SUA preia sefia listei celor mai puternice supercomputere
Pentru prima oara dupa 2009 SUA preia sefia clasamentului celor mai performante supercomputere din lume datorita sistemuluii IBM Sequoia instalat la un laborator din California. Locul secund este ocupat de un computer japonez al Fujitsu, iar Europa este prezenta cu patru sisteme in top 10. In Top 500 peste jumatate dintre supercomputere sunt din SUA, iar China are aproape 70 de sisteme.
Clasamentul celor mai performante supercomputere din lume este publicat de doua ori pe an, in iunie si in noiembrie, iar la final de 2011 supercomputerul K al celor de la Fujitsu prelua conducerea. La final de 2010 supercomputerul Tianhe din China era pe primul loc, iar SUA a fost in fruntea ierarhiei la final de 2009.
In editia publicata acum, supercomputerul IBM Sequoia este lider, acesta fiind folosit in teste ce ajuta la prelungiarea ciclului de utilizare a armelor nucleare, fara a mai fi nevoie de teste fizice subterane.
Ca si comparatie care sa dea o idee despre cat de puternic este Sequoia, el poate calcula intr-o ora echivalentul calculelor pe care 6,7 miliarde de oameni le-ar putea face cu simple calculatoare de buzunar in 320 de ani, lucrand non-stop.
In Top 500 editia iunie 2012 sunt 252 supercomputere din SUA, 68 din China, 22 din Franta si 20 din Germania. Cateva tari din regiune sunt si ele reprezentate in top: Polonia si Rusia au cate cinci computere, iar Slovacia, unul. Cel mai rapid supercomputer european se afla la Munchen (locul patru pe plan mondial) iar al doilea cel mai rapid este la Bologna (locul sapte pe plan mondial).