Sari direct la conținut

VIDEO Biden: Putin primește „exact ceea ce nu dorește” iar Rusia plătește „un preț uriaș” pentru războiul din Ucraina

HotNews.ro
Președintele american Joe Biden la finalul summitului NATO de la Madrid, Foto: PAUL HANNA / UPI / Profimedia
Președintele american Joe Biden la finalul summitului NATO de la Madrid, Foto: PAUL HANNA / UPI / Profimedia

În timp ce s-a angajat să susțină Ucraina „atâta timp cât este nevoie”, președintele american Joe Biden a spus joi că războiul din Ucraina a afectat deja Rusia, susținând că răspunsul întregii lumi la fiecare criză creată din cauza invaziei arată că Vladimir Putin „obține exact ceea ce nu și-a dorit”, informează CNN.

Președintele american Joe Biden a spus că deciziile și acordurile anunțate la summitul NATO de la Madrid, Spania, arată că NATO „se deplasează într-un loc care reflectă realitățile celui de-al doilea sfert al secolului XXI”.

Liderul de la Casa Albă a anunțat noi desfășurări prin rotație ale trupelor americane în țările baltice și în România, noi nave pentru Spania și avioane pentru Marea Britanie și, pentru prima dată, un cartier general permanent al armatei în Polonia.

Summitul NATO, „istoric”

Președintele american Joe Biden a declarat joi că summitul NATO de la Madrid a fost „istoric”, invocând decizia de a invita Finlanda și Suedia la alianța militară.

„Acest summit a fost despre consolidarea alianței noastre, să facem față provocărilor lumii noastre așa cum este astăzi și amenințărilor cu care ne vom confrunta în viitor”, a spus președintele SUA.

Biden a abordat, de asemenea, modul în care alianța încearcă să facă față „amenințărilor directe pe care Rusia le prezintă Europei” și „provocărilor sistematice pe care le prezintă China”.

„Ultima dată când NATO a redactat o nouă declarație a fost în urmă cu 12 ani. La acel moment, a caracterizat Rusia ca partener și nici măcar nu a menționat China. Lumea s-a schimbat foarte mult de atunci. Și NATO se schimbă. La acest summit, ne-am unit pentru a face față atât amenințărilor directe ale Rusiei la adresa Europei, cât și provocărilor pe care China le prezintă unei ordini mondiale bazate pe reguli”, a mai precizat Biden.

Putin „primește exact ceea ce nu și-a dorit”

Președintele SUA a subliniat joi la summitul NATO de la Madrid faptul că toate încercările ale lui Vladimir Putin de a slăbi alianța militară nu au avut efectul scontat, iar cu aderarea Suediei și Finlandei NATO va fi și mai puternică, fapt ce irită Moscova.

„Suntem mai uniți ca niciodată. Și cu adăugarea Finlandei și Suediei, vom fi mai puternici ca niciodată. Ambele au armate serioase. Vom mări granița NATO cu peste 1.200 de km de-a lungul graniței dintre Finlanda și Rusia. Suedia s-a alăturat cu totul”, a mai spus Joe BIden.

Biden a punctat, de asemenea, activitatea NATO pentru a aborda creșterea prețurilor la gaze și petrol și insecuritatea alimentară care afectează diferite părți ale lumii din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

„Am însărcinat echipele noastre să lucreze la detaliile privind plafonarea prețului la petrolul rusesc, pentru a reduce veniturile lui Putin fără a-i afecta pe americani și pe alții la pompa de benzină. Vom încerca să folosim fondurile provenite din tarifele la produsele rusești pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască. Am angajat peste 4,5 miliarde de dolari, mai mult de jumătate din această sumă din partea Statelor Unite, pentru a aborda insecuritatea alimentară, precum și criza imediată cauzată de războiul rusesc”, a precizat liderul de la Washington.

Rusia plătește un „preț foarte mare” pentru războiul din Ucraina

Președintele american Joe Biden apreciază că războiul din Ucraina a afectat deja Rusia într-o măsură foarte mare.

  • „Uitați-vă la impactul pe care războiul din Ucraina îl are asupra Rusiei. Au fost nevoiți să renunțe la datoria națională pentru prima dată în ultimii peste o sută de ani. Au pierdut 15 ani din câștigurile pe care le-au obținut în ceea ce privește economia lor. Se află într-o situație în care au probleme cu exporturile.
  • Vor avea probleme în a menține producția de petrol, deoarece nu au tehnologia necesară pentru a o face. Și, de asemenea, se află într-o situație similară în ceea ce privește sistemele lor de armament și unele dintre sistemele lor militare”, a declarat Joe Biden la o conferință de presă care a încheiat summitul NATO de la Madrid.

„Așa că ei plătesc un preț foarte, foarte mare pentru asta”, a conchis Biden.

Și nu în ultimul rând, președintele american Joe Biden a pus creșterea prețurilor la gaze și penuria alimentelor pe tot globul pe seama invaziei Ucrainei de către Rusia.

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro