Sari direct la conținut

Islanda: o nouă erupție vulcanică în peninsula Reykjanes, a cincea din regiune în 2024

HotNews.ro
Eruptie vulcanica in Islanda, Foto: Marco Di Marco / AP / Profimedia
Eruptie vulcanica in Islanda, Foto: Marco Di Marco / AP / Profimedia

O nouă erupție vulcanică a izbucnit miercuri în peninsula Reykjanes, în sud-vestul Islandei, a anunțat Biroul meteorologic islandez (IMO), la scurt timp după ce autoritățile au evacuat orașul Grindavik, situat în apropiere, potrivit AFP.

„O erupție a început în apropiere de Sundhnúksgígar, la nord de Grindavík”, a precizat institutul într-un comunicat, la trei săptămâni după încheierea unei erupții anterioare, care dura din 16 martie.

„Coloana vulcanică a atins o altitudine de aproximativ 3,5 kilometri la începutul erupției”, iar lungimea faliei a fost estimată la peste un kilometru”, a scris OMI pe site-ul său.

Un nor uriaș de fum alb se distingea pe cerul albastru, iar lava portocalie incandescentă țâșnea abundent din pământ.

Potrivit vulcanologului Benedikt Ofeigsson, intervievat de televiziunea publică islandeză RUV, falia s-a lărgit la peste 2,5 kilometri lungime la o oră după ce a început erupția.

Aceasta este cea de-a cincea erupție din regiune din decembrie. OMI a raportat o „activitate seismică intensă” înainte de erupția de miercuri.

Aeroportul Keflavik, cel mai mare din Islanda, rămâne deschis și „funcționează ca de obicei”, a precizat operatorul aeroportului islandez ISAVIA pe site-ul său.

Autoritățile de protecție civilă au anunțat totuși stare de urgență în țară.

400 de cutremure…

În noiembrie, erupții în aceeași zonă, în decembrie, ianuarie, februarie și martie, în aceeași zonă, au dus la evacuarea a aproape 4.000 de locuitori din micul oraș portuar Grindavík, care a fost lovit de lavă.

Un număr mic de cetățeni s-au întors să locuiască în casele lor din zonele cel mai puțin expuse la risc, dar majoritatea covârșitoare a locuitorilor și-au făcut bagajele și și-au vândut proprietățile statului.

În zilele care au precedat erupția de miercuri, aproximativ 20 de milioane de metri cubi de magmă s-au acumulat în camera magmatică de sub Svartsengi.

Aici se află o centrală geotermală care furnizează electricitate și apă caldă pentru 30.000 de persoane din peninsula Reykjanes.

Ca măsură de precauție, aceasta a funcționat în mare parte la distanță de la prima erupție din regiune, în decembrie. În jurul centralei electrice au fost construite diguri de pământ pentru a o proteja.

Popularele băi geotermale Blue Lagoon, o atracție turistică majoră a țării, și-au evacuat, de asemenea, toate instalațiile miercuri, cu câteva ore înainte de începerea erupției.

Luni, OMI a anunțat că în ultimele șapte zile au fost măsurate aproximativ 400 de cutremure în apropierea lanțului de cratere Sundhnúksgígar.

Islanda găzduiește 33 de sisteme vulcanice active, cel mai mare număr din Europa. Ea este situată pe dorsala Mid-Atlantic Ridge, o falie în fundul oceanului care separă plăcile tectonice eurasiatică și nord-americană, provocând cutremure și erupții.

Activitatea înregistrată începând din 2021 în peninsula Reykjanes stă mărturie, potrivit vulcanologilor, despre redeșteptarea, după 800 de ani, a unei falii lungi care permite magmei să țâșnească.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro