Sari direct la conținut

Studiu global Gallup International: Influenta UE ca putere mondiala trebuie sa creasca

HotNews.ro

Unu din trei cetateni ai lumii cred ca influenta Uniunii Europene pe plan mondial ar trebui sa creasca, arata un sondaj global realizat de Gallup International si Consiliul European pentru Relatii Externe (ECFR), ce urmeaza sa fie publicat miercuri.

Potrivit studiului, bazat pe declaratiile a 57.000 de respondenti din 52 de tari, lucrul cu care oamenii sunt cel mai mult in dezacrord este cresterea puterii pe care o detin Iran si SUA.

Doi dintre expertii ECFR, Ivan Krastev si Mark Leonard, “UE este unica in randul celor patru mari puteri (celelalte fiind SUA, China si Rusia) prin faptul ca nimeni nu este interesat sa contrabalanseze ascensiunea sa”.

Rezultate cheie ale sondajului Gallup International-ECFR:

• 35% dintre respondenti spun ca influenta UE in lume ar trebui sa creasca

• 39% vor ca puterea Iranului sa scada, in timp ce 37% vor ca puterea SUA in lume sa se diminueze

• 23% si 24% dintre respondenti vor ca importanta Rusiei si, respectiv, a Chinei in lume sa creasca, in timp ce 29% si, respectiv, 32% cred ca lumea ar beneficia de pe urma unui declin al puterii lor

• Rezultatele dovedesc ca opinia publica internationala nu doreste o ordine mondiala in care hegemonia SUA sa fie inlocuita pur si simplu de rivalitati intre alte puteri militare, precum Rusia sau China

• Majoritatea tarilor UE doresc un rol global mai mare pentru Uniune, dar numai 32% dintre cetatenii Marii Britanii sunt de acord cu acest lucru. Cel mai mare sprijin pentru un rol sporit pentru UE in lume se inregistreaza in Grecia (69%), Franta (65%), Italia si Spania (56%).

• In vecinatatea UE, cel mai mare sprijin pentru un rol mai puternic al UE pe plan global se inregistreaza in Albania (76%) si Republica Moldova (63%).

• In tarile candidate Turcia si Croatia, 45% si, respectiv, 36% dintre cetateni cred ca UE ar trebui sa aiba o influenta mai scazuta, numai 9% si, respectiv, 26% dintre cetatenii celor doua tari fiind de acord cu o influenta sporita.

• 51% dintre respondentii din tarile vest-europene se opun cresterii influentei SUA in lume, parare impartasita doar de 37% din respondentii din tarile central si est-europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro