Sari direct la conținut

VIDEO ​Iohannis, către ambasadorii români: În politica externă nu e nevoie de experimente discutabile, în nume personal, amatorism și gafe diplomatice / Stabilitatea și credibilitatea României înseamnă si apărarea statului de drept

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro

„Stabilitatea și credibilitatea înseamnă și păstrarea și apărarea statului de drept, independenței justiției, și continuarea combaterii corupției la același standard. Nu e admisibil ca în an Centenar să facem pași înapoi”, a declarat, marți, în fața ambasadorilor români, președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a precizat, totodată că, în politica externă a României, „nu e nevoie de experimente discutabile, în nume personal, amatorism și gafe diplomatice”.

Discursul președintelui în fața diplomaților români vin pe fondul disputelor interne dintre șeful statului și Guvernul și PSD care și-a asumat o ofensivă legislativă în cazul legilor Justiției, dar și pe fondul contrelor privind demersul unilateral al Executivului privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

„În politica externă a României nu este loc pentru experimente discutabile în nume personal, pentru amatorism, pentru gafe diplomatice, pentru că toate acestea sunt foarte păguboase pentru interesele și obiectivele noastre naționale de politică externă. În politica externă a României nu este loc decât pentru responsabilitate, respectarea ordinii constituționale și a dreptului internațional și pentru consens politic național pe temele și dosarele care țin de obiectivele noastre externe. Țin să vă asigur că voi continua să apăr aceste valori și vă încurajez să faceți la fel, pentru binele României și al românilor. În al treilea rând, stabilitatea și credibilitatea României în politica externă înseamnă și păstrarea și apărarea statului de drept, a independenței justiției și a continuării combaterii corupției la același standard ca și până acum. Nu este admisibil ca, în anul Centenarului, să facem pași înapoi. Acest lucru presupune, înainte de toate, o Românie mai puternică și mai rezilientă, un stat mai performant, în care democrația liberală și statul de drept sunt deplin consolidate, cu o justiție independentă, un stat care acționează în slujba tuturor cetățenilor și care este capabil să le ofere prosperitate și siguranță”, a spus Iohannis.

Șeful statului a precizat că liniile de acțiune ale politicii externe românești rămân neschimbate, inclusiv în ceea ce privește statutul Ierusalimului.

„Toate celelalte linii mari de acțiune, menționate și în anii trecuți, rămân valabile, dacă vorbim, de exemplu, despre Balcanii de Vest, Caucazul de Sud sau despre Asia Centrală și Orientul Mijlociu, unde pozițiile noastre privind Procesul de Pace rămân neschimbate, inclusiv în ceea ce privește statutul Ierusalimului, sau despre Asia, America Latină și Africa”, a precizat șeful statului.

Cele patru axe de acțiune pentru președinția Consiliului UE

Iohannis s-a referit, pe larg, și la președinția Consiliului UE, spunându-le ambasadorilor că România va avea ocazia de a promova teme europene de interes particular pentru noi. „Astfel, România a stabilit o serie de priorități pe care le va promova din poziția de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, în acord cu agenda Uniunii. Cele patru axe de acțiune vor fi: (1) asigurarea unei creșteri durabile și echitabile pentru toate statele membre, prin intermediul unui nivel sporit de convergență, coeziune, inovare, digitalizare și conectivitate; (2) salvgardarea securității europene; (3) consolidarea rolului global al Uniunii Europene și (4) promovarea valorilor comune”, a spus șeful statului.

Iohannis a atras atenția că mandatul României l conducerea Consiliului UE nu va fi unul simplu, amintind despre dosarele Brexit, negocierile pentru cadrul financiar 20121-2027 sau alegerile europarlamentare. „Suntem un stat membru solid pro-european, dar și un partener strategic puternic al Statelor Unite ale Americii. Avem datoria să întărim parteneriatul transatlantic, care este important nu doar pentru securitatea și prosperitatea comunității unice care reunește cele două maluri ale Atlanticului. Mai presus de orice, el este crucial pentru păstrarea valorilor democratice ale comunității noastre. De aceea, vom acționa – și veți acționa – prin orice mijloace în acest scop”, a spus președintele.

El a atras atenția că „toate acestea impun o pregătire solidă a mandatului nostru. Perioada rămasă până la sfârșitul acestui an este crucială pentru a construi un mandat consistent, realist, credibil al viitoarei Președinții. Nu este o sarcină facilă, va trebui să dăm dovadă de o temeinică cunoaștere a dosarelor, dar și a procedurilor”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro