Sari direct la conținut

Suprataxarea part-time: ce s-a întâmplat în practică / Ce NU a spus ministrul Muncii

HotNews.ro
Muncitor la curatenie, Foto: Andrey Popov | Dreamstime.com
Muncitor la curatenie, Foto: Andrey Popov | Dreamstime.com

Prin suprataxarea contractelor part-time s-a dorit transformarea contractelor cu normă parțială în contracte cu normă întreagă. Reamintim că această măsură a fost introdusă din august 2022, prin Ordonanța 16.

Antonia-Cătălina Horvat de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a observat, analizând datele, că ponderea cu care au scăzut contractele de muncă part-time (circa 14%) este mult mai mare decât cea a creșterii contractelor de muncă full-time (circa 3%) ulterior intrării în vigoare a modificării. Lucrarea sa a fost publicată în revista CECCAR.

De precizat că Ministrul Muncii, Marius Budăi, se lăuda recent că a crescut la un nivel record numărul de contracte full-time, sărind în apărarea suprataxării part-time. Ceea ce nu a spus, și ar fi trebuit, e că s-a referit la datele recente.

Ori în acele date recente se includ și efectele modificărilor fiscale intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Adică microîntreprinderile sunt obligate să aibă un salariat cu normă întreagă. De aceea a urcat așa de mult „la un număr record”, cum îi place să spună.

HotNews.ro a scris deja despre asta: practic avem o creștere record a numărului de contracte pe salariul minim (click pentru a deschide).

Cu alte cuvinte, ministrul Muncii a scos datele din context.

A încercat statul să obțină mai mulți bani prin suprataxare?

Revenind la analiza publicată în revista CECCAR, autoarea se întreabă dacă, dincolo de scopul reducerii fraudei, respectiv a muncii „la gri”, din anumite sectoare, adevăratul obiectiv al suprataxării nu este, în esență, creșterea colectărilor de taxe la bugetul de stat, mai ales că modificarea a venit în plină criză economică, generată de o multitudine de factori care nu pot fi anticipați și controlați.

„Personal, considerăm suprataxarea contractelor cu timp parțial o măsură ineficientă pe termen lung în ce privește performanța la locul de muncă”, se arată în analiză.

  • Trăind în era tehnologiei, când optimizarea și flexibilitatea muncii sunt promovate intens, prevederea fiscală nu face altceva decât să restricționeze aceste valori, împiedicând în mare măsură dezvoltarea angajaților și în alte domenii de activitate sau limitând perfecționarea lor din punct de vedere educațional.
  • O recomandare pentru antreprenori ar fi să își calculeze dinainte costurile generate de angajarea persoanelor pe bază de contracte de muncă part-time.
  • Sub aspect financiar, ar fi justificabile contractele full-time sau îndreptarea spre persoane cu contracte cu normă parțială multiple, dar care însumate ajung la nivelul salariului minim pe economie.
  • Și persoanele în căutarea unui loc de muncă ar trebui să ia în calcul faptul că ofertele de muncă part-time se vor diminua considerabil, în prezent nefiind rentabile pentru antreprenori.

Sursă foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro