Sari direct la conținut

„Război hidrid” la granița dintre Polonia și Belarus, unde tensiunile cresc pe măsură ce sosesc mai mulți migranți

HotNews.ro
Soldați polonezi patrulează la granița cu Belarus de-a lungul gardului de frontieră din pădurea Bialowieza, Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia
Soldați polonezi patrulează la granița cu Belarus de-a lungul gardului de frontieră din pădurea Bialowieza, Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Înconjurați de păduri luxuriante, 12 oameni s-au înghesuit lângă un gard cu sârmă ghimpată de-a lungul graniței cu Belarus, așteptând o șansă de a-l escalada pentru a se îndrepta spre vest, în Polonia, relatează Reuters.

De cealaltă parte, polițiști de frontieră și soldați polonezi înarmați se plimbau și conduceau de colo-colo, supraveghind atent grupul, care erau majoritatea tineri din Orientul Mijlociu, unii dintre ei având tăieturi de la sârma ghimpată.

Tensiunile legate de migrație sunt ridicate în întreaga Europă, în timp ce partidele de extremă dreapta care cer controale mai stricte se confruntă cu mișcările centriste în alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc duminică în Polonia.

Aici, această confruntare are o importanță geopolitică suplimentară. Polonia și Uniunea Europeană au acuzat Belarusul și Rusia că au încercat să răspândească haosul din 2021 prin împingerea migranților peste graniță în ceea ce Varșovia numește un „război hibrid”. Minsk și Moscova au respins acuzațiile.

Numărul de persoane care sosesc a crescut în ultima vreme, potrivit cifrelor guvernului polonez. Iar săptămâna aceasta, ceea ce Polonia vede ca un război a avut o victimă, când un soldat care patrula la frontieră a murit după ce a suferit mai multe răni provocate într-o confruntare cu migranții la 28 mai.

Ca răspuns, guvernul centrist și pro-UE al premierului Donald Tusk a anunțat că intenționează să reintroducă o zonă de interdicție de-a lungul frontierei.

„Această frontieră nu este sigură, din păcate. Scopul acestei zone este de a ne asigura că nimeni nu este expus la tipul de atac la care sunt expuși soldații polonezi”, a declarat ministrul adjunct al apărării Paweł Zalewski pentru Reuters.

Peste gard

Întors luni la gard, grupul a continuat să aștepte. Ahmed Lebek, în vârstă de 24 de ani, din Alep, Siria, a declarat că se afla acolo de mai bine de o lună. Fratele său renunțase și se întorsese în Belarus, deși de atunci nu a mai avut nicio veste de la el.

„Am venit din război pentru a găsi o viață bună. Dar mi-a fost foarte greu să trec această graniță”, a declarat Ahmed, 35 de ani, profesor de engleză din Siria. El a încercat de patru ori să escaladeze gardul.

În conformitate cu dispozițiile actuale, migranții pot solicita azil în Polonia, țară membră a UE, odată ce se află pe teritoriul polonez.

Unul dintre cei care au reușit să treacă gardul o zi mai târziu a fost Noaman Al-Hemyari, un grafician de 24 de ani din Yemen.

În pădurea de pe partea poloneză a frontierei, el a declarat pentru Reuters că el și alții au construit o scară din lemn, resturi de haine și pungi de plastic și au escaladat gardul când s-a lăsat întunericul.

Inițial, el a solicitat din Yemen o viză de student polonez, care a fost respinsă, înainte de a călători la Moscova, apoi în Belarus și mai târziu în zona de frontieră, unde a petrecut 22 de zile.

„Fusesem prinși de către belaruși. Ne-au lovit … Apoi ne-au spus ‘plecați'”, a declarat Noaman, vizibil ușurat și cu frunze încă în păr.

„Ei (traficanții de migranți) au spus că este atât de ușor … Ei ne-au mințit. Dacă aș fi știut că este așa, nu aș fi venit”.

„Regulile zonei ne vor afecta foarte mult”

Zona de interdicție, atunci când va fi introdusă, va face lucrurile și mai dificile pentru migranți, a declarat Agata Kluczewska, care conduce un grup local de sprijin pentru migranți, oferind alimente, medicamente și transport.

Ea venise în pădure pentru a-i ajuta pe Noaman și pe cei cinci însoțitori ai săi să înceapă procesul de solicitare a azilului și să informeze polițiștii de frontieră, care îi vor duce la un centru de procesare.

Orice revenire la măsuri mai restrictive, a spus ea, ar putea lăsa mai multe persoane blocate pe partea belarusă și ar putea forța voluntari ca ea să se întoarcă la zilele în care trebuiau să iasă pe ascuns pentru a ajuta migranții care sosesc.

„Regulile zonei ne vor afecta foarte mult”, a spus ea. „Va trebui să începem să ne ascundem din nou”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro