Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Proiectul privind pensionarea femeilor si barbatilor la aceeasi varsta65 de ani, avizat favorabil de Camera Deputatilor; Despagubiri pentru 23 de functionari epurati; Cum vor vota maghiarii din Romania in turul doi la prezidentiale

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Proiectul privind pensionarea femeilor si barbatilor la aceeasi varsta – 65 de ani -, avizat favorabil de Camera Deputatilor. Comisia de munca a Camerei Deputatilor a avizat favorabil, marti, proiectul de lege initiat de Guvern care prevede egalizarea varstei de pensionare la femei si barbati la 65 de ani. Comisia de munca a Camerei Deputatilor a avizat favorabil, marti, proiectul de lege initiat de Guvern care prevede egalizarea varstei de pensionare la femei si barbati la 65 de ani. Proiectul aprobat de comisie mai prevede ca aceasta cresterea varstei de pensionare la 65 de ani va fi facuta esalonat, pana in 2035 la femei si 2015 pentru barbati. Deputatul PNL Cristina Pocora a criticat acest proiect, la dezbaterile din comisie, aratand ca o femeie are mai multe job-uri intr-o zi, pe langa serviciu, si treburile casnice si grija pentru copii. „Pana la urma, o femeie in Romania munceste mai multe norme”, a spus Pocora, scrieAdevarul.

Despagubiri pentru 23 de functionari epurati. Guvernul trebuie sa-i reangajeze pe inspectorii guvernamentali dati afara anul trecut. Guvernul a fost obligat sa-i reangajeze si sa plateasca despagubiri de peste 170.000 de euro pentru 23 de inspectori guvernamentali dati afara anul trecut, in urma unei restructurari masive, a decis Tribunalul Bucuresti. Instanta le-a dat castig de cauza functionarilor disponibilizati in iulie 2013, ca urmare a reorganizarii Secretariatului General al Guvernului. Avocatul acestora, Razvan Vasiliu, a mentionat ca in urma prezentarii probelor, instanta a admis contestatiile formulate de avocati si a dispus reintegrarea reclamantilor in functiile publice detinute anterior, in plus i-a obligat pe cei trei parati sa plateasca fiecarui reclamant cate o despagubire egala cu salariile indexate, majorate si recalculate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acestia de la data eliberarii din functie si pana la reintegrarea efectiva. „Ne bucura aceasta decizie, deoarece ea reprezinta o binevenita intoarcere la normalitate. Sa nu uitam ca drepturile angajatilor sunt garantate de lege, indiferent de angajatorul pe care acestia il au. Iar in cazul institutiilor publice, ne asteptam cu atat mai mult la o respectare riguroasa a legii”, a mentionat Razvan Vasiliu, pentru Mediafax, anuntaRomania Libera.

Operatiunea „Delict de presa”. Cum este pedepsita o jurnalista pentru ca a fost „caine de paza” al societatii. Ondine Ghergut a lucrat si la „Evenimentul zilei”. De cativa ani, semneaza articole in „Romania libera”. E specializata pe „Investigatii” si „Justitie” si se numara printre putinii jurnalisti care si-au inceput cariera in zorii anilor 90 si fac presa si astazi. Ondine Ghergut e un ziarist onest si, oriunde a lucrat, a militat mereu pentru respectarea legii, s-a documentat temeinic si nu a dat inapoi nici cand „subiectul” despre care scria era un personaj cu influenta, bani sau protejat de grupuri politice sau interlope. Unul dintre personaje, fost procuror general adjunct, fost sef la celebrul serviciu „Doi si un sfert” pe nume Marcel Sampetru, a dat-o in judecata pe jurnalista, cerand despagubiri a caror valoare se ridica la o suma pe care niciun ziarist cinstit nu o poate castiga intr-o viata, informeazaEVZ.

Cum vor vota maghiarii din Romania in turul doi la prezidentiale. Kelemen Hunor: „Sa spuneti dumneavoastra daca romanii aleg un neamt la presedintia Romaniei”. Cu un electorat, care nu in putine randuri, a inclinat balanta in momente decisive cum ar fi cel al referendumului pentru demiterea presedintelui sau la prezidentialele din 2009, UDMR ramane deocamdata pe o pozitie de neutra in privinta acordarii sprijinului in turul al doilea unuia dintre potentialii finalisti, cel putin asa cum se anunta ei la nivel neoficial. Invitat la GANDUL LIVE, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a apreciat ca liberalul Klaus Iohannis ar putea fi „un adversar redutabil” daca va ajunge in turul al doilea cu Victor Ponta. „Nu stiu daca romanii aleg un neamt pentru presedintele Romaniei, stiu sigur ca nu aleg un maghiar”, a comentat Kelemen. Partener cu Victor Ponta la guvernare, liderul Uniunii admite ca l-ar vota pe premier, cu amendamentul insa ca in runda finala contracandidatul sau sa nu il convinga, scrieGandul.

DW: Avantajele aparente ale inapoierii. Ne-am intrebat de multe ori de ce anumite subiecte care cutremura societatile occidentale nu au niciun ecou in Romania? De ce mari dezbateri de societate nu trezesc nicio reactie? Este surprinzator ca subiectul euthanasiei nu se discuta in Romania decat in legatura cu cainii vagabonzi. A fost initiata o ampla miscare de protest impotriva uciderii „medicale” a cainilor, dar despre oameni nu a fost vorba niciodata. In Romania oamenii sunt feriti de aceasta dilema. Ei par sa traiasca pe mai departe in sfera protectoare si fericita a unor solide convingeri traditionale. Medicii stiu cu siguranta mult mai multe lucruri si ei nu sunt deloc straini de marile intrebari care sfasie constiinta lumii occidentale, dar atata vreme cat tehnicile medicale si investitiile in ingrijiri paleative sunt inca foarte mici, intrebarea legata de sfarsitul vietii nu poate deveni o problema de societate. Exista la prima vedere un avantaj al inapoierii care ne fereste de sfasierile acestei interogatii, anuntaDeutsche Welle.

Cum ii ajuta Comisia Europeana pe rusi sa trimita gaze in UE. Europenii sunt solidari cu ucrainenii, dar pana cand asta le pune in pericol propriile importuri de gaze rusesti. Rusii cauta noi rute independente de Ucraina prin care poate trimite gaze in UE, iar Comisia Europeana s-a anuntat dispusa sa renunte la cateva legi pentru a-i ajuta. Uniunea Europeana se teme de o noua criza a gazelor, dupa ce Rusia a sistat ieri exporturile de gaze pentru Ucraina. Gazprom, compania-monopol din domeniul gazelor naturale din Rusia, continua sa foloseasca gazoductele de pe teritoriul Ucrainei, prin intermediul carora trece putin peste jumatate din totalul gazelor rusesti importate de Europa. Kievul poate decide insa in orice moment sa refuze sa-si mai puna infrastructura la dispozitia rusilor sau sa opreasca pentru consum propriu o parte din gazele cu destinatia Europa. Deocamdata, atat Moscova cat si Kievul dau asigurari ca transporturile catre Europa via Ucraina sunt cat se poate de sigure si vor continua in volum normal. Gazpromul joaca insa la intimidare si prezinta ce alternative are pentru gazoductele ucrainene, informeazaAdevarul.

Autostrada Comarnic-Brasov, ramasa fara aviz de mediu. Absenta acordului de mediu pentru proiect (cel obtinut in 2007 fiind expirat) va determina intarzieri in demararea proiectului de cel putin 12 luni. Compania de Drumuri a inceput tardiv demersurile pentru obtinerea unui nou aviz de mediu, la momentul la care trebuiau demarate lucrarile. Desi ne gasim la momentul la care Guvernul promitea in urma cu cateva luni inceperea lucrarilor pentru autostrada Comarnic-Brasov, proiectul nu numai ca nu are finantarea asigurata, ci, mai mult, a ramas si fara acordul de mediu primit in martie 2007. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) deschide azi ofertele primite in cadrul licitatiei revizuirea Acordului de Mediu emis de ANPM cu nr. 01/20.03.2007, pentru modificari ale proiectului „Autostrada Bucuresti-Brasov, tronsonul Comarnic – Brasov”, scrieRomania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro