneia dintre ele în 2010, a aflat AFP de la o sursă apropiată dosarului.

Deputatul în vârstă de 44 de ani, care face parte din majoritatea prezidențială, a fost plasat sub statutul mai favorabil de martor pentru celelalte două cazuri, acuzații de viol în 2010 și 2011.

El neagă categoric aceste acuzații.

Într-un comunicat transmis AFP, Abad a subliniat că „o evaluare medicală efectuată de un specialist” în artrogripoză, o boală rară de care suferă, „demonstrează în mod clar că handicapul său face imposibil din punct de vedere fizic ca să comită faptele de care este acuzat pe nedrept”.

„Acuzațiile formulate sunt imposibil de realizat din punct de vedere material și științific”, au declarat pentru AFP avocații săi, Jacqueline Laffont și Robin Binsard.

Dimpotrivă, pentru Mario Stasi, acuzațiile clientei sale Laetitia sunt „coerente și susținute de mărturii care se coroborează”. „Această punere sub acuzare așteptată este logică”, a reacționat el.

Această punere sub acuzare face parte din ancheta judiciară care îl vizează din 21 iunie 2023, sub suspiciunea de viol și tentativă de viol.

Scandalul a izbucnit în primăvara anului 2022, când Mediapart, un site de știri, a publicat mărturiile a două femei, Chloé (nume fals) și Margaux, care îl acuză pe Damien Abad de viol în 2010 și, respectiv, 2011.

Înainte de a se exprima în presă, Chloe a declarat că a făcut o plângere anonimă la Observatoire des violences sexistes et sexuelles en politique, în timp ce Margaux a declarat că plângerea sa a fost respinsă de Parchetul din Paris în 2017.

Declarațiile lor pentru Mediapart au determinat o a treia femeie, o politiciană centristă supranumită Laetitia, să depună la rândul ei mărturie, iar apoi să depună o plângere pentru tentativă de viol. Laetitia l-a acuzat pe Abad că a încercat să o violeze în timpul unei petreceri la domiciliul său din Paris în 2010.

Plângerea ei a dus la deschiderea unei anchete preliminare. Deputatul, a cărui imunitate parlamentară fusese ridicată, a fost reținut la 7 iunie și apoi eliberat fără a fi pus sub acuzare.

Abad a fost acuzat de infracțiunile invocate de Laetitia.

Abad a fost numit ministru al Solidarității, Autonomiei și Persoanelor cu Dizabilități în mai 2022.

A doua zi după numirea sa, Mediapart a relatat că acesta a fost acuzat de viol. El a părăsit executivul la începutul lunii iulie 2022, în timpul unei remanieri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro