Sari direct la conținut

Ucraina reia serviciile consulare pentru bărbații apți de încorporare aflați în străinătate

HotNews.ro
Soldați ucraineni la antrenamente de luptă în tranșee, regiunea Donețk, Foto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia
Soldați ucraineni la antrenamente de luptă în tranșee, regiunea Donețk, Foto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

Ucraina va relua sâmbătă serviciile consulare pentru bărbații de vârstă combatantă care locuiesc în străinătate, la o lună după ce a anunțat suspendarea acestora, a anunțat vineri Ministerul de Externe, citat de AFP.

La 23 aprilie, autoritățile ucrainene au suspendat serviciile consulare pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani care trăiesc în străinătate.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, declarase că „șederea în străinătate nu scutește un cetățean de îndatoririle sale față de patria sa”. El a precizat că a ordonat aceste „măsuri pentru a restabili echitatea între bărbații de vârstă de recrutare din Ucraina și cei din străinătate”.

Această decizie, care a afectat în special cererile de pașapoarte, a fost considerată o măsură menită să îi forțeze pe bărbații ucraineni să se întoarcă acasă într-un moment în care armata duce o lipsă cruntă de personal.

Există totuși o condiție

Serviciile consulare se vor redeschide sâmbătă pentru acest grup de vârstă, cu condiția ca bărbații să aibă documentele militare actualizate, a precizat ministerul.

Ministerul a precizat că a ordonat „misiunilor diplomatice din străinătate să reia acceptarea cererilor de servicii consulare din partea bărbaților în vârstă de luptă, care au fost suspendate la 23 aprilie”.

Ucraina a redus recent vârsta la care bărbații pot fi mobilizați de la 27 la 25 de ani și a sporit sancțiunile împotriva celor care încearcă să evite să meargă pe front.

Conform unei noi legi controversate privind mobilizarea, bărbații ucraineni trebuie, de asemenea, să își actualizeze datele personale la comisiile de examinare, o măsură menită să eficientizeze recrutarea pentru armată.

Milioane de ucraineni, în principal femei și copii, au fugit din țară atunci când forțele rusești au invadat țara în februarie 2022.

Potrivit bazei de date a Eurostat, circa 4,3 milioane de ucraineni erau înregistraţi în ţările Uniunii Europene în ianuarie 2024, din care circa 20% erau bărbaţi adulţi, respectiv circa 860.000 de persoane.

Cu rare excepții, majoritatea bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să își părăsească țara sub incidența legii marțiale. Suspendarea serviciilor consulare i-a afectat în principal pe ucrainenii care trăiau deja în străinătate cu mult înainte de începerea războiului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro