Sari direct la conținut

VIDEO În ziua în care Cîțu își schimba puțin tonul față de USR privind guvernarea, PNL lansa un video anti-USR și împotriva primarului Fritz de la Timișoara / Cum explică PNL campania plătită și cum reacționează USR

HotNews.ro
PNL, clip video cu atac la USR si primarul Dominic Fritz din Timisoara, Foto: Captura YouTube
PNL, clip video cu atac la USR si primarul Dominic Fritz din Timisoara, Foto: Captura YouTube

​În ziua în care Florin Cîțu își schimba tonul față de USR și lăsa locul unor discuții privind reîntoarcerea USR la guvernare, pe contul de YouTube al Partidului Național Liberal a fost publicat un video care lovea în USR și în primarul USR de Timișoara, Dominic Fritz, pe tema crizei termoficării. Contactați de HotNews.ro, reprezentanții PNL invocă la rândul lor o campanie similară a USR în mediul online: „Este o campanie asumată de PNL, identică campaniilor asumate de USR”.

Clipul anti-USR de pe YouTube are comentariile oprite, iar majoritatea reacțiilor sunt negative – 139 de voturi pe minus, față de 19 voturi pe plus (la momentul redactării acestui material).

„Incompetența și corupția din administrația USR lasă locuitorii și spitalele fără căldură”, stă scris în descrierea clipului de pe YouTube.

Același video a ajuns ulterior să fie promovat pe bani și pe Facebook, printr-o postare plătită pentru PNL de către firma Future Innovation SRL (detalii mai jos). La momentul redactării articolului Facebook încă nu agregase datele privind bugetul băgat în promovarea postării PNL.

Cum răspunde PNL / Reacția USR

Contactat de HotNews.ro, secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a evitat să răspundă întrebărilor legate de această campanie a PNL împotriva USR, dar a trimis un link către pagina oficială de Facebook a USR, cu comentariul: „Vă rog să analizați puțin pagina aceasta dacă vorbim de atacuri”.

Întrebat despre această campanie, un alt lider al PNL a trimis un link către un filmuleț împotriva PNL postat de USR pe pagina de Youtube a partidului.

Vicepreședintele PNL pe comunicații, digitalizare și societate informațională, Pavel Popescu, a susținut apoi că „este o campanie asumată de PNL, identică campaniilor asumate de USR”:

  • „Filmulețele promovate de PNL au fost discutate în interiorul comisiei de expertiză a PNL, iar informațiile prezentate au fost preluate din spațiul public.
  • Tot ceea ce vedeți în interiorul filmulețelor promovate de PNL este luat din presa publică.
  • Nu vreau să intru într-un debate al declarțiilor politice.
  • Aceste campanii atât din partea PNL, cât și din partea USR sunt comunicări politice în spațiul public. PNL și-a asumat să facă o comunicare publică transparentă indiferent de subiectele publice majore și anume PNRR, campania de vaccinare sau dacă vorbin de lucrurile ce țin de disuțiile politice interne.
  • În spațiul public comunicăm lucrurile exact așa cum s-au întâmplat politic, sunt lucrurile publice. (…)
  • În spațiul online, orice cetățean poate intra și accesa Facebook Adds Library, Google Adds Library pentru a vedea sumele cheltuite de partidele politice pe aceste campanii”.

Cum explică Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt al USR, campania partidului din mediul online:

  • „Avem și noi filmulețe, dar cele promovate de USR în mediul online sunt montaje ale declarațiilor și atacurilor publice făcute de președintele Klaus Iohannis și de către liderii PNL. Noi arătăm cum au mințit prin propriile lor afirmații, nu folosim fake news-urile cum fac liberalii, după manual”.

Video-ul pus de PNL vine după o altă serie de reclame anti-USR publicate pe Facebook în urmă cu o săptămână, când în Parlament erau audiați miniștrii propuși pentru guvernul Cioloș. În acele reclame de pe Facebook PNL dădea vina pe foștii miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă pentru criza din spitale.

Future Innovation SRL este firma care în trecut, în special în campania electorală, a plătit numeroase alte postări și reclame pentru Partidul Național Liberal.

Conform Europa Liberă, în 2019, Future Innovation a încasat de la PNL, pentru servicii Google, peste 150.000 de euro.

„Future Innovation este deținută de Monica Neagoe, implicată în mai multe afaceri. Una dintre ele este și firma Cecida Consulting, în care Neagoe este parteneră cu generalul de armată Bartolomeu Constantin Săvoiu. Cei doi au înregistrat împreună, la OSIM, marca „Marea Lojă Națională Fondată 1880”, a uneia dintre lojele francmasonice române. Generalul Săvoiu este liderul acestei loje masonice și a lucrat înainte de 1989 în comerțul exterior. A fost urmărit penal de DNA în dosarul fostului judecător CCR Toni Greblă, însă nu a fost trimis în judecată de procurori”, scria Europa Liberă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro