Sari direct la conținut

Inundațiile din Germania. Resturile centralei Biblis pun în pericol agricultura, în timp ce autoritățile se tem de turismul de dezastru

HotNews.ro
Inundatii in zona centralei nucleare dezafectate Biblis care afecteaza zonele agricole, Foto: BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia
Inundatii in zona centralei nucleare dezafectate Biblis care afecteaza zonele agricole, Foto: BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

​După catastrofa de la Fukushima, guvernul Angelei Merkel a decis scoaterea treptată din funcție a centralelor nucleare, iar mulți au hulit-o. Recentele și devastatoarele inundații din Germania, care au afectat și resturile centralei Biblis, de lângă Rin, au dovedit că pericolul nu s-a stins.

La începutul săptămânii, pompierii lucrau și în zona inundată de lângă centrala nucleară dezafectată, Biblis, pentru a combate inundațiile Rinului de acolo.

„Continuăm să pompăm și încercăm să stabilizăm nivelul”, a declarat un purtător de cuvânt al operatorului centralei nucleare, RWE, pentru Tagesschau.de. Operațiunile vizează o zonă în care se aflau cele două turnuri de răcire ale Blocului A, care au fost demolate în 2023.

Unde e „sursa răului”?

Zonele agricole au fost în principal inundate, iar potrivit informațiilor actuale motivul ar fi legat de șantierul de construcție al centralei nucleare dezafectate. „Apa din Rin intră probabil acolo prin conducte neetanșe, cu scurgeri, apoi curge în câmpurile din jur printr-un sistem de șanțuri de pe amplasamentul centralei nucleare”, precizează publicația citată.

RWE a asigurat că va folosi saci mari de nisip, construind o linie de baraj pentru a preveni curgerea de și mai multă apă, din zona de construcție, a declarat Holger Densky, responsabil pentru inginerie hidraulică, la consiliul regional din Darmstadt.

Cu toate acestea, potrivit fermierilor afectați, pagubele au fost deja făcute. Câmpurile inundate s-au pierdut pentru cultivare, „nu va mai fi recoltă acolo anul acesta” au spus doi fermieri, pentru Hessenschau.de. Un fermier din Groß-Rohrheim, care nu a vrut să fie numit, a spus: „Cauza poate fi găsită în centrala nucleară. Aceasta este sursa răului”.

Momentan, fără risc

Agenția de ajutor tehnic și pompierii din regiune folosesc pompe, începând de luni. Potrivit RWE, zona afectată este semnificativ mai mică decât amplasamentul actual al centralei Biblis, care a fost ridicat la înălțimea crestei digului. Situația nu are încă niciun impact asupra centralei nucleare dezafectate, a declarat purtătorul de cuvânt al RWE.

Ca parte a retragerii nucleare a Germaniei în urma dezastrului de la Fukushima din 2011, centrala nucleară Biblis a fost închisă. Complexul a fost demolat din 2017. Două dintre fostele patru turnuri de răcire sunt încă în picioare.

Până la închiderea sa în 2011, centrala nucleară Biblis a fost a doua cea mai profitabilă centrală nucleară din istoria Germaniei. Inițial, pe amplasamentul său au fost planificate încă trei blocuri. Cu toate acestea, extinderea nu a mai fost implementată, din cauza retragerii nucleare decise după dezastrul de la Fukushima.

Turismul de inundații

În localitatea Groß-Rohrheim, la doar cinci kilometri de Biblis, nivelul Rinului a atins vârful așteptat marți seară, dar Rinul este în pericol să rămână o vreme la barajul de vară, a scris primarul Karsten Krug (SPD), pe Facebook. Luni, Krug recrutase cu succes voluntari pentru a asigura digul de iarnă, în care curgea apa din vecinătatea Biblis.

Turismul de dezastru, care este practica de a vizita locuri unde a avut loc un dezastru natural sau provocat de om, a îngrijorat autoritățile, în timp ce unii turiști sunt fascinați de distrugerile făcute de inundații.

În acest sens, Krug a făcut un apel către oamenii care nu au venit să ajute, dar tot s-au oprit pe lângă zona inundabilă: „Vă rugăm să vă abțineți de la turismul de inundații”, a scris politicianul SPD. Acest lucru nu numai că împiedică desfășurarea pompierilor, dar împiedică și „supraviețuirea numeroaselor animale, care trebuie să caute adăposturi uscate”.

Țânțari fără număr

Între timp, a apărut și altă problemă. Inundațiile împiedică controlul țânțarilor. Grupul municipal de acțiune pentru combaterea ciumei țânțarilor (KABS) are programate zboruri cu elicopterul, pentru pulverizări de substanțe care ucid larvele de țânțari.

Cu toate acestea, digurile exterioare ale Rinului din Ried, Rheinhessen și Rheingau sunt acum inaccesibile de zile întregi, a anunțat marți KABS. Insulele Rinului sunt, de asemenea, parțial inundate și nu pot fi accesate pentru a se controla dezvoltarea larvelor de țânțari. Prin urmare, inițial, accentul se va pune pe zonele accesibile de la picioarele barajului.

Recolte distruse și grajduri evacuate, în sud

În landurile din sudul Germaniei, Baden-Württemberg și Bavaria, lucrurile stau mult mai prost. Există riscul unor pierderi enorme de recolte, în zonele inundate. Câmpurile sunt sub apă, iar animalele au trebuit evacuate. Dimensiunea prejudiciului nu poate fi momentan cuantificată.

Viitura a ruinat recoltele multor fermieri. „Masele de apă au distrus o mare parte din recolta din acest an”, a declarat Markus Drexler, purtătorul de cuvânt al Asociației Fermierilor din Bavaria (BBV). „Daunele aduse culturilor agricole precum cerealele, sfecla, cartofii și porumbul, dar și culturilor speciale precum legumele de câmp, căpșunile și zmeura, ating un nivel care încă nu poate fi cuantificat în cifre”.

Sunt ferme unde toată suprafața utilă este sub apă, de zile întregi. Dacă plantele tinere de cartofi sau porumb sunt acoperite de apă timp de câteva zile, acestea vor muri și vor putrezi. „Luncile și cerealele care au fost aplatizate de masele de apă nu mai pot fi salvate, sau sunt contaminate în marea majoritate a cazurilor”, a spus Drexler, pentru televiziunea germană.

În plus, a trebuit ca grajdurile din zonele inundabile să fie evacuate. În cele mai multe cazuri, fermierii s-au coordonat între ei și au putut folosi grajduri alternative, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii din München. Daunele aduse terenurilor arabile depind și de măsura în care poluanții au fost luați de ape și împrăștiați pe câmpuri, a adăugat el.

Dar acesta a dat și speranță. Zonele de porumb deteriorate ar putea fi reînsămânțate. „Pentru menținerea în continuare a stocurilor, este esențial ca zonele să poată fi accesate cât mai curând posibil, ceea ce depinde de cursul precipitațiilor ulterioare. Pierderea de randament poate fi estimată doar după ce apa s-a retras complet”.

Ajutor de stat și lipsa asigurărilor

Guvernul landului Bavaria vrea să pună la dispoziție cel puțin 100 de milioane de euro, pentru cei afectați de dezastrul inundațiilor. Într-o scrisoare către ministrul regional al Agriculturii, Michaela Kaniber (CSU), secretarul general al Asociației Agricultorilor Bavarezi (BBV), Carl von Butler, a subliniat că în unele cazuri companiile ar putea fi afectate semnificativ, „până la punctul de a le pune în pericol existența”.

Acoperirea de asigurare pentru culturi este o problemă complexă. În Bavaria există un program de finanțare pentru asigurarea multirisc (MGV), pentru culturile agricole. Potrivit ministerului, asigurarea ajută la consecințele ploii abundente.

Cu toate acestea, nu sunt incluse inundațiile care nu au fost cauzate de ploaia directă asupra zonelor, ci de inundații. Potrivit industriei asigurărilor, inundațiile terenurilor agricole nu pot fi asigurate și, prin urmare, nu pot fi incluse în finanțarea bugetară, pe viitor, a mai anunțat ministerul.

Previziuni meteo rezervate

După furtunile de săptămâna trecută, furtuni izolate și ploi abundente pot apărea din nou în sudul Bavariei, începând de vineri seara. Serviciul Meteorologic German (DWD) se așteaptă la 20 de litri de ploaie pe metru pătrat, într-o perioadă scurtă de timp. Ar putea fi și rafale de vânt cu viteze de până la 90 de kilometri pe oră.

Serviciul meteo a spus că sâmbătă ar putea fi și ploi abundente izolate, în partea de sud și centrală a Statului Liber Bavaria. Potrivit declarațiilor de joi ale unui meteorolog DWD, precipitațiile reînnoite nu vor atinge nivelurile de săptămâna trecută.

Cu toate acestea, din cauza apelor deja umflate și a solului umed, pot apărea din nou pericole semnificative, inclusiv pentru viață. Potrivit Ministerului de Interne bavarez, trei persoane sunt încă dispărute.

Șase morți și un tânăr pompier dispărut

În total, cel puțin șase persoane au murit în urma inundațiilor din sudul Germaniei, patru dintre ele în Bavaria. Cel mai recent, potrivit poliției, o femeie în vârstă de 79 de ani a fost descoperită fără viață în Canalul Mindel.

Un pompier în vârstă de 22 de ani este dat dispărut în Baden-Württemberg, după ce barca sa s-a răsturnat în timpul unei operațiuni de salvare. Drumurile și liniile de cale ferată au fost închise în multe zone din Bavaria, din cauza inundațiilor și eroziunii.

Noroaie contaminate

În timpul lucrărilor de curățare, iese la iveală tot mai multă poluare a mediului. În Lauffen am Neckar (districtul Heilbronn) din Baden-Württemberg, apa a spălat noroiul contaminat în centrul orașului, după cum a scris presa locală.

Un loc de joacă pentru copii inundat a trebuit să fie închis. Un purtător de cuvânt al orașului a spus că există fecale, ulei sau reziduuri de medicamente în noroi. Poluarea a dus la și mai multe daune produse terenurilor agricole.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro