Sari direct la conținut

Guvern: Creșterea numărului de concedii medicale creează o sarcină suplimentară pe bugetul Casei de Asigurări de Sănătate

HotNews.ro
Certificat de concediu medical, Foto: Hotnews
Certificat de concediu medical, Foto: Hotnews

Un raport al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate relevă o creştere a numărului de concedii medicale în 2023 faţă de 2018, în special în cazurile de oncologie, chirurgie ortopedică, neurologie, reabilitare medicală şi cardiologie, a afirmat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

„A venit un raport, a fost invitată în şedinţa de Guvern doamna preşedintă a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, pentru a face o comparaţie între numărul de concedii medicale pre-pandemie şi post-pandemie. S-au luat ca termeni de referinţă anii 2018, respectiv 2023, şi s-a remarcat în raport o creştere a numărului de concedii medicale, în special în cazurile de oncologie, chirurgie ortopedică, neurologie, reabilitare medicală şi cardiologie. Una dintre cauzele acestor creşteri, nu este una semnificativă, dar ţin să reamintesc (…) că, din acest an, o lege specială oferă inclusiv celor care dau suport parental sau tutelar bolnavilor cronici dreptul la concediu medical de asistenţă. Este una dintre cauzele care a dus la creşterea acestui număr”, a declarat Mihai Constantin, după şedinţa Cabinetului Ciolacu.

Întrebat despre „concedii medicale luate pe nedrept”, Mihai Constantin a răspuns: „Ca să ajungem la această aserţiune, ‘concedii medicale pe nedrept’, ar trebui să existe o investigaţie şi să putem lua în considerare rezultatele. Un interes există, s-a constatat o sarcină suplimentară pe bugetul Casei în ceea ce priveşte concediile medicale şi se studiază problema, dar nu suntem încă în faza în care putem să afirmăm că acele concedii medicale au fost luate cum aţi menţionat dumneavoastră.”

Referitor la o eventuală schimbare a preşedintelui Casei Naţionale de Sănătate, Adela Cojan, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus: „Am văzut-o pe doamna preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sănătate chiar astăzi, doamna Cojan, în şedinţa de Guvern. Încă nu s-a schimbat preşedintele Casei.”

Mihai Constantin a evidenţiat că se doreşte o eficientizare a cheltuirii banilor din bugetul CNAS pentru beneficiul pacienţilor: „Concret, ce înseamnă reforma? Pentru asta cred că decizia urmează a fi luată. Este un proces în desfăşurare, la care premierul, într-adevăr, s-a angajat în mod public în urmă cu ceva vreme, o săptămână sau mai mult. (…) Cu toţii cred că ne dorim servicii medicale suficient finanţate astfel încât românii să simtă că sunt protejaţi când ajung să aibă nevoie de aceste servicii”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a completat că eventuala disponibilizare a unor angajaţi „nu este un scop în sine”: „Partea cu disponibilizări v-aş putea spune în clipa asta că nu este un scop în sine. Se doreşte să se ajungă la un rezultat, cel al unei eficientizări, aşa cum am descris mai devreme, iar calea de până acolo e clar că trebuie făcută de toţi, toate instituţiile care au căderea să o facă: Ministerul Sănătăţii, Casa însăşi, prin propriile ei mijloace, iar Executivul va aproba sau respinge eventualul plan care va îi va fi propus”, a explicat Constantin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro